ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διαδήλωση όλων των κομμάτων κατά του πραξικοπήματος

REUTERS/ BAZ RATNER

Μαζική διαδήλωση όλων των κομμάτων υπέρ της Δημοκρατίας πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής 15 Ιουλίου.

Κάλεσμα στη συγκέντρωση απηύθυνε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ σε αυτό συμμετείχε και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και άλλα τουρκικά κόμματα υπέρ της δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: REUTERS/ BAZ RATNER

Το μήνυμα Ερντογάν για την 93η επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης

Ο Ερντογάν, σε μήνυμά του με αφορμή την 93η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, έκανε αναφορά στη στάση που τήρησε το έθνος ενάντια στην απόπειρα του πραξικοπήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Η ευγενής και αποφασιστική στάση του Έθνους μας ενάντια στις προδοτικές απόπειρες που προέρχονται από διαφορετικές εστίες, αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη ότι θα πορευτεί στο δρόμο της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανάπτυξης κατά την προσεχή διαδικασία".

Σε αυτές τις μέρες έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή η αξία των βασικών αρχών που διαθέτει η Τουρκία, με πρώτη την εθνική βούληση και την δημοκρατία, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

"Το ιερό Έθνος μας έδειξε για μια ακόμη φορά με τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα ότι θα απαντήσει με πνεύμα απελευθερωτικού αγώνα, με ενότητα, με συσπείρωση και αλληλεγγύη εναντίον κάθε απόπειρας πραξικοπήματος που στρέφεται κατά της βούλησης του την οποία χρησιμοποιεί δια μέσω των εκπρόσωπων που εξέλεξε το ίδιο".

"Η νίκη που απέκτησε το ιερό Έθνος μας με πίστη, θάρρος και θυσίες, μεταφέρθηκε και καταχωρήθηκε στην διπλωματία και στο διεθνές δίκαιο με την Συνθήκη της Λωζάνης. Η συνθήκη αυτή έχει την ιδιότητα τίτλου ιδιοκτησίας του νεοιδρυθέντος κράτους μας", ανέφερε σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

"Καμία δύναμη και εστία δεν θα καταφέρει να ανακόψει την πορεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία στα 93 χρόνια που πέρασαν έγινε η 6η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και η 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων που έθεσε για το 2023 και των οραμάτων για το 2053 και το 2071", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: REUTERS/ BAZ RATNER

Υποταγή στο ΓΕΕΘΑ από τον αρχηγό της τουρκικής αεροπορίας

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας σε ανακοίνωσή του, τονίζει την “απόλυτη υποταγή του” στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, μετά τη συμμετοχή αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας στην προσπάθεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε ότι οι στρατιώτες που ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος, προκάλεσαν “μεγάλο κακό” στη χώρα.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις σοβαρότερες των ποινών, ενώ υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός θα εξακολουθήσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, με αποφασιστικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης