Ισραηλινός στρατιώτης του IDF στο CNNi: «Δεν κατηγορώ τους Παλαιστίνιους που μας μισούν»
Με μια δήλωση που αν μη τι άλλο προκαλεί αίσθηση, ο Άμος Σάνι Ατζμόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi δηλώνει ότι δεν κατηγορεί τους Παλαιστίνιους στη Γάζα που μισούν το Ισραήλ αυτή τη στιγμή.
«Έχουν πραγματικά καλούς λόγους. Όταν βλέπεις πόλεις να καίγονται και να βομβαρδίζονται ... Είχα έναν στενό φίλο που σκοτώθηκε στη Γάζα και σκέφτομαι τους ανθρώπους των οποίων ολόκληρες οικογένειες πέθαναν στους βομβαρδισμούς», λέει στο CNNi μετά την επιστροφή του από το πεδίο της μάχης.
Έφεδρος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), ο Ατζμόν, 26 ετών, κλήθηκε να πολεμήσει λίγες ώρες μετά την έναρξη της βίαιης τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν άλλοι 253.
Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε στη Γάζα, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας του θύλακα. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, 400.000 κάτοικοι της Γάζας κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.
Το Ισραήλ εκτιμά ότι έχει σκοτώσει περίπου 10.000 μαχητές της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου. Το CNNi δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτούς τους αριθμούς.
Ο Ατζμόν είναι ο «αριστερός τύπος» στη μονάδα του. Μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους, είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης άνοιξης και του καλοκαιριού διαμαρτυρόμενος κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και των σχεδίων του να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ.
Παράλληλα θέλει η πολιτική ηγεσία να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας λύσης δύο κρατών. «Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα σταματήσει ποτέ να μας πολεμά μέχρι να αποκτήσει τη δική του αυτονομία. Και νομίζω ότι ο τελικός στόχος πρέπει να είναι αυτός», δηλώνει.
Οι πολιτικές του απόψεις είναι μερικές φορές δύσκολο να συνδυαστούν με την πραγματικότητα του να είναι στρατιώτης και να πολεμά για λογαριασμό μιας κυβέρνησης που δεν υποστηρίζει. Όπως εξηγεί παλεύει με αυτό από τότε που άρχισε να διαμορφώνει τις πολιτικές του απόψεις γύρω στην ηλικία των 15 ετών, αναμένοντας τη στρατιωτική του θητεία - κάτι που σχεδόν όλοι στο Ισραήλ πρέπει να ολοκληρώσουν.
«Είμαι συντετριμμένος για τον θάνατο ανθρώπων στη Γάζα, παιδιών, ηλικιωμένων. Κανονικοί άνδρες 26 ετών, όπως εγώ, δεν θέλουμε να πεθάνουμε. Αλλά έχω το δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να υπερασπιστώ την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους αγαπημένους μου», είπε, απορρίπτοντας την άποψη ότι η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς ήταν μια πράξη «αντίστασης» κατά του ισραηλινού αποκλεισμού. «Δεν λέω ότι δεν πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση. Αλλά είμαι 100% σίγουρος ότι βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και ότι προσπαθώ να υπερασπιστώ τους ανθρώπους».
«Αυτό που συνέβη στα κιμπούτς έμοιαζε με το πιο απάνθρωπο πράγμα που έχω δει ποτέ. Έτσι, όταν αντιμετωπίζω αυτό το είδος του κακού, ένιωσα, και εξακολουθώ να νιώθω, ότι η είσοδος στον πόλεμο είναι ο μόνος τρόπος. Επειδή αυτοί δεν είναι άνθρωποι με τους οποίους μπορώ να μιλήσω ή να τους κατανοήσω», αναφέρει ακόμη.
Ο Ατζμόν που σπουδάζει για να γίνει κοινωνικός λειτουργός, είναι παθιασμένος με τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Ωστόσο, ως στρατιώτης, έχει πολεμήσει πλάι πλάι με ανθρώπους των οποίων οι απόψεις δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από τις δικές του.
Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όλους τους Εβραίους πολίτες και για τους άνδρες Δρούζους και Τσερκέζους πολίτες του Ισραήλ. Οι Άραβες πολίτες και οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι απαλλάσσονται από τη θητεία, αν και μπορούν να επιλέξουν να καταταγούν.
Οι αυστηροί νόμοι περί επιστράτευσης σημαίνουν ότι ο στρατός είναι πολιτικά τόσο διαφορετικός όσο και η ισραηλινή κοινωνία. Άνθρωποι που δεν θα διασταυρώνονταν διαφορετικά, ξαφνικά έρχονται κοντά και αναγκάζονται να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.
Η αντίθετη άποψη
Ο Εμμάνουελ, ένας 35χρονος έφεδρος που υπηρετεί σε μια μονάδα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας και γύρω από αυτήν, είναι τόσο παθιασμένα δεξιός όσο ο Ατζμόν είναι αριστερός.
Σε αντίθεση με τον Ατζμόν, ο Εμάννουελ βρίσκεται ακόμη σε ενεργό υπηρεσία και του απαγορεύεται επισήμως να μιλάει σε δημοσιογράφους. Ως εκ τούτου, ζήτησε από το CNNi να μην δημοσιεύσει το πλήρες όνομά του.
Πιστεύει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ελέγχει τη Γάζα για τα επόμενα χρόνια, συμφωνώντας με τον Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει το Ισραήλ να έχει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα για «αόριστο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του πολέμου.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε νέους οικισμούς. Όχι επειδή θέλουμε να εξαλείψουμε τους Παλαιστίνιους. Όχι. Πρέπει να έχουμε μια πραγματικά ξεκάθαρη νίκη επί των εχθρών μας, την οποία θα καταλάβουν όλοι. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνετε αν τα βάζετε μαζί μας», τόνισε μεταξύ άλλων.
Πάνω από 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα, ή σχεδόν το 85% του πληθυσμού, εκτιμάται ότι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Οι προσπάθειες να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν μόνιμα τα σπίτια τους θα αποτελούσαν παραβίαση του διεθνούς δικαίου - και είναι μεταξύ των επιχειρημάτων που παρουσίασε η Νότια Αφρική στην προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ.
«Και ο δεύτερος λόγος είναι η ασφάλεια. Γνωρίζουμε από την Ιουδαία και τη Σαμάρεια ότι είναι ευκολότερο να ελέγξεις την ασφάλεια στην περιοχή αν έχεις οικισμούς εκεί», πρόσθεσε.