ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθη ο ανιψιός του Γκιουλέν

Τουρκία: Συνελήφθη ο ανιψιός του Γκιουλέν
REUTERS/ OSMAN ORSAL

Τον ανιψιό του Φετουλάχ Γκιουλέν, Μοχάμετ Σαιτ Γκιουλέν (Muhammet Sait Gulen), του αυτοεξόριστου κληρικού τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, συνέλαβαν οι αρχές, έπειτα από εντολή του εισαγγελέα στην Άγκυρα.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RT επικαλούμενο τουρκικά μέσα, ο νεαρός Γκιουλέν συνελήφθη στην πόλη Ερζουρούμ στα ανατολικά της χώρας, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται και πρόκειται να μεταφερθεί άμεσα στην πρωτεύουσα.

Είναι ο πρώτος από τους στενούς συγγενείς του Γκιουλέν που συλλαμβάνεται σε σχέση με τα γεγονότα, παρόλο που και άλλα μέλη της οικογένειας είχαν τεθεί υπό κράτηση.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι –στρατιωτικοί, δικαστές και δημόσιοι υπάλληλοι- έχουν συλληφθεί στην Τουρκία από την ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, κατά την οποία 265 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Επιπλέον, πάνω από 37.500 αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι και 21.000 δάσκαλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Νωρίς το Σάββατο ο Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα με τη διαταγή κλεισίματος 1.043 ιδιωτικών σχολείων, 1.229 οργανισμών, 35 νοσοκομείων, 19 ενώσεων και 15 πανεπιστημίων τους οποίους κατηγορούν ότι συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Αυτό είναι το πρώτο διάταγμα που υπογράφει ο Ερντογάν από τότε που κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη Τετάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ