ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος πρέσβης: Με ή χωρίς πραξικόπημα, οι εκκαθαρίσεις ήταν θέμα χρόνου

Τούρκος πρέσβης: Με ή χωρίς πραξικόπημα, οι εκκαθαρίσεις ήταν θέμα χρόνου
Τούρκοι στρατιώτες ψάχνουν πραξικοματίες σε δασώδη περιοχή στο Μαρμαρίς REUTERS/Kenan Gurbuz

Οι εκκαθαρίσεις στο τουρκικό κράτος θα γίνονταν ούτως η άλλως. Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος απλά επιτάχυνε τις διαδικασίες, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο τούρκος πρέσβης του Βελγίου.

«Πρόκειται για μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε βάρος του κράτους, όχι εναντίον του λαού», δήλωσε στην εφημερίδα Libre Belgique, o Μεχμέτ Χακάν Ολτσάι (Mehmet Hakan Olcay). Ο πρέσβης υπεραμύνθηκε των διώξεων για την «εκκαθάριση του συστήματος» από μια «τρομοκρατική οργάνωση» -όπως χαρακτήρισε το κίνημα Γκιουλέν- το οποίο -προσέθεσε- έχει διεισδύσει στο τουρκικό κράτος και έχει δημιουργήσει μια πραγματική «παράλληλη δομή».

Ερωτηθείς για τις μαζικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποιούνται στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, του στρατού και του δικαστικού σώματος και κατά πόσο υπήρχαν έτοιμες σχετικές λίστες, ο ίδιος σημειώνει ότι «έρευνες έχουν ξεκινήσει από το 2013». Ο Τούρκος πρέσβης επιβεβαίωσε την ύπαρξη καταλόγων με ονόματα που θεωρούνταν ύποπτα για δράσεις κατά της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν υποδείξεις για τη συμμετοχή του κινήματος Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο ίδιος αναφέρει ότι έχουν βρεθεί προπαρασκευαστικά έγγραφα καθώς και όπλα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αστυνομικά τμήματα και διοικητικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά τις διώξεις δημοσιογράφων, ο Ολτσάι υποστήριξε ότι όσοι συνελήφθησαν εργάζονταν στα ΜΜΕ ελέγχου Γκιουλέν, όπως η εφημερίδα Ζαμάν, και διώκονται όχι για τα κείμενά τους αλλά για εγκληματική δραστηριότητα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις σχέσεις Ερντογάν–Γκιουλέν και αν η κόντρα που έχουν είναι ανταγωνισμός εξουσίας, ο πρέσβης ισχυρίστηκε ότι ο «ο Γκιουλέν θα είχε δημιουργήσει το δικό του πολιτικό κόμμα αν επεδίωκε να αποτελέσει πολιτικό αντίπαλο εντός του δημοκρατικού συστήματος. Αντ’ αυτού, ενορχήστρωσε απόπειρα πραξικοπήματος επιδιώκοντας να καταλάβει την εξουσία ως άλλος Χομεϊνί στο Ιράν».

Γυρνώντας στο ζήτημα των εκκαθαρίσεων, ο Ολρτσάι τόνισε ότι ο τουρκικός σταρτός συνεχίζει να είναι δυνατός και ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ. Παρά τις διώξεις που γίνονται και μάλιστα σε μια περίοδο αστάθειας στη Μέση Ανατολή, ο πρέσβης ενημερώνει πως όλες οι διοικητικές δομές παραμένουν ανέπαφες. Μάλιστα, φαίνεται η Τουρκία να στηρίζει πως οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι καλές.

Η τελευταία ερώτηση που έγινε στον πρέσβη του Βελγίου, αφορούσε την θανατική ποινή και τις διαδικασίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο ίδιος στηρίζει ότι:

Ναι, φυσικά θέλουμε την ένταξη στην ΕΕ. Όσον αφορά τη θανατική ποινή, δεν είναι ο Ερντογάν που ανέφερε το θέμα, αλλά οι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους, λόγω του αισθήματος αδυναμίας που βίωσαν εξαιτίας της αιματοχυσίας κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι αν του υποβληθεί σχετικό αίτημα δια της κανονικής οδού, δηλαδή μέσω του κοινοβουλίου, θα εξετάσει την επικύρωση. Γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση, δεν έχει προετοιμαστεί καμία πρόταση νόμου. Μια τέτοια διαδικασία θα διαρκούσε χρόνια.