ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2024: Η αμυντική πολιτική στο επίκεντρο των προεκλογικών εκστρατειών των ευρωομάδων

Ευρωεκλογές 2024: Η αμυντική πολιτική στο επίκεντρο των προεκλογικών εκστρατειών των ευρωομάδων

H είσοδος του κτηρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

AP Photo/Virginia Mayo

H αμυντική πολιτική κερδίζει έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις Βρυξέλλες να βάζουν στο τραπέζι απτές προτάσεις.

Άμυνα, ασφάλεια, αυτονομία. Οι λέξεις αυτές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι στις ομιλίες των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρώτη στην ιστορία της βιομηχανική στρατηγική για την άμυνα.

Αν και αποτελεί την επέκταση πρωτοβουλιών που ήδη υπάρχουν για την παραγωγή πυρομαχικών και την αγορά όπλων δεν θα οδηγήσει στη δημιουργία ταμείου 100 δισ. ευρώ όπως υπήρχε η δέσμευση παλαιότερα.

Αλλά είναι ένα πρώτο βήμα το οποίο δεν μπορεί πλέον να μετατεθεί όπως είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας τη Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. «Δυστυχώς η ειρήνη δεν είναι κάτι δεδομένο πλέον. Ο πόλεμος είναι στα σύνορά μας και ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας έχει φέρει μία αίσθηση του επείγοντος προκειμένου να ενισχύσουμε στις αμυντικές βιομηχανικές δυνατότητές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Τα συνέδρια του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών

Ένα από το πρόσωπα τα οποία θα είναι πιθανόν να συνεχίσουν να μιλούν για αυτό είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα βάλει την άμυνα στην κορυφή του μηνύματος που θα στείλει ενόψει των Ευρωεκλογών. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επελέγη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ως η υποψήφιά του κατά το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος στο Βουκουρέστι.

Ένας από τους αντιπάλους της είναι ένας συνεργάτης της ο Επίτροπος για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Νίκολας Σμιτ. Επελέγη ως υποψήφιος στο συνέδριο του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ενσωμάτωση και ο αγώνας κατά του λαϊκισμού κυριαρχούν στις καμπάνιες και των δύο. Το Euronews συζήτησε τις στρατητικές των δύο κομμάτων ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου και μίλησε στην Τεόνα Λαβρελασβίλι αναλύτρια στο KU Leuven.

«Δεν είναι ότι θα πρέπει να έχουν μια απλή λύση σε περίπλοκα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον να ακούν τους ψηφοφόρους και το εκλογικό σώμα προκειμένου να νιώθουν ότι οι ανησυχίες τους λαμβάνονται υπόψη. Και αυτές οι ανησυχίες όλο μεγαλώνουν», λέει.

«Μιλάμε για αυξανόμενο κόστος ζωής, για μετανάστευση, η οποία γίνεται πρόβλημα για όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τα προβλήματα είναι εδώ, αλλά έχω τις αμφιβολίες μου για το εύρος στο οποίο θα υιοθετηθεί μία απτή επικοινωνιακή στρατηγική», προσθέτει.