ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές Δικαστήριο ΟΗΕ: Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία για την ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη

Ισραηλινοί στρατοιώτες οδηγούν ένα τανκ μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, στις 13 Φεβρουαρίου 2024 Associated Press

Ξεκινούν σήμερα οι ακροάσεις για τις νομικές συνέπειες της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών. Το 2022, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε από το δικαστήριο μια συμβουλευτική ή μη δεσμευτική γνώμη σχετικά με το ζήτημα.

Η διαδικασία θα διαρκέσει μία εβδομάδα, με περισσότερα από περισσότερα από 50 κράτη να απευθύνονται στους δικαστές. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Riyad al-Maliki θα μιλήσει πρώτος στη νομική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) στη Χάγη.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ασκήσει πολιτική πίεση για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει περίπου 29.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου. Και αυτή τη φορά το Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει τις αιτιάσεις.

Μεταξύ των χωρών που έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στις ακροάσεις είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες - ο ισχυρότερος υποστηρικτής του Ισραήλ - η Κίνα, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος. Το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία, αν και έχει στείλει γραπτές παρατηρήσεις.

Οι ακροάσεις αποτελούν μέρος της πίεσης παλαιστινίων να διεθνοποιήσουν το ζήτημα της κατοχής και έρχονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για μια ισραηλινή χερσαία επίθεση κατά της πόλης Ράφα της Γάζας, το τελευταίο καταφύγιο για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που κατέφυγαν στα νότια του θύλακα για να αποφύγουν τις ισραηλινές επιθέσεις.

Δεύτερη προσφυγή

Είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητά από το Παγκόσμιο Δικαστήριο συμβουλευτική γνώμη σχετικά με τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τον Ιούλιο του 2004, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και θα έπρεπε να γκρεμιστεί. Παρόλα αυτά, παραμένει μέχρι σήμερα στη θέση του.

Τώρα, ζητήθηκε από τους δικαστές να επανεξετάσουν την «κατοχή, τον εποικισμό και την προσάρτηση του Ισραήλ... συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που στοχεύουν στην αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης, του χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ, καθώς και την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας και μέτρων που εισάγουν διακρίσεις».

Η Γενική Συνέλευση ζήτησε επίσης από την ομάδα 15 δικαστών του Παγκόσμιου Δικαστηρίου να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το πώς αυτές οι πολιτικές και πρακτικές «επηρεάζουν το νομικό καθεστώς της κατοχής» και ποιες νομικές συνέπειες προκύπτουν για όλες τις χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη από αυτό το καθεστώς.

Η διαδικασία συμβουλευτικής γνώμης είναι ξεχωριστή από την υπόθεση γενοκτονίας που η Νότια Αφρική κατέθεσε στο Παγκόσμιο Δικαστήριο κατά του Ισραήλ για τις υποτιθέμενες παραβιάσεις του στη Γάζα της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948. Στα τέλη Ιανουαρίου το Παγκόσμιο Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα.

Το αποτέλεσμα της συμβουλευτικής γνώμης δεν θα ήταν νομικά δεσμευτικό, αλλά θα είχε «μεγάλο νομικό βάρος και ηθική εξουσία», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης