ΚΟΣΜΟΣ

Οι αρχαιότερες σπηλαιογραφίες της Νότιας Αμερικής βρέθηκαν στην Παταγονία

Μία από τις σπηλαιογραφίες ηλικίας 8.200 ετών που βρέθηκαν σε σπήλαιο της Παταγονίας στην Αργεντινή

Guadalupe Romero Villanueva / Science Advances

Τις αρχαιότερες σπηλαιογραφίες στη Νότια Αμερική, οι οποίες χρονολογούνται πριν από 8.200 χρόνια, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Παταγονία της Αργεντινής.

Οι 895 σπηλαιογραφίες βρέθηκαν από Αργεντίνους και Χιλιανούς αρχαιολόγους στο σπήλαιο Huenul 1, 630 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται στην επαρχία Νεουκέν, περίπου 1.100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες.

«Καταφέραμε να χρονολογήσουμε τέσσερα μαύρα φαλλόσχημα μοτίβα που είχαν σχεδιαστεί με κάρβουνο. Αποδείχθηκαν ότι πρόκειται για τις παλαιότερες απόλυτα χρονολογημένες σπηλαιογραφίες στη Νότια Αμερική», δήλωσε στο Reuters η Δρ. Γκουανταλούπε Ρομέρο Βιλανουέβα, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

Η Αργεντίνα αρχαιολόγος δήλωσε ότι η ανακάλυψη δείχνει ότι η δημιουργία σπηλαιογραφιών ξεκίνησε στο σπήλαιο Huenul πριν από περίπου 8.000 χρόνια και ότι η πρακτική της ζωγραφικής του συγκεκριμένου μοτίβου που παρατηρείται στο σπήλαιο διατηρήθηκε για μια περίοδο τουλάχιστον 3.000 ετών.

Αντίδραση σε ακραία ξηρασία

Η ανακάλυψη παρέχει αποδείξεις για την καλλιτεχνική ικανότητα και την πολιτισμική μετάδοση των κοινωνιών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που κατοικούσαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του μέσου της Ολόακαινου εποχής, μια περίοδο περίπου από 7.000 έως 5.000 χρόνια πριν, και αποκαλύπτει μια κοινωνικο-οικολογική ανθεκτικότητα στο κλίμα.

«Πιστεύουμε ότι ιδίως αυτές οι εικόνες αποτελούσαν μέρος μιας ανθεκτικής αντίδρασης των περιφερόμενων ομάδων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που κατοικούσαν σε αυτό το σπήλαιο και στα ερημικά περιβάλλοντα της βόρειας Παταγονίας, στην κλιματική πρόκληση μιας περιόδου ακραίας ξηρασίας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του μέσου Ολόκαινου», δήλωσε η Ρομέρο Βιλανουέβα.

Η Βιλανουέβα συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και άλλα μέρη στη Νότια Αμερική που θα μπορούσαν να έχουν παλαιότερες σπηλαιογραφίες, αλλά έχουν μόνο σχετική χρονολόγηση και όχι απόλυτη – όπως το σπήλαιο Cueva de las Manos της Αργεντινής, με σπηλαιογραφίες που χρονολογούνται πριν από 9.500 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης