Πέπλο μυστηρίου για την ρωσική «απειλή» - Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν και τους Ευρωπαίους
Τους Ευρωπαίους συμμάχους τους έχουν ενημερώσει οι ΗΠΑ σχετικά με τις ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν διεθνή απειλή με κάποια μέλη του Κογκρέσου να δηλώνουν ότι είναι αρκετά σοβαρές ώστε να αποχαρακτηριστούν και να δημοσιοποιηθούν.
Οι πληροφορίες ήρθαν στο φως μετά την έκδοση μιας ασυνήθιστης και αινιγματικής δήλωσης την Τετάρτη (14/2) από τον εκπρόσωπο Μάικ Τέρνερ, Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με την οποία προειδοποιούσε για μια «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας».
Αποκαλυπτικό του πόσο σημαντική θεωρήθηκε η απειλή ένα μέλος των Δημοκρατικών με μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας δήλωσε ότι δεν είχε λάβει ποτέ ξανά τέτοιου είδους επείγουσα κλήση κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κογκρέσο - και ότι οι πληροφορίες που είδαν όταν έφτασαν δεν ήταν αρκετά επείγουσες για να δικαιολογήσουν το συναγερμό του Τέρνερ.
Άλλη πηγή ωστόσο ανέφερε στο Reuters ότι οι νέες δυνατότητες, που σχετίζονται με τις ρωσικές προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός διαστημικού όπλου, δεν αποτελούν επείγουσα απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το σύστημα είναι υπό ανάπτυξη
Το σύστημα παραμένει υπό ανάπτυξη και δεν έχει τεθεί ακόμη σε τροχιά, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις πληροφορίες. Δεν είναι σαφές πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNNi ότι η απειλή δεν αφορά ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπους.
Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι πληροφορίες αναφέρονταν σε μια πυρηνική, αντι-δορυφορική ικανότητα ή σε μια ικανότητα με πυρηνικό οπλισμό.
Ένα αντιδορυφορικό όπλο που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για τους δορυφόρους πυρηνικής διοίκησης και ελέγχου των ΗΠΑ, δήλωσε ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του Nuclear Information Project στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Οι ΗΠΑ βασίζονται σε αυτούς τους δορυφόρους - τους οποίους χαρακτήρισε «απαραίτητους» - για να εξασφαλίσουν συνεχή, απρόσκοπτο έλεγχο του πυρηνικού τους οπλοστασίου.