ΚΟΣΜΟΣ

Μισθοί Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Με εξαίρεση την Ελλάδα, η Βρετανία είναι η χώρα εκείνη από τις αναπτυγμένες οικονομίες που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. 

Σύμφωνα με έρευνα του συνδικάτου TUC -γράφει ο Guardian- το ύψος του πραγματικού εισοδήματος των Βρετανών έχει σημειώσει πτώση πάνω από 10% από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2007, γεγονός που φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο στις τελευταίες θέσεις κατάταξης των χωρών με αύξηση μισθών.

Επί τη βάσει στοιχείων του ΟΟΣΑ, το TUC υποστηρίζει ότι την περίοδο 2007-2015, οι πραγματικοί μισθοί σημείωσαν αύξηση κατά 23% στην Πολωνία, κατά 14% στην Γερμανία και 11% στην Γαλλία με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ να φτάνει στο 6,7%.

Το TUC διαπίστωσε ότι μεταξύ 2007 και 2015, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πραγματικοί μισθοί - το εισόδημα από την εργασία προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό - μειώθηκε κατά 10,4%.

Η πτώση αυτή πλησιάζει πολύ στα δεδομένα της Ελλάδας σε έναν κατάλογο 29 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Πορτογαλία ήταν οι μόνες χώρες του ΟΟΣΑ που είδαν τους πραγματικούς μισθούς να πέφτουν.

Ο γενικός γραμματέας του TUC, Frances O'Grady, ένθερμος υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., είπε ότι τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τις πιέσεις που δέχονται τα οικονομικά των νοικοκυριών, ακόμη και πριν από την ψηφοφορία για την Brexit.

«Οι μισθοί έπεσαν στον γκρεμό μετά την οικονομική κρίση, και έχουν μόλις αρχίσει να ανακάμπτουν», είπε. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν άλλο χτύπημα στις αμοιβές τους, οι άνθρωποι που εργάζονται δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για μια επικείμενη ύφεση λόγω του Brexit, όπως έγινε με την κατάρρευση των τραπεζών».

Το TUC προειδοποιεί ότι, συνεπεία του δημοψηφίσματος, τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο περαιτέρω συμπίεσης της αγοραστικής τους δύναμης, κτός εάν η κυβέρνηση Μέι παρέμβει με επενδύσεις για τη δημιουργία καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι η μελέτη αυτή δεν αντικατοπτρίζει πλήρως το βιοτικό επίπεδο, το οποίο επηρεάζεται επίσης από τις αλλαγές στους φόρων και στις παροχές. Επιπλέον, το υπουργείο υποστηρίζει ότι αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων, πάνω από τα επίπεδα προ κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης