Μέση Ανατολή: Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα - Πάνω από 100 άμαχοι νεκροί
Ανανεώθηκε:
Σφοδρά πλήγματα πραγματοποιεί το Ισραήλ από τη νύχτα της Παρασκευής το Ισραήλ στην Ράφα, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι οι οποίοι απειλούνται από τον πόλεμο στη Γάζα, την ώρα που η διπλωματία επιχειρεί να επιβάλει μια νέα εκεχειρία με φόντο την περιφερειακή ανάφλεξη.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε ισχυρά πλήγματα στην πόλη αυτή, που συνορεύει με την Αίγυπτο στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το θάνατο τουλάχιστον 100 αμάχων χθες, Παρασκευή (3/2), το βράδυ και στη διάρκεια της νύκτας, από τους οποίους οι 14 σκοτώθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου (3/2) από πλήγματα σε δύο διαφορετικές κατοικίες στο ανατολικό τμήμα της Ράφα.
Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί στη γειτονική πόλη Χαν Γιούνις, όπου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβεται, η τοπική διοίκηση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς.
Χιλιάδες ξενιτεύονται
Κάτω από βροχή, χιλιάδες κάτοικοι συνέχισαν να διαφεύγουν από τις μάχες και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς με οχήματα, πεζή, με ποδήλατα ή πάνω σε κάρα που σέρνουν γάιδαροι, για να βρουν προστασία στη Ράφα, όπου συγκεντρώνονται πλέον περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο από τα περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους αυτού του εδάφους και απειλούνται μέσα στο χειμώνα από το λιμό και τις επιδημίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Γερμανία: «Αν ήταν δικά μας παιδιά;»
«Αδικαιολόγητο» το σχέδιο του στρατού του Ισραήλ να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δηλώνει η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ.
Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας προειδοποιεί το Ισραήλ εναντίον της διεξαγωγής χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, σε δηλώσεις της που δημοσιεύονται σήμερα, Σάββατο 3/2.
Η επίθεση στη Ράφα, πόλη που φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θυλάκα, «απλούστατα δεν δικαιολογείται», τονίζει η Ανναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) στις δηλώσεις της που δημοσιεύει ο όμιλος RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland).
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει παράλληλα ότι «η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας: «Ας το φανταστούμε μια στιγμή: Αν ήταν δικά μας παιδιά;»
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διεμήνυσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως οι δυνάμεις του στην επόμενη φάση της χερσαίας επιχείρησης θα δράσουν στον τομέα όπου βρίσκεται η Ράφα, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.
Την Πέμπτη (1/2) το βράδυ, ο υπουργός Άμυνας είπε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο τους μαχητές της Χαμάς στη Ράφα και θα προχωρήσουν τη συντριβή τους, κάτι που κατ’ αυτόν συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου.
Η κυρία Μπέρμποκ λέει πως υπέστη σοκ όταν άκουσε το σχέδιο.
«Μαζί με τους αμερικανούς εταίρους μας, έχω πει επανειλημμένα στην ισραηλινή κυβέρνηση πως ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας δεν γίνεται να εξαφανιστεί», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη Ράφα και γύρω από αυτή έχουν καταφύγει για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες πάνω από 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, ή αλλιώς ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας (2,2 εκατ.). Προπολεμικά, η πόλη, πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο, είχε κάπου 250.000 κατοίκους.
Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε πριν από τρεις εβδομάδες, επικαλούμενη ισραηλινές και αιγυπτιακές πηγές της, πως το Κάιρο ενημερώθηκε ότι σχεδιάζεται στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.
Το καίριας σημασίας συνοριακό πέρασμα στη Ράφα ελέγχεται από τις αρχές της Αιγύπτου και από Παλαιστίνιους που εργάζονται για τη Χαμάς.
Η ισραηλινή πολιτικοστρατιωτική ηγεσία λέει πως υπόγειες σήραγγες που διαπερνούν τα σύνορα χρησιμοποιούνται για να μεταφέρονται λαθραία αγαθά και όπλα στη Χαμάς.
Η πρόταση του Παρισιού για ανακωχή
Ενώ ο πόλεμος δεν γνωρίζει ανάπαυλα, η διπλωματία επιχειρεί να διαπραγματευθεί μια δεύτερη ανακωχή, που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από μια εβδομάδα και η διαπραγμάτευση για την οποία γίνεται υπό την αιγίδα του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα τέλη Νοεμβρίου, μια εκεχειρία είχε επιτρέψει την απελευθέρωση περίπου εκατό ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ.
Ο αρχηγός της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο Κατάρ, εξακολουθεί εξάλλου να αναμένεται στην Αίγυπτο για να συζητήσει μια πρόταση η οποία εκπονήθηκε στη διάρκεια συνάντησης στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι ανάμεσα στον αρχηγό της CIA, τον Ουίλιαμ Μπερνς, και αιγύπτιους, ισραηλινούς και καταριανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με πηγή στη Χαμάς, η πρόταση αφορά τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων στη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ θα πρέπει να απελευθερώσει 200 ως 300 φυλακισμένους Παλαιστινίους ως αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ενώ 200 ως 300 φορτηγά με βοήθεια θα μπορούν να εισέρχονται κάθε ημέρα στο θύλακα.
Τις τελευταίες ημέρες, το Κατάρ έκανε λόγο για τις «πρώτες» ενδείξεις ότι η Χαμάς υποστηρίζει μια ανακωχή, όμως το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα στη συνέχεια υποστήριξε πως δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση γι' αυτή την πρόταση ανακωχής, καθώς επιθυμεί μια κατάπαυση του πυρός και όχι μια νέα παύση των εχθροπραξιών.
Η πρόταση «εγκρίθηκε από την ισραηλινή πλευρά», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ Μάζεντ αλ-Ανσάρι.
Το Ισραήλ συνεχίζει να τονίζει ότι δεν θα τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα παρά μόνον αφού θα έχει εξαλειφθεί το ισλαμιστικό κίνημα, θα έχουν απελευθερωθεί οι όμηροι και θα έχει λάβει εγγυήσεις για τη μελλοντική ασφάλεια του εδάφους του.