CEO του TikTok: Αν απαγορευθεί στις ΗΠΑ θα μείνουν άνεργοι 300.000 άνθρωποι
Στις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία αν απαγορευθεί το Tik Tok λέγοντας ότι 300.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Σου Ζι Τσιου.
Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Σου Ζι Τσιου δήλωσε: «Αν εγκριθεί αυτή η απαγόρευση, 300 χιλιάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους».
Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok πρόσθεσε ακόμη:
«Εάν αυτή η πρακτική μετατραπεί σε νόμο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε κίνημα που θα επηρεάσει και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θα στερήσει επίσης δισεκατομμύρια δολάρια εισοδήματος από μικρές επιχειρήσεις και δημιουργούς. Εάν το TikTok μπλοκαριστεί στη χώρα σας, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους. Αντισταθείτε».
Η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε νομοσχέδιο για την απαγόρευση του του TikTok, που έχει 170 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 352 ψήφους υπέρ και 65 κατά, με τη στήριξη και των δύο μεγάλων κομμάτων, όμως βρίσκεται μπροστά σε ένα αβέβαιο μονοπάτι στη Γερουσία, όπου ορισμένοι τάσσονται υπέρ μιας διαφορετικής προσέγγισης στον έλεγχο εφαρμογών που ανήκουν σε ξένες χώρες και εγείρουν ανησυχίες ασφαλείας.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο σε νόμο αν περάσει από τη Γερουσία.
Ειρωνική η στάση του Πεκίνου λέει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κίνα
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κίνα χαρακτήρισε «εξαιρετικά ειρωνική» τη στάση του Πεκίνου αναφορικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ, με δεδομένη τη λογοκρισία που ασκεί το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα.
Αμέσως η Κίνα κατηγόρησε του Αμερικανούς βουλευτές ότι επιθυμούν να υφαρπάξουν τους καρπούς της εργασίας μιας κινεζικής εταιρείας. Παράλληλα κατήγγειλε «τις πιέσεις με στόχο να αποκλειστούν (από τις ΗΠΑ) άδικα ξένες επιχειρήσεις».
Ο Νίκολας Μπερνς, Αμερικανός πρεσβευτής στην Κίνα, χαρακτήρισε ωστόσο αδικαιολόγητη τη στάση του Πεκίνου, καθώς έκρινε ότι η ασιατική χώρα εμποδίζει πολλούς δυτικούς ιστότοπους, και κυρίως αμερικανικούς, να έχουν παρουσία στο κινεζικό έδαφος.
«Βρίσκω εξαιρετικά ειρωνικό το γεγονός ότι εκπρόσωποι της κινεζικής κυβέρνησης (…) επέκριναν τις ΗΠΑ αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγουμε αυτή την περίοδο για το TikTok», δήλωσε ο Μπερνς στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε στο East-West Center, ένας οργανισμός έρευνας η έδρα του οποίου είναι στις ΗΠΑ.
«Δεν θέλουν καν το TikTok να είναι προσβάσιμο στο 1,4 δισεκατομμύριο Κινέζους», πρόσθεσε.
Η κινεζική ιδιωτική εταιρεία ByteDance διαθέτει στην Κίνα μια δίδυμη εφαρμογή του ΤικΤοκ, που ονομάζεται Douyin και είναι δημοφιλής και προσαρμοσμένη σε αυτή την αγορά.
Τι απαντά το Πεκίνο
Το Πεκίνο αμέσως σχολίασε με ειρωνικό τρόπο τα σχόλια του Αμερικανού πρεσβευτή.
«Μια χώρα (σ.σ. οι ΗΠΑ) που (…) παρουσιάζεται ως οικονομία της αγοράς χρησιμοποιεί τη δύναμη του κράτους για να αποκλείσει κάποιες εταιρείες, αυτή είναι η ειρωνεία», απάντησε ο Ουάνγκ Ουεμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα ελέγχει στενά τη μετάδοση πληροφοριών στο διαδίκτυο και αναγκάζει τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαγράφουν περιεχόμενο το οποίο θεωρεί πολιτικά ευαίσθητο.
Πολλοί ξένοι ιστότοποι, όπως το Google, το Facebook, το YouTube και το Instagram, δεν είναι προσβάσιμοι στην Κίνα.