Βρετανία: Ανησυχία του πρίγκιπα Ουίλιαμ για την άνοδο του αντισημιτισμού στη χώρα
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία σχετικά με την άνοδο του αντισημιτισμού στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια συναγωγή στο Λονδίνο.
Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντά του δύο ημέρες αφότου απουσίασε από την επιμνημόσυνη τελετή στο Κάστρο του Ουίνδσορ για τον νονό του, τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, για λόγους που περιγράφηκαν ως «προσωπικό ζήτημα».
Μία εβδομάδα αφότου ζήτησε να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Ουίλιαμ συναντήθηκε με νέους, εκπροσώπους του Holocaust Educational Trust, που θέλουν να αντιμετωπίσουν το μίσος, εν μέσω των αυξανόμενων περιστατικών επιθέσεων και κακομεταχείρισης σε βάρος της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας.
«Τόσο η Κάθριν όσο κι εγώ είμαστε βαθιά ανήσυχοι σχετικά με την άνοδο του αντισημιτισμού για την οποία εσείς μιλήσατε σήμερα το πρωί και λυπάμαι πολύ εάν οποιοσδήποτε από εσάς είχε μια τέτοια εμπειρία», δήλωσε ο πρίγκιπας.
«Για αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα, για να σας καθησυχάσω όλους ότι ο κόσμος νοιάζεται και ο κόσμος ακούει».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Συναγωγή Western Marble Arch, ο πρίγκιπας, ο οποίος φορούσε ένα κιπά, το παραδοσιακό εβραϊκό καπέλο, συνομίλησε με Εβραίους σπουδαστές, οι οποίοι του εξιστόρησαν την «έκρηξη», όπως την περιέγραψαν, των περιστατικών αντισημιτισμού, μεταξύ άλλων θανατικές απειλές και επιθέσεις.
Την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε την εκταμίευση ποσού ύψους 54 εκατομμυρίων λιρών για την προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων, αφότου στοιχεία κατέδειξαν ότι τα περιστατικά αντισημιτισμού κατέγραψαν υψηλό ρεκόρ στη Βρετανία τον περασμένο χρόνο.
Συναντήθηκε, επίσης, με μία 94χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, τη Ρενί Σαλτ, προκειμένου να ακούσει την εμπειρία της.
Η ασυνήθιστη άμεση παρέμβαση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Ουίλιαμ ότι «πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί» στον πόλεμο της Γάζας και ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει τους ομήρους, πρωταγωνίστησαν στα πρωτοσέλιδα διεθνώς, δεδομένου ότι η βασιλική οικογένεια κατά παράδοση αποφεύγει να αγγίζει ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα.
Ωστόσο, αφότου υπήρξε το πρώτο υψηλόβαθμο μέλος της βασιλικής οικογένειας που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη το 2018, ο ίδιος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επισήμανε το γραφείο του.
Εικασίες για την απουσία του πρίγκιπα Ουίλιαμ
Η εμφάνισή του και η αναφορά του στη σύζυγό του Κέιτ έλαβαν χώρα αφότου ο Ουίλιαμ αποσύρθηκε από μια επιμνημόσυνη τελετή στο Κάστρο του Ουίνδσορ για τον νονό του, τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, την Τρίτη, εξαιτίας ενός «προσωπικού ζητήματος», πυροδοτώντας σωρεία εικασιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο 41χρονος απουσίασε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα δημόσια καθήκοντά του έχοντας ακυρώσει σειρά υποχρεώσεων μετά την επέμβαση της συζύγου του Κέιτ στην κοιλιακή χώρα τον περασμένο μήνα, μια εγχείριση που έγινε λίγο προτού ο πατέρας του, βασιλιάς Κάρολος, αποκαλύψει ότι υποβάλλεται σε θεραπεία για μια αδιευκρίνιστη μορφή καρκίνου.
Πηγές του παλατιού ανέφεραν πως η απουσία του, επισήμως λόγω ενός «προσωπικού θέματος» που δεν διευκρινίστηκε, δεν συνδέεται με την ασθένεια του πατέρα του, επισημαίνοντας επιπλέον πως η Κέιτ συνεχίζει να αναρρώνει καλά.
Η βρετανική βασιλική οικογένεια σπανίως δίνει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες από ιατρικές καταστάσεις, θεωρώντας τις ως καθαρά προσωπικό ζήτημα, ωστόσο ορισμένοι σχολιαστές λένε πως τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί μονάρχες προκαλούν ανησυχία.
«Τα άσχημα νέα, όπως λέει το γνωμικό, έρχονται τρία τρία. Ένας βασιλιάς που δίνει μάχη με τον καρκίνο, μια πριγκίπισσα που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άγνωστη ασθένεια που την έχει ιδιαίτερα καταβάλει και ένας εξαφανισμένος πρίγκιπας χωρίς καμία εξήγηση για την απουσία του έχουν συμβάλει σε μια πυρετώδη και επικίνδυνα ανήσυχη ατμόσφαιρα», έγραψε ο Ρίτσαρντ Κέι στην εφημερίδα Daily Mail.
«Μια πρόχειρη ματιά στις ανεξέλεγκτες εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έπρεπε να πείσει ακόμα και τους πιο ακλόνητους συνεργάτες της βασιλικής οικογένειας ότι όπου υπάρχει ένα κενό γύρω από ένα δημόσιο πρόσωπο, αυτό θα καλύπτεται».
Επικεφαλής της οικογένειας μεταξύ των σημαντικών απουσιών είναι πλέον η σύζυγος του Καρόλου, βασίλισσα Καμίλα, η οποία συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη (29/2) με την Ολένα Ζελένσκα, με την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας να την ευχαριστεί για το μήνυμα συμπαράστασης του βασιλιά στη δεύτερη επέτειο του πολέμου με τη Ρωσία.