Γάζα: Εντείνεται η ανησυχία για το νοσοκομείο Νάσερ που κυρίευσε ο στρατός του Ισραήλ
Ανανεώθηκε:
Η ανησυχία κορυφώνεται σήμερα για τους ασθενείς που είναι παγιδευμένοι στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας, που κατέλαβε εξ εφόδου ο ισραηλινός στρατός, διαβεβαιώνοντας πως βρήκε εκεί «όπλα» και «τρομοκράτες», ενώ η Χαμάς κατήγγειλε τους θανάτους τουλάχιστον πέντε ασθενών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο, πέντε ασθενείς πέθαναν εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, που σήμανε πως δεν έφθανε οξυγόνο στα δωμάτιά τους, όταν εισέβαλαν ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.
Πρόσθεσε πως ανησυχεί για την τύχη ακόμη επτά ασθενών —τεσσάρων σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τριών στη βρεφονηπιακή πτέρυγα— και καθιστά «υπεύθυνες τις ισραηλινές δυνάμεις» τόσο «για τους θανάτους» όσο και «για την υγεία των ασθενών και του προσωπικού» που παραμένουν εκεί.
Πάντα σύμφωνα με το υπουργείο, πέντε ιατρικές ομάδες που φροντίζουν 120 ασθενείς βρίσκονται ακόμη σε κτίριο του νοσοκομείου χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα και οξυγόνο, ενώ ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει την κατεπείγουσα απομάκρυνση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.
Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μέσω Telegram ότι βρήκε οβίδες ολμοβόλων, χειροβομβίδες και άλλα όπλα της Χαμάς και ότι συνέλαβε «δεκάδες» υπόπτους μέσα στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους «πάνω από 20 τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου».
Αφόρητη κατάσταση
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες Παρασκευή το βράδυ ότι δυνάμεις του βρήκαν μέσα στο νοσοκομείο φάρμακα που ανέγραφαν τα ονόματα ομήρων.
Διαβεβαίωσε εξάλλου πως επισκεύασε γεννήτρια του νοσοκομείου, διαψεύδοντας πως έβαλε στο στόχαστρο τις υποδομές που τροφοδοτούν με ρεύμα τη δομή υγείας, προσθέτοντας αργότερα πως εγκατέστησε δεύτερη. Συμπλήρωσε πως όλα τα ζωτικής σημασίας συστήματα του Νάσερ λειτουργούν.
Όμως γιατροί χαρακτηρίζουν αφόρητη την κατάσταση στο νοσοκομείο αυτό, σε μια πόλη μεταμορφωμένη σε συντρίμμια, όπου οι μάχες μαίνονται. Στο Νάσερ είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι για να σωθούν.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) ανέφεραν χθες πως εργαζόμενοι της ΜΚΟ αναγκάστηκαν «να φύγουν, αφήνοντας ασθενείς πίσω».
«Η κατάσταση ήταν χαοτική, καταστροφική», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρίστοφερ Λόκγιαρ, γενικός γραμματέας της MSF.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το νοσοκομείο Νάσερ, ένα από τα ένδεκα που παραμένουν ανοικτά επί συνόλου 36 στη Λωρίδα της Γάζας προπολεμικά, πλέον είναι «οριακά λειτουργικό».
«Όσο περισσότερες ζημιές προκαλούνται στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερες ζωές θα χαθούν», τόνισε ο εκπρόσωπός του Τάρικ Γιασάρεβιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη χθες, αξιώνοντας να επιτραπεί κατεπείγουσα πρόσβαση του ΠΟΥ στο συγκρότημα.
«Οι ασθενείς, το υγειονομικό προσωπικό και οι άμαχοι που καταφεύγουν στα νοσοκομεία αξίζουν ασφάλεια, όχι να θάβονται στους χώρους που φτιάχτηκαν για να προσφέρεται θεραπεία», πρόσθεσε.