Ουγγαρία: Το Kοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
H ουγγρική Βουλή επικύρωσε σήμερα το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Πλέον όλα τα μέλη της Συμμαχίας έχουν δώσει το «πράσινο φως» και η σκανδιναβική χώρα είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα».
Η Ουγγαρία φαίνεται να ζήτησε και να πήρε από τους Σουηδούς διμερή στρατιωτική συμφωνία.
Με συντριπτική πλειοψηφία επικυρώθηκε η ένταξη της Σουηδίας
Η επικύρωση του πρωτοκόλλου στην ουγγρική Βουλή εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (188 ψήφοι επί συνόλου 199 βουλευτών), δίνοντας τέλος σε σχεδόν δύο χρόνια αναμονής.
Πλέον, αναμένεται το επίσημο κείμενο εισδοχής από τις Βρυξέλλες.
Οι αλλαγές που οδήγησαν στο «πράσινο φως»
Η Στοκχόλμη αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική της ουδετερότητας για μεγαλύτερη ασφάλεια στο πλαίσιο του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Με τη Σουηδία να ακολουθεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και να γίνεται το 32ο μέλος του, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ουσιαστικά επιτύχει αυτό ακριβώς που επεδίωκε να αποτρέψει όταν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία - μια επέκταση της Συμμαχίας - όπως δήλωσαν οι δυτικοί ηγέτες.
Ενώ η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ πέρυσι, η Σουηδία έμεινε σε αναμονή, καθώς η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία σε σχέση με άλλα μέλη της Συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προέβαλαν αντιρρήσεις. Η Τουρκία αρνήθηκε την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας απαιτώντας αυστηρότερη δράση κατά των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που, όπως είπε, είχαν εγκατασταθεί στη Σουηδία.
Από την πλευρά της η Σουηδία, άλλαξε τους νόμους της και χαλάρωσε τους κανόνες σχετικά με τις πωλήσεις όπλων για να καθησυχάσει την Τουρκία. Επιπλέον ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε επίσης την επικύρωση με την έγκριση από τις ΗΠΑ των πωλήσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, με την Άγκυρα να αναμένει τώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ο λόγος για τον οποίο η Ουγγαρία είχε παλαιότερα αποφασίσει να βάλει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν προφανής, με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να αντιμετωπίζει πιέσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να συμμορφωθεί.
Η προσχώρηση της Σουηδίας, η οποία δεν έχει πολεμήσει από το 1814, και της Φινλανδίας είναι η σημαντικότερη επέκταση της Συμμαχίας από την διεύρυνσή της στην Ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του 1990.
Η ένταξή της πρόκειται να απλοποιήσει τον αμυντικό σχεδιασμό και τη συνεργασία στη βόρεια πλευρά του ΝΑΤΟ. Επίσης φέρνει στη Συμμαχία πόρους, όπως υποβρύχια αιχμής προσαρμοσμένα στις συνθήκες της Βαλτικής Θάλασσας και έναν σημαντικό στόλο μαχητικών αεροσκαφών Gripen εγχώριας παραγωγής.