ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Κυπριακό: Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Σημαντική θεωρείται η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί καθώς οι δύο πλευρές αναμένεται να καταθέσουν τις θέσεις τους στα κρίσιμα ζητήματα στο εδαφικό και τις εγγυήσεις.

Στη σημερινή συνάντηση – τελευταία πριν τις διακοπές του καλοκαιριού – θα τεθούν ουσιαστικά οι βάσεις για τα δύο κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που θεωρούνται ύψιστης σημασίας και θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον όταν και αν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι μπουν στη φάση του λεγόμενου «πάρε - δώσε».

Εδαφικό και εγγυήσεις θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά από το 2004 κάτι που επεσήμαναν και οι δύο ηγέτες στις πρόσφατες δηλώσεις τους σημειώνοντας τη σημασία της σημερινής συνάντησης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνδέει το κεφάλαιο του εδαφικού με το περιουσιακό ενώ η τουρκοκυπριακή κάνει ανάλογη σύνδεση της εκ περιτοπής προεδρίας και της πολιτικής ισότητας με τις αλλαγές στο σύστημα ασφάλειας και τις εγγυήσεις. Πάντως, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία το «πάρε - δώσε» δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τις αρχές Οκτωβρίου, αφού δηλαδή ο Νίκος Αναστασιάδης παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που στην ουσία από το 2004 θα συζητηθούν αυτά τα θέματα, στη Λευκωσία μάλιστα, ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε -έγινε προεργασία από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας- ότι αύριο θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Υπενθυμίζουμε, ότι λίγες μόνο μέρες μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο CNN Greece σημειώσε ότι μετά την 15η Ιουλίου «προκύπτουν δύο θέματα: το πρώτο αφορά τη θέση της Λευκωσίας, ότι δεν μπορεί στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, να προβλέπεται παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Θεωρούμε, μάλιστα ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία επιβεβαιώνουν αυτή μας τη θέση. Επιπλέον, και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας επηρεάζονται άμεσα από τις τελευταίες εξελίξεις. Υπάρχει από πλευράς Άγκυρας προσπάθεια να ελεγχθούν οι εξελίξεις εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας και θεωρώ ότι οι τουρκοκύπριοι δεν θέλουν με τίποτα το μέλλον τους να ταυτιστεί με την Τουρκία».