Ερντογάν: Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων
Για «ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κηρύσσοντας σήμερα Παρασκευή (1/3) την έναρξη των εργασιών του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας που διοργανώνεται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα, κατηγόρησε το Ισραήλ για διάπραξη γενοκτονίας, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία οικοδομεί σχέσεις αμοιβαίου οφέλους στο διπλωματικό πεδίο.
Συγκεκριμένα, κάνοντας αναφορά στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Έχουμε εντατικοποιήσει τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του «τουρκοκυπριακού λαού», τα οποία αποτελούν κεκτημένα δικαιώματά του».
Όσον αφορά στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «στη Γάζα δεν σφαγιάστηκαν μόνο βάναυσα, παιδιά, γυναίκες και άμαχοι αλλά καταστράφηκε και η πίστη δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο διεθνές σύστημα, στη Δικαιοσύνη και στο Δίκαιο».
«Όλοι μαζί διαπιστώσαμε πόσο ανίκανες και δυσλειτουργικές είναι όλες αυτές οι δομές που μας φέρνουν ως παράδειγμα εδώ και χρόνια λέγοντάς μας ότι πρέπει να τις εμπιστευόμαστε και να τις σεβόμαστε», συμπλήρωσε.
«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν είναι σύγκρουση, είναι μια απόπειρα γενοκτονίας - γιατί ακόμη και οι πόλεμοι έχουν τους δικούς τους κανόνες», ανέφερε για να προσθέσει: «Η Τουρκική Δημοκρατία παρακολουθεί τη βαρβαρότητα του Ισραήλ με βαθιά ανησυχία. Η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να αγνοεί κανένα περιστατικό. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες μιας τέτοιας αποστολής σήμερα, όταν οι φωνές όσων λένε την αλήθεια φιμώνονται. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε να λέμε αυτό που γνωρίζουμε ότι είναι αλήθεια, ακόμη και αν ενοχλεί κάποιους».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία αποτελεί πλέον μία από τις τρεις χώρες με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο. «Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να φέρουμε τη χώρα μας σε θέση να αναλαμβάνει βασικό ρόλο στην επίλυση κρίσεων και συγκρούσεων, την καταστήσαμε μια χώρα που η στάση και η συμπεριφορά της παρακολουθούνται στενά σε κάθε τομέα» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «σήμερα η Τουρκία μπορεί πλέον να δημιουργεί σχέσεις αμοιβαίου οφέλους (καζάν-καζάν) τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή, να υιοθετήσει μια δίκαιη στάση στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, να βρίσκεται σε Τελωνειακή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναπτύσσει εμπορικές σχέσεις με όλο τον κόσμο, να τείνει το χέρι στους καταπιεσμένους και στους άπορους χωρίς καμία διάκριση, και, όταν απειλείται η επιβίωσή της, να αναδεικνύεται ως μια δραστήρια, ανθεκτική, πλήρης αρχών, ευσυνείδητη και αποτελεσματική δύναμη, η οποία μπορεί να λάβει γρήγορα κάθε είδους μέτρα».
Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες της 'Αγκυρας στην Κεντρική Ασία και στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, προκειμένου «να κάνουμε», όπως είπε, «τον τουρκικό κόσμο ολοένα πιο ισχυρό».