Ο Ζελένσκι δεν κρύβει πια ότι θέλει να αντικαταστήσει τον αρχηγό του στρατού Ζαλούζνι
Αποφασισμένος να αντικαταστήσει τον πλέον υψηλόβαθμο στρατιωτικό της χώρας Βάλερι Ζαλούζνι είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δεν το κρύβει επιβεβαιώνοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και μέρες.
«Μία επαναφορά, μία νέα αρχή είναι απαραίτητη» είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην ιταλική Rai όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Ο Ζαλούζνι, όπως αναφέρει ο Guardian που ηγείται των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων πριν από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία είναι ένα πρόσωπο εξαιρετικά δημοφιλές τόσο στο στράτευμα όσο και στην κοινωνία το οποίο σημαίνει ότι η αντικατάστασή του μπορεί να έχει πολιτικό κόστος για τον Ζελένσκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε συνάντηση την προηγούμενη Δευτέρα (29/1) ο Ζελένσκι είπε στον Ζαλούζνι να τον αντικαταστήσει και του έδωσε την ευκαιρία να παραιτηθεί. Αλλά ο Ζαλούζνι αρνήθηκε. Όταν διέρρευσε το περιεχόμενο της συνομιλίας στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου αρνήθηκε την πληροφορία ενώ και το υπουργείο Άμυνας διέψευσε επίσης τις φήμες.
Τώρα, ωστόσο, ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι επιδιώκει να κάνει σημαντικές αλλαγές, υποδηλώνοντας έναν ευρύτερο ανασχηματισμό της ηγεσίας της Ουκρανίας.
«Έχω κάτι σοβαρό στο μυαλό μου, το οποίο δεν αφορά ένα μεμονωμένο πρόσωπο, αλλά την κατεύθυνση της ηγεσίας της χώρας», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Εννοώ την αντικατάσταση μιας σειράς κρατικών ηγετών, όχι μόνο σε έναν μόνο τομέα, όπως ο στρατός. Αν θέλουμε να νικήσουμε, πρέπει όλοι να σπρώξουμε προς την ίδια κατεύθυνση, πεπεισμένοι για τη νίκη, δεν μπορούμε να αποθαρρυνθούμε, να αφήσουμε τα όπλα μας να πέσουν, πρέπει να έχουμε τη σωστή θετική ενέργεια», πρόσθεσε.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών είναι τεταμένες εδώ και μήνες, λένε πηγές που έχουν γνώση. Ο πρόεδρος και ο ανώτατος διοικητής του έχουν διαφωνήσει σχετικά με τα σχέδια για περαιτέρω κινητοποίηση, με τον Ζελένσκι να ανακοινώνει στα τέλη του περασμένου έτους ότι απέρριψε αίτημα του στρατού για κινητοποίηση έως και 500.000 νέων νεοσύλλεκτων. Στελέχη της προεδρίας έχουν επίσης θορυβηθεί από την ευρεία δημοτικότητα του Ζαλούζνι, βλέποντάς τον ως πιθανό μελλοντικό πολιτικό αντίπαλο, και έχουν ενοχληθεί από συνεντεύξεις που έχει δώσει.
Η διαμάχη έρχεται λίγο πριν τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη του πολέμου με το στρατό και την κοινωνία να είναι στα πρόθυρα εξόντωσης την ώρα που και το διεθνές περιβάλλον αλλάζει. Η αμερικανική βοήθεια έχει παγώσει επηρεάζοντας την κατάσταση στο μέτωπο.
Η πρόθεση του Ζελένσκι έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιτέθηκε στον Ζελένσκι για τη σχεδιαζόμενη κίνηση, αποδίδοντας στον Ζαλούζνι τις ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες των τελευταίων δύο ετών. «Δυστυχώς, έφτασε η στιγμή που η πολιτική μπορεί να υπερτερεί της κοινής λογικής και των συμφερόντων του κράτους», έγραψε ο Κλίτσκο.
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί και στο στράτευμα «Πριν απολύσεις κάποιον από τη θέση του, ειδικά έναν τόσο σημαντικό, πρέπει να είσαι σίγουρος ποιος θα τον αντικαταστήσει και ποιο είναι το όραμά του για το μέλλον αυτής της κατάστασης», δήλωσε στο Reuters ο Ιχόρ, ένας 33χρονος διοικητής λόχου.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ρώσοι έχουν προωθηθεί σε θέσεις κοντά στα περίχωρα της Αβντίεβκα, μιας βιομηχανικής πόλης λίγο έξω από το Ντονέτσκ.