ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη Βρετανία: Τι ξέρουμε για τον καρκίνο του βασιλιά Καρόλου – Πώς τον εντόπισαν

Ο βασιλιάς Κάρολος (AP Photo/Alberto Pezzali)

Σοκαρισμένη είναι η Βρετανία από την είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ' διαγνώστηκε με καρκίνο και ξεκίνησε θεραπεία στο Λονδίνο.

Η ανακοίνωση του Παλατιού έγινε μια εβδομάδα αφότου ο 75χρονος Βρετανός μονάρχης πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο αφότου υπεβλήθη σε επέμβαση για την υπερτροφία στον προστάτη.

Πώς εντοπίστηκε ο καρκίνος;

Τα πρόσφατα προβλήματα υγείας του Κάρολου ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα όταν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν στις 17 Ιανουαρίου ότι ο Βασιλιάς θα εισαχθεί στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε «διορθωτική διαδικασία» για μια καλοήθη διόγκωση προστάτη.

Η διάγνωση είχε γίνει αφού παρουσίασε συμπτώματα και υποβλήθηκε σε έλεγχο ενώ βρισκόταν στην κατοικία του στο Birkhall στο Aberdeenshire της Σκωτίας.

Αφού πέρασε τρεις νύχτες στο ιδιωτικό νοσοκομείο κοντά στο Regent's Park, πήρε εξιτήριο από την Κλινική του Λονδίνου στις 29 Ιανουαρίου και όπως είχε ειπωθεί τότε, ήταν «καλά». Λίγο νωρίτερα η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ είχε φύγει από την ίδια κλινική όπου ανάρρωνε μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

Ωστόσο, ενώ ο βασιλιάς υποβαλλόταν σε αυτή τη θεραπεία, οι γιατροί «θορυβήθηκαν» από κάτι άλλο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παλατιού, και οι επόμενες εξετάσεις εντόπισαν «μια μορφή καρκίνου».

Ο ακριβής τύπος καρκίνου δεν έχει αποκαλυφθεί και δεν αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο. Μια βασιλική πηγή είπε στο CNNi ότι δεν επρόκειτο για καρκίνο του προστάτη, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας των μελών της βασιλικής οικογένειας σπάνια αποκαλύπτονται δημόσια. Η θέση του Παλατιού είναι ότι έχουν δικαίωμα ιατρικού απορρήτου σε κάποιο βαθμό, παρά τα δημόσια αξιώματα τα οποία κατέχουν. Αυτό συνέβη με την αρχική διάγνωση της υπερτροφίας προστάτη. Αλλά ο Κάρολος επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του καθώς ήθελε να ενθαρρύνει άλλους άνδρες που μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα να υποβληθούν σε έλεγχο.

Αυτό αλλάζει όταν η κατάσταση της υγείας τους μπορεί να επηρεάσει τα δημόσια καθήκοντά τους. Σε αυτό το σημείο, το Παλάτι έχει καθήκον να αποκαλύψει τι συμβαίνει, γι' αυτό και εκδόθηκε ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας.

Πώς είναι ο βασιλιάς Κάρολος;

Ο βασιλιάς Κάρολος εθεάθη για πρώτη φορά μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο την Κυριακή. Έχοντας τη βασίλισσα Καμίλα στο πλευρό του, φαινόταν να είναι ευδιάθετος, κουνώντας το χέρι στο κοινό, καθώς το ζευγάρι πήγαινε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στο Σάντρινγκχαμ του Νόρφολκ, για μια εκκλησιαστική λειτουργία την Κυριακή το πρωί.

Πλέον έχει επιστρέψει στο Λονδίνο και ξεκίνησε θεραπεία ως εξωτερικός ασθενής.

Με τη συμβουλή των γιατρών του, ο βασιλιάς αναβάλλει τις δεσμεύσεις του με το κοινό καθώς λαμβάνει θεραπεία, αλλά θα συνεχίσει με τις κρατικές εργασίες και την επίσημη γραφειοκρατία, ανέφερε το παλάτι.

«Παραμένει απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του και ανυπομονεί να επιστρέψει σε πλήρη δημόσια υπηρεσία το συντομότερο δυνατό», προστίθεται.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να συνεχίσει να παίρνει καθημερινά τα κόκκινα κουτιά με κυβερνητικά έγγραφα, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στο σπίτι. Σύμφωνα με το CNNi, αναμένεται ότι ο Βασιλιάς θα συνεχίσει τις εβδομαδιαίες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και ότι θα γίνουν αλλαγές εάν οι γιατροί του τον συμβουλέψουν να ελαχιστοποιήσει την προσωπική επαφή.

Θα συνεχίσει επίσης να είναι διαθέσιμος για κρατικά καθήκοντα όπως συνεδριάσεις του Privy Council. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για το πώς θα συμβεί αυτό είναι ακόμη υπό επεξεργασία.

Τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Βασιλιάς αρρωστήσει πολύ για να εργαστεί;

Ενώ όλα τα σήματα που προέρχονται από το παλάτι είναι θετικά, υπάρχουν συνταγματικές διατάξεις σε ισχύ εάν ο Βασιλιάς δεν είναι σε θέση να εκτελέσει προσωρινά τα επίσημα καθήκοντά του. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούν να κληθούν να παρέμβουν για λογαριασμό του «σύμβουλοι του κράτους».

Μπορούν να διοριστούν δύο σύμβουλοι για να ενεργούν για λογαριασμό του μονάρχη μέσω αυτού που είναι γνωστό ως «ευρεσιτεχνία επιστολών» για να συνεχίσει η λειτουργία του κράτους. Θα είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράφουν έγγραφα, να παρακολουθούν συνεδριάσεις του Privy Council και να δέχονται νέους πρεσβευτές, αλλά δεν θα εκτελούν ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συνταγματικούς ρόλους, όπως ο διορισμός πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το CNNi, δεν υπάρχουν τρέχοντα σχέδια για τον διορισμό συμβούλων.

Εάν ο Βασιλιάς καταστεί εντελώς ανίκανος να εκτελέσει τα συνταγματικά του καθήκοντα και το κράτος δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει σωστά, μπορεί να αποσυρθεί από τις εξουσίες του και να αναληφθούν από έναν αντιβασιλέα. Σύμφωνα με τον νόμο περί αντιβασιλείας του 1937, αυτός θα ήταν ο επόμενος στη σειρά για τον θρόνο, που είναι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

King Charles has cancer. Here’s what we know

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης