ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος που έφτιαξε τον πύργο του Άιφελ από σπίρτα έχασε το ρεκόρ Γκίνες από αστοχία ...υλικού

Γάλλος που έφτιαξε τον πύργο του Άιφελ από σπίρτα έχασε το ρεκόρ Γκίνες από αστοχία ...υλικού
AP Photo/Pavel Golovkin

Απαρηγόρητος είναι ένας Γάλλος λάτρης του μοντελισμού που ήθελε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για έναν πύργο του Άιφελ από σπίρτα.  

Ο Ρισάρ Πλο, 47 ετών, από το Μονπελιέ ντε Μεντιγιάν της δυτικής Γαλλίας, ενημερώθηκε από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες ότι ο πύργος του, ύψους 7,19 μέτρων, δεν πληροί τις προϋποθέσεις επειδή χρησιμοποίησε λάθος είδος σπίρτων.

«Είναι μέρος του ονείρου μου που χάθηκε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Το μοντέλο του χρειάστηκε οκτώ χρόνια, 706.900 σπίρτα και 23 κιλά κόλλα για να κατασκευαστεί.

Το τελικό κομμάτι ξύλου κολλήθηκε προσεκτικά στη θέση του στις 27 Δεκεμβρίου, 100 χρόνια ακριβώς από τον θάνατο του μηχανικού Γκούσταβ Άιφελ.

Μετά από αυτό, έβαλε το μοντέλο κλίμακας 1/45 σε έκθεση και επικοινώνησε με την ομάδα των ρεκόρ Γκίνες, ώστε να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητα του έργου του.

Αλλά εκεί ήταν που όλα πήγαν στραβά, επειδή είχε κάνει ένα θεμελιώδες λάθος.

Συνειδητοποιώντας ότι το πιο ενοχλητικό μέρος της εργασίας θα ήταν να ξυρίσει εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια θείου από τα μεμονωμένα σπίρτα, επικοινώνησε με τον κατασκευαστή των σπίρτων.

Εκείνοι τον προμήθευσαν με κιλά σπίρτα χωρίς θείο - με άλλα λόγια σπίρτα χωρίς το κόκκινο μέρος στο τέλος. Τέλεια για την κατασκευή, αλλά τεχνικά δεν ήταν αληθινά σπίρτα.

Δυστυχώς γι' αυτόν, οι κανόνες των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες ορίζουν ότι μόνο τα «εμπορικά διαθέσιμα» σπίρτα πληρούν τις προϋποθέσεις για να καταρρίψει κάποιος ρεκόρ.

«Υπολόγισαν ότι τα σπίρτα μου δεν ήταν διαθέσιμα προς πώληση. Έτσι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις», δήλωσε ο Πλο.

«Είναι αρκετά εκπληκτικό και στην πραγματικότητα μάλλον ενοχλητικό. Δεν είναι ακριβώς δίκαιο παιχνίδι. Αυτό που πονάει περισσότερο είναι ότι δεν αναγνωρίζουν τη δουλειά που έκανα, τον χρόνο που ξόδεψα, την ψυχική ενέργεια - γιατί μπορώ να σας πω ότι δεν ήταν εύκολο».

Ελπίζει να εκθέσει τον πύργο του στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούλιο.

Για την ιστορία, το ρεκόρ Γκίνες παραμένει στο Λίβανο - όπου ο Τουφίκ Νταχέρ κατασκεύασε έναν πύργο του Άιφελ ύψους 6,53 μέτρων το 2009.