ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί αυτό το διαβατήριο είναι το πιο σπάνιο στον κόσμο

Μόνο 500 διαβατήρια του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος της Μάλτας υπάρχουν στον κόσμο Nicusor Floroaica/Sovereign Order of Malta

Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας – γνωστό και ως Ιππότες της Μάλτας – δεν είναι απλώς ένα θρησκευτικό καθολικό τάγμα με ιστορία σχεδόν 1.000 ετών. Ούτε είναι απλώς μια οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας με προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, με επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν καταυλισμούς προσφύγων και προγράμματα ανακούφισης από καταστροφές σε περίπου 120 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Είναι επίσης ένα κυρίαρχο έθνος, με καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη και δικό του σύνταγμα, αλλά χωρίς γη. Εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων – χωρίς να έχει δρόμους – και τα δικά του γραμματόσημα, χρήματα και διαβατήρια.

Οι Ιππότες ξεκίνησαν ως ιπποτικό τάγμα στην Ιερουσαλήμ γύρω στο 1099 και τους χαρίστηκε το αρχιπέλαγος της Μάλτας το 1530 από τον βασιλιά της Ισπανίας. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανάγκασε τους Ιππότες να φύγουν από τη Μάλτα κατά τη γαλλική εισβολή του 1798, και σήμερα το Τάγμα έχει την έδρα του στη Ρώμη. Ο πρόεδρος του Τάγματος Daniel de Petri Testaferrata, ο οποίος εδρεύει στη Μάλτα, λέει στο CNNi ότι μόνο περίπου 100 από τους 13.500 ιππότες, ντάμες και ιερείς που είναι πλέον διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο ζουν στο αρχιπέλαγος της Μάλτας.

Μόνο 500 σε όλο τον κόσμο

Τα πρώτα διαβατήρια εκδόθηκαν από το Τάγμα της Μάλτας το 1300, όταν οι διπλωμάτες του ταξίδευαν σε άλλα κράτη με έγγραφα που πιστοποιούσαν τον ρόλο τους ως πρεσβευτές. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η χρήση του διπλωματικού διαβατηρίου πήρε χαρακτηριστικά των διαβατηρίων που χρησιμοποιούνταν σε άλλες χώρες. Σήμερα, κυκλοφορούν μόνο περίπου 500 διπλωματικά διαβατήρια – γεγονός που το καθιστά το σπανιότερο διαβατήριο στον κόσμο.

Το πορφυρό διαβατήριο του Τάγματος (ίσως μια νύξη στο αίμα του Χριστού) προορίζεται για τα μέλη του Κυρίαρχου Συμβουλίου και τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών και τις οικογένειές τους. Είναι διακοσμημένο με χρυσά γράμματα που αναγράφουν το όνομα της οργάνωσης στα γαλλικά, «Ordre Souverain Militaire de Malte», και ένα έμβλημα.

«Το Τάγμα χορηγεί διαβατήρια στα μέλη της κυβέρνησής του για τη διάρκεια της θητείας τους», αναφέρει ο de Petri Testaferrata. Τα διαβατήρια των Μεγάλων Μαγίστρων ισχύουν για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς εκλέγονται για 10 χρόνια, μπορούν να υπηρετήσουν δύο θητείες και πρέπει να συνταξιοδοτηθούν στα 85 τους χρόνια. Άλλα διαβατήρια ισχύουν για τέσσερα χρόνια και χρησιμοποιούνται μόνο για διπλωματικές αποστολές. Τα διαβατήρια έχουν 44 σελίδες υδατογραφημένες με τον μαλτέζικο σταυρό.

Σέλφι στα αεροδρόμια

Ο Eugenio Ajroldi di Robbiate, πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Τάγματος, μίλησε στο CNNi για τις αντιδράσεις των τελωνειακών υπαλλήλων όταν βλέπουν το διαβατήριο. «Πιθανότατα δεν έχουν ξαναδεί ποτέ ένα τέτοιο διαβατήριο». «

Μια φορά όταν έφτασα στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, ένα πλήθος υπαλλήλων στον έλεγχο διαβατηρίων ήθελε να δει το σπάνιο διαβατήριό μου και να βγάλει μια σέλφι με αυτό», λέει.

Σύμφωνα με τον de Petri Testaferrata, τα δύο τρίτα των μελών της ζώνης Σένγκεν αναγνωρίζουν το διπλωματικό διαβατήριο και το Τάγμα συνεργάζεται στενά με πολλές χώρες χωρίς επίσημες διπλωματικές σχέσεις, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Παρέχουμε ταχείες ιατρικές και ανθρωπιστικές προμήθειες σε θύματα συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών. Διαχειριζόμαστε νοσοκομεία, σώματα ασθενοφόρων, ιατρικά κέντρα, σπίτια για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, συσσίτια και σταθμούς πρώτων βοηθειών», εξηγεί ο de Petri Testaferrata.

Με πληροφορίες από: This is the world’s rarest passport by Lola Méndez, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης