Μπάιντεν: Πιθανά «πολλαπλά» αντίποινα για την επίθεση στην Ιορδανία
Ανανεώθηκε:
Η απάντηση των ΗΠΑ για την επίθεση στην Ιορδανία που κόστισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες, θα έχει πιθανόν τη μορφή «πολλαπλών» αντιποίνων, δήλωσε χθες Τρίτη (30/1) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Όταν ρωτήθηκε για το Ιράν, ο Μπάιντεν απάντησε: «Τους θεωρώ υπεύθυνους στο μέτρο που παρέχουν όπλα στους ανθρώπους που το κάνουν αυτό», αναφερόμενος στους μαχητές που εξαπέλυσαν τη φονική επίθεση της Κυριακής στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Σε μια προεκλογική χρονιά ο 81χρονος Δημοκρατικός, που δέχεται έντονες πιέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του να απαντήσει σκληρά στην Τεχεράνη, δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις στη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας που είχε με τους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προτού αναχωρήσει για προεκλογική συγκέντρωση στη Φλόριντα.
«Είναι πολύ πιθανό να δείτε μια σταδιακή απάντηση, όχι μόνο μία ενέργεια αλλά ενδεχομένως πολλές», διαβεβαίωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι από το προεδρικό αεροσκάφος.
Την προηγουμένη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε κάνει λόγο για αντίποινα «σε πολλά επίπεδα, σε διάφορα στάδια και με διάρκεια»
Σε αυτό το πλαίσιο έντασης εξαιτίας του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, οι Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού (Κατάεμπ Χεζμπολάχ), μια ισχυρή, φιλοϊρανική ένοπλη οργάνωση στο Ιράκ, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι «αναστέλλει» τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων.
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση αυτή ο Πατ Ράιντερ εκπρόσωπος του Πενταγώνου σχολίασε ότι «οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια».
«Να αλλάξει το Ιράν»
Προτού αναχωρήσει για τη Φλόριντα, όπου θα συγκεντρώσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τις οικογένειες των τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ιορδανία.
Με την άδειά τους θα μεταβεί, όπως δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, στη βάση Ντόβερ την Παρασκευή για να παραστεί στην τελετή για τον επαναπατρισμό των σορών τους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε εξάλλου χθες ότι δεν επιθυμεί «ένα πιο διευρυμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», κάτι που επαναλαμβάνουν συνεχώς οι ΗΠΑ από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Η επίθεση της Κυριακής είχε στόχο επιμελητειακή βάση των ΗΠΑ που βρίσκεται στην έρημο της Ιορδανίας, στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία. Προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.
Αποτέλεσε εξάλλου αφορμή για νέες επικρίσεις από την αμερικανική δεξιά σχετικά με τη στρατηγική του Μπάιντεν έναντι του Ιράν, την οποία θεωρούν πολύ ήπια.
Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν διότι ο «διεφθαρμένος Τζο πλούτισε, ενθάρρυνε και ενίσχυσε τους εχθρούς των ΗΠΑ», τόνισε σε ανακοίνωσή του χθες το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ, φαβορί να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ εκτίμησε: «Όλος ο κόσμος περιμένει να δει αν ο πρόεδρος θα αποφασίσει επιτέλους να χρησιμοποιήσει την αμερικανική ισχύ για να πείσει το Ιράν να αλλάξει συμπεριφορά».
Από τα μέσα Οκτωβρίου περισσότερα από 150 πλήγματα με drones ή ρουκέτες είχαν στόχο τους Αμερικανούς στρατιώτες και τα άλλα μέλη του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στη Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο μέχρι την Κυριακή δεν είχαν υπάρξει νεκροί.
«Πολύ ανησυχητικό»
Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη απαντήσει, με στοχευμένο τρόπο, πλήττοντας φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και θέσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη – τους οποίους στηρίζει η Τεχεράνη - που έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Εξάλλου την περασμένη νύκτα οι ΗΠΑ κατέρριψαν πύραυλο κατά πλοίων που εκτόξευσαν οι Χούθι, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom).
Ο Μπάιντεν δεν επιθυμεί κυρίως, στη διάρκεια μιας προεκλογικής χρονιάς, να συρθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση και μέχρι τώρα έχει αποφύγει να πλήξει άμεσα το Ιράν.
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, που παρουσιάζεται ως εγγυητής της τάξης και της δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο, δέχεται συστάσεις για αυτοσυγκράτηση και από τους μεγάλους αντιπάλους των ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.
«Θεωρούμε ότι το επίπεδο έντασης είναι πολύ ανησυχητικό και ότι έχει έρθει η ώρα να κάνουμε βήματα προς την αποκλιμάκωση. Αυτό θα αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης», τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αμερικανικών αντιποίνων εναντίον του Ιράν.
Το Πεκίνο από την πλευρά του ζήτησε «από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές» να επιδείξουν «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».