ΚΟΣΜΟΣ

Στο Κίεβο ο Μπορέλ: «Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία με κάθε τρόπο»

Στο Κίεβο ο Μπορέλ: «Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία με κάθε τρόπο»
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ (AP Photo/Hassan Ammar)

«Είμαι καθ' οδόν προς την Ουκρανία, είμαι καθ' οδόν προς το Κίεβο», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ γνωστοποίησε σήμερα ότι βρίσκεται καθ' οδόν προς την Ουκρανία και επανέλαβε τις εκκλήσεις για παροχή περισσότερης βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

«Είμαι καθ' οδόν προς την Ουκρανία, είμαι καθ' οδόν προς το Κίεβο», τόνισε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

Τέσσερις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στη Χερσώνα

Σημειώνεται ότι, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και ένας ακόμα τραυματίστηκε σε ρωσικό χτύπημα στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας Ρομάν Μρότσκο.

«Τρεις από τους νεκρούς είναι άνδρες ηλικίας 45 και 50 ετών, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, και (η τέταρτη είναι) μία γυναίκα που βρισκόταν στον δρόμο την ώρα της επίθεσης», ανέφερε ο αξιωματούχος σε ανάρτηση στο Telegram.

Μπαχμούτ: Ουκρανοί στρατιώτες περιμένουν ότι θα μάχονται μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος

Στο μεταξύ, κάποιοι στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία λένε ότι δεν έχουν πολλές άλλες επιλογές παρά να πολεμήσουν έως ότου τελειώσει ο πόλεμος, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο Κίεβο να επιστρατεύσει περισσότερους για να αντικαταστήσουν τους στρατιώτες που υπηρετούν για μεγάλα διαστήματα στο μέτωπο.

Το προσχέδιο νομοσχεδίου που έχει στόχο την αναπλήρωση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, που εξαντλούνται και εξουθενώνονται, καθυστερεί στο κοινοβούλιο, αλλά μια από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι να διασφαλιστεί ότι οι στρατιώτες που έχουν πολεμήσει για τρία χρόνια μπορεί να αποστρατευθούν.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι ο στρατός πρότεινε την επιστράτευση 450-500.000 περισσότερων Ουκρανών για τον πόλεμο.

Οι οικογένειες κάποιων στρατιωτών που υπηρετούν για μεγάλα διαστήματα έχουν ζητήσει από τον Ζελένσκι να βρει τρόπους να τους αντικαταστήσει, αλλά τα μέλη μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) που πολεμούν κατά στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ πιστεύουν ότι τέτοιες ελπίδες είναι μη ρεαλιστικές.

«Τριάντα έξι μήνες είναι πολύ μεγάλο διάστημα αλλά τι μπορείς να κάνεις; Πρέπει να πολεμήσεις τον εχθρό», δήλωσε ένας 51χρονος πιλότος drone, μιλώντας κατά τη διάρκεια της νύχτας από οχυρωματική θέση, ενώ σε κοντινή απόσταση ακούγονταν πυρά.

«Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ να αποστρατευθώ και να ζω τη ζωή ενός πολίτη ενώ ο πόλεμος ακόμα συνεχίζεται», πρόσθεσε ο στρατιώτης από το τάγμα drone της 92ης ξεχωριστής ταξιαρχίας εφόδου. «Θα μείνω μέχρι να νικήσουμε».

Ο διοικητής του τάγματός του, ο Γιούρι Φεντορένκο, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα στρατεύματα για να μπορέσουν τα στρατεύματα εφόδου να υποχωρήσουν σε θέσεις πιο μακριά από το μέτωπο για να ανασυνταχθούν και να αντικατασταθούν από νέες μονάδες.

Ωστόσο και εκείνος δεν εμφανίζεται σίγουρος για την ιδέα αποστράτευσης ύστερα από τρία χρόνια. «Ας μην γελιόμαστε, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε στο Reuters. «Εάν αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, έμπειρους αξιωματικούς, λοχίες, στρατιώτες, ανθρώπους που μπορούν να φέρουν εις πέρας καθήκοντα μάχης… εάν τους αφήσουμε να φύγουν, δεν θα μείνει κανείς για να πολεμήσει».