ΚΟΣΜΟΣ

Η εταιρεία που καλλιεργεί διαμάντια στην έρημο - Πώς γίνεται η διαδικασία

Ο Mohamed Sabeg, συνιδρυτής της εταιρείας 2DOT4 Diamonds, ενώ ελέγχει ένα διαμάντι που έχει παραχθεί σε εργαστήριο

Paul Devitt / CNN

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι σκάβουν βαθιά μέσα στη γη αναζητώντας διαμάντια, δημιουργώντας λάκκους στη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, οι οποίοι φτάνουν μέχρι και τα 625 μέτρα κάτω από το έδαφος – μια διαδικασία που έχει αντίκτυπο τόσο στη φύση όσο και στους ανθρώπους, με επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και πρακτικές που βλάπτουν τα οικοσυστήματα.

Αλλά η εξόρυξη δεν είναι ο μόνος τρόπος για την εξεύρεση διαμαντιών. Το πρώτο διαμάντι που καλλιεργήθηκε σε εργαστήριο παράχθηκε τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Διαμαντιών, και η τεχνολογία συνέχισε να αναπτύσσεται, επιτρέποντας στα εργαστήρια να καλλιεργούν κρυστάλλους με ποιότητα αντίστοιχη των πολύτιμων λίθων, σε προσιτές τιμές – έως και 80% φθηνότερα – χωρίς τα περιβαλλοντικά και ηθικά προβλήματα της εξόρυξης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι παγκόσμιος ηγέτης στις εισαγωγές και εξαγωγές διαμαντιών, αλλά δεν διαθέτουν αδαμαντορυχεία. Έτσι, ο επιχειρηματίας Mohamed Sabeg είδε μια ευκαιρία όχι μόνο να εμπορεύεται διαμάντια, αλλά και να τα καλλιεργεί.

Άποψη του εργαστηρίου της εταιρείας 2DOT4 Diamonds στο Ντουμπάι

Paul Devitt / CNN

Το 2022, συνίδρυσε την εταιρεία 2DOT4 Diamonds με έδρα το Ντουμπάι και έγινε ο πρώτος που παρήγαγε, έκοψε και στίλβωσε διαμάντια που καλλιεργήθηκαν σε εργαστήριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Η μόνη διαφορά με τα διαμάντια που υπάρχουν στη φύση, είναι ότι ελέγχουμε την πίεση, ελέγχουμε τη θερμότητα, ελέγχουμε τα αέρια», λέει. «Το εξορυγμένο διαμάντι το ελέγχει η Γη».

Πώς καλλιεργείς ένα διαμάντι

Για να καλλιεργήσεις ένα διαμάντι, ξεκινάς με ένα διαμάντι, είτε εξορυγμένο είτε καλλιεργημένο, εξηγεί ο Sabeg. Ονομάζεται «σπόρος» και έχει συνήθως πάχος περίπου 0,3 έως 0,6 χιλιοστά.

Τοποθετημένος μέσα σε έναν αντιδραστήρα, ο σπόρος εκτίθεται σε αέρια όπως υδρογόνο, μεθάνιο, οξυγόνο και αργό. Υποβάλλεται επίσης σε πίεση έως και 180 torr – περίπου τα δύο τρίτα της πίεσης στην κορυφή του Έβερεστ – και φτάνει σε θερμοκρασίες 1.000 βαθμών Κελσίου. Με αυτόν τον τρόπο, ο άνθρακας εναποτίθεται αργά στον λεπτό σπόρο. Στη συνέχεια, είναι θέμα χρόνου να αυξηθεί σε όγκο.

«Αποφασίζετε την ταχύτητα ανάπτυξης χρησιμοποιώντας διάφορες παραμέτρους: όσο μικρότερη είναι η ταχύτητα, τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα», εξηγεί ο Sabeg.

Κατά μέσο όρο, η 2DOT4 αναπτύσσει τα διαμάντια της με ταχύτητα περίπου 0,01 χιλιοστά ανά ώρα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 24 ώρες, ο λίθος μεγαλώνει σε μήκος συγκρίσιμο με το πάχος δύο φύλλων χαρτιού.

Διαμάντια που καλλιεργούνται σε αντιδραστήρα μέσα στο εργαστήριο της 2DOT4 Diamonds

Paul Devitt / CNN

Μόλις το διαμάντι μεγαλώσει σε ύψος τουλάχιστον πέντε χιλιοστών, το κομμάτι ονομάζεται «μπλοκ» και υπάρχουν τρία πιθανά αποτελέσματα. Μπορεί να τεμαχιστεί σε περισσότερους σπόρους, οι οποίοι θα τροφοδοτηθούν ξανά στους αντιδραστήρες για να αναπτυχθούν περισσότερα διαμάντια. Ή, με βάση τη ζήτηση, η 2DOT4 θα κόψει και θα γυαλίσει το διαμάντι. Στη συνέχεια μπορεί είτε να πωληθεί σε κοσμηματοπώλες και σχεδιαστές, είτε να μετατραπεί σε ένα κόσμημα.

Τα προτιμούν οι νεότερες γενιές

Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία κυριαρχούν στην παραγωγή εργαστηριακών διαμαντιών, με τις δύο τελευταίες να αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής. Εκτός από τα κοσμήματα, τα εργαστηριακά διαμάντια χρησιμοποιούνται σε πολλές βιομηχανίες, ιδίως όταν πρόκειται για την κατασκευή εργαλείων που κόβουν πυκνά υλικά όπως το σκυρόδεμα, το μάρμαρο και τα μέταλλα.

Ενα «μπλοκ» ακατέργαστου διαμαντιού, που μπορεί να τεμαχιστεί σε περισσότερους «σπόρους» ή να κοπεί, να γυαλιστεί και να πωληθεί

Paul Devitt / CNN

«Εξήντα χρόνια πριν, αν έλεγες σε κάποιον ότι αυτό είναι ένα συνθετικό ή ένα εργαστηριακά παραγόμενο διαμάντι, δεν θα το κοίταζε καν», λέει ο Ahmed Bin Sulayem, διευθύνων σύμβουλος του Dubai Multi Commodities Center (DMCC) που διοργάνωσε το πρώτο συμπόσιο εργαστηριακών διαμαντιών. «Όμως οι νεότερες γενιές ανησυχούν περισσότερο για τα ηθικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την εξόρυξη και έλκονται από την προσιτή τιμή των αγαθών πολυτελείας, οπότε η βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί», προσθέτει.

Με πληροφορίες από: A tech company is growing diamonds in the desert by Ana De Oliva, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης