ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές 2024: Η κρίσιμη μάχη στο Τέξας - Ο ρόλος του μεταναστευτικού

Αμερικανικές εκλογές 2024: Η κρίσιμη μάχη στο Τέξας - Ο ρόλος του μεταναστευτικού
AP Photo / Eric Gay

Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκαν την ίδια ημέρα στην ίδια πολιτεία δίνοντας το στίγμα πως το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα το Τέξας θα είναι από τα σημαντικότερα σημεία της μεταξύ τους εκλογικής μάχης τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Με αρκετά μίλια απόσταση ο ένας από τον άλλο, αλλά στην ίδια πολιτεία (Τέξας) την ίδια ημέρα Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν το στίγμα του τι θα ακολουθήσει τους ερχόμενους μήνες μέχρι τις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το μεταναστευτικό «φιγουράρει» στην τρίτη θέση με τις μεγαλύτερες ανησυχίες των Αμερικανών πολιτών, μετά μόλις από την οικονομία και την ανασφάλεια και οι αριθμοί παράτυπων μεταναστών των τελευταίων ετών δημιουργούν κλίμα δυσαρέσκειας ακόμη και εντός του Προεδρικού στρατοπέδου.

Μέσα στα τέσσερα χρόνια της θητείας Μπάιντεν έχουν διαβεί τη μεθόριο Μεξικού – ΗΠΑ περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι (6,2 σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία) περισσότεροι από όσους δέχθηκαν οι ΗΠΑ κατά την Προεδρία Ομπάμα (δύο θητείες) και Τραμπ. Μέσα μόνο στον Ιανουάριο περισσότεροι από 302.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν στην πολιτεία του Τέξας και αυτοί σύμφωνα με τις τοπικές αρχές είναι μόνο όσοι έχουν εντοπιστεί και όσοι κρατούνται σε ειδικά κέντρα αφού έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου.

Το ζήτημα είναι τόσο μεγάλο για το εσωτερικό των ΗΠΑ που ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ουσιαστικά «αναγκαστεί» να κάνει συμφωνία με την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών προκειμένου να προωθήσει νέο μεταναστευτικό νόμο, μετά από 30 χρόνια στην χώρα. Είναι πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα που οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν «χτίσει» την αντιπολιτευτική τους ρητορική μπλοκάροντας επί της ουσίας για περισσότερο από έναν μήνα το πακέτο στήριξης τρίτων χωρών (Ουκρανίας, Ισραήλ και Ταϊβάν) και βάζοντας τους δικούς τους όρους σε ένα «τραπέζι» στο οποίο ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν δεν είχε διάθεση να καθίσει. Πέρα από τους Ρεπουμπλικάνους όμως έντονο προβληματισμό έχουν ξεκινήσει να εκφράζουν και αρκετοί Δημοκρατικοί Γερουσιαστές οι οποίοι τονίζουν πως το μεταναστευτικό δεν μπορεί να παραμείνει «αξίωση» μόνο των «κόκκινων» αντιπάλων τους και πως η κατάσταση δείχνει το τελευταίο διάστημα εκτός ελέγχου.

Ποιοι είναι οι λόγοι της τεράστιας αύξησης στις μεταναστευτικές ροές;

Αναλυτές από την Ευρώπη αλλά και την άλλη άκρη του Ατλαντικού αναφέρουν πως βασική αιτία της κατακόρυφης αύξησης στις μεταναστευτικές ροές από τη νότια προς τη Βόρεια Αμερική τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι η επιστροφή στην κανονικότητα μετά από τα χρόνια των αυστηρών περιορισμών λόγω της πανδημίας. Από το 2021 και μετά τα κύματα προσφύγων και μεταναστών προς τις ΗΠΑ αυξάνονται κάθε χρόνο σε απόλυτους αριθμούς καθώς πλέον δεν υπάρχουν οι πολύ αυστηροί νόμοι μετακίνησης όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από τις χώρες προέλευσης των ανθρώπων.

Ακόμη μία αιτία είναι πως πλέον ο κόσμος μας είναι ένας κόσμος προσφύγων. Οι πόλεμοι, οι κακουχίες και κυρίως η απόλυτη ανασφάλεια που κυριαρχεί σε χώρες στις οποίες την περασμένη δεκαετία η κατάσταση ήταν ρευστή αλλά ελεγχόμενη πολιτικά και οικονομικά πλέον έχουν μετατραπεί σε χώρες υπό κατάρρευση. Μόνο στην λατινική Αμερικανή σήμερα υπάρχουν τρεις χώρες οι οποίες ουσιαστικά βρίσκονται στο οικονομικό κενό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει πως τα επόμενα δύο χρόνια ή θα επιλέξουν τον δρόμο της χρεοκοπίας ή θα υπάρξει οξεία εσωτερική χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και κρίση επιβίωσης. Φυσικά στον πλανήτη μαίνονται για ακόμη μία χρονιά δύο πόλεμοι, σε Ουκρανία και σε Μέση Ανατολή και αυτό όπως είναι λογικό αυξάνει τις μεταναστευτικές ροές προς μία χώρα όπως οι ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως έκπληξη προκαλεί η έκρηξη στον αριθμό προσφύγων που φτάνουν μέσω του νοτίου περάσματος (Μεξικό – Τέξας) στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια από την Κίνα. Ειδικοί αναφέρουν πως οι κινέζοι παράτυποι μετανάστες μέσα σε 4 χρόνια έχουν εισκοσαπλασιατεί…

Τέλος σημαντικό ρόλο στην αύξηση των μεταναστών έχει διαδραματίσει η πολιτική του Τζο Μπάιντεν. Αναλυτές σημειώνουν πως από την πολιτική των κλειστώ συνόρων, του τείχους με το Μεξικό και των πολύ αυστηρών ελέγχων στα σύνορα της περιόδου Τραμπ περάσαμε στην αντίπερα όχθη κάτι το οποίο ειδικά τα καρτέλ των δουλεμπόρων εξέλαβαν ως «πρόσκληση» να αυξήσει την εμπορία ανθρώπων και την συχνότητα με την οποία θα παραβιάζουν τα σύνορα των ΗΠΑ. Αυτή μάλιστα η τάση φαίνεται να γιγαντώνεται όσο πλησιάζουμε προς τις προεδρικές εκλογές και το Νοέμβριο με τις πληροφορίες από τις αμερικανικές υπηρεσίες ελέγχου των συνόρων να τονίζουν πως όσοι μεταφέρουν καραβάνια ανθρώπων στα σύνορα με τις ΗΠΑ «διαλαλούν» σε απελπισμένους ανθρώπους πως το παράθυρο προς τη νέα τους ζωή κλείνει γιατί θα επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ…