ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί τα χτυπήματα ΗΠΑ και Βρετανίας δεν έχουν καταφέρει να αποδυναμώσουν τους Χούθι

Αντάρτες των Χούθι στη Σαναά, σε συγκέντρωση στήριξης των Παλαιστινίων της Γάζας και κατά των αεροπορικών πληγμάτων υπό τις ΗΠΑ στην Υεμένη, στις 29 Ιανουαρίου, 2024 AP Photo/Osamah Abdulrahman

Η έναρξη των επιχειρήσεων κατά των Χούθι στα ανατολικά της Υεμένης στις αρχές Ιανουαρίου, φαίνεται με βάση τα δεδομένα πως έχει προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα έχει λύσει.

Όταν το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου ΗΠΑ και Βρετανία μαζί με στενές τους συμμάχους ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε επιχείρηση από αέρα και θάλασσα κατά στόχων των ανταρτών Χούθι στα ανατολικά της Υεμένης, ο πλανήτης αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις που αξιοποιούν το κομβικό πέρασμα του Άντεν έτρεφαν την ελπίδα πως σύντομα και πάλι το πέρασμα θα γινόταν ασφαλές.

Με βάση τα στοιχεία όμως, τα χτυπήματα των Χούθι από την μία πολλαπλασιάστηκαν και το χειρότερο σενάριο είναι πως πλέον οι αντάρτες της Υεμένης δεν στοχεύουν πλέον μόνο πλοία τα οποία συνδέονται με το Ισραήλ.

Στα συνολικά 28 χτυπήματα που οι Χούθι έχουν εξαπολύσει από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, μόλις τα 6 συνδέονται άμεσα η έμμεσα με το Τελ Αβίβ… Όλα τα υπόλοιπα είναι αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων, γεγονός πως επιβεβαιώνει σε πρόσφατο ρεπορτάζ της και η ειδική υπηρεσία επαλήθευσης ειδήσεων του BBC.

Αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά Αμερικανών

Παράλληλα, οι Χούθι, μέσα σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα από την αρχή της κοινής επιχείρησης εναντίον τους, έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 150 επιθέσεις με drones και βαλλιστικούς πυραύλους κατά στόχων σε Ιράκ και Συρία οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αμερικανικές υποδομές και βάσεις.

Με βάση την δραστηριότητα των ανταρτών της Υεμένης, η επιχείρηση Αμερικανών και Βρετανών, κάθε άλλο παρά «κατευναστικό» χαρακτήρα έχει μέχρι στιγμής. Η αύξηση της επιθετικότητας από την πλευρά των Χούθι είναι επίσης και ο βασικός λόγος πίσω από την ειλημμένη αμερικανική απόφαση για εξάπλωση των χτυπημάτων κατά στόχων σε Συρία και Ιράκ, ως απάντηση για το θάνατο τριών Αμερικανών κομάντο σε βάση στα εδάφη της Ιορδανίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουάσιγκτον

Οι Χούθι αποτελούν σήμερα για την Ουάσιγκτον ίσως το σημαντικότερο αμιγώς δικό τους πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή με τον Τζο Μπάιντεν να έχει δεσμευθεί προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις πως θα δώσει άμεσα και πάλι την Ερυθρά θάλασσα στα πλοία τους.

Η αμερικανική αποτυχία προς το παρόν κοστίζει πολύ ακριβά ειδικά στα αμερικανικά κεφάλαια, με τα συμβόλαια από τα 1.000 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο που ήταν η τιμή μεταφοράς τον περασμένο Ιανουάριο και τα αρχικά χτυπήματα των ανταρτών σήμερα αυτό το ποσό αγγίζει τα 5.000 δολάρια, με τις ΗΠΑ να έχουν επίσημα βάλει στο στόχαστρο τους αυτονομιστές της Υεμένης.

Στα παραπάνω κόστη δεν υπολογίζονται και τα αυτά τα οποία καλούνται οι εταιρείες κατά μόνας να επωμιστούν και έχουν σχέση με την απόφαση τοποθέτησης ειδικού εξοπλισμού στα πλοία αλλά και σημαντικού αριθμού ειδικά εκπαιδευμένων κομάντο προκειμένου να περάσουν την Ερυθρά θάλασσα.

Πηγές από το Οβάλ γραφείο σημειώνουν πως το ζήτημα των Χούθι και ο τρόπος με τον οποίοι αυτοί έχουν αντιδράσει στις αμερικανικές επιθέσεις ανησυχούν ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος έχει ζητήσει από τους στενούς συνεργάτες του άμεσα αποτελέσματα καθώς οι πιέσεις δεν είναι καθόλου απίθανο να αυξηθούν τόσο από το εσωτερικό με τις επιχειρήσεις να αποφασίζουν να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές όσο και από το εξωτερικό, με την Τεχεράνη να δίνει το «σύνθημα» και σε άλλους περιφερειακούς ταραξίες στη Μέση Ανατολή να ακολουθήσουν το επιτυχημένο μέχρι στιγμής παράδειγμα της Υεμένης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης