ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Ο Μπάιντεν αντιμέτωπος με έναν πόλεμο που δεν ζήτησε, αλλά καλείται να διαχειριστεί

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν AP Photo/Stephanie Scarbrough

Ανεπιστρεπτί έχει παρέλθει η προοπτική, οι ΗΠΑ να καταφέρουν να διαδραματίσουν έναν κατευναστικό ρόλο στην ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, με τον Αμερικανό πρόεδρο να καλείται πλέον να διαχειριστεί μια σύγκρουση που ήδη έχει αρχίσει να λαμβάνει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης. 

Το κρίσιμο καθήκον, λοιπόν, τώρα για τον Μπάιντεν είναι να αποτρέψει το ενδεχόμενο ο πόλεμος να τεθεί εκτός ελέγχου, όπως επισημαίνει το CNNi σε άρθρο του.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη (30/1) ο πρόεδρος ξεκαθάρισε πως επρόκειτο να απαντήσει στην επίθεση που κόστισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία και προειδοποίησε ότι θεωρεί υπεύθυνη την Τεχεράνη «καθώς προμηθεύουν με όπλα τους ανθρώπους» που εξαπέλυσαν την επίθεση αυτή.

Σε μια προσπάθεια, όμως, να εκφράσει μια εξισορροπητική πρόθεση, πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Δεν επιζητώ κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εμπλακεί στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, λιγότερο από τρία χρόνια αφότου ο Μπάιντεν διέταξε επισήμως το τέλος της εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο στο Ιράκ.

Είναι επίσης σαφές ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποτρέψει μια κλιμάκωση δεν αποδίδει. Τα πλήγματα των ΗΠΑ σε βάρος των ανταρτών Χούθι την περιοχή, που ακολούθησαν περισσότερες από 160 επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σε καμία περίπτωση δεν απέτρεψαν την επίθεση με drone της περασμένης Κυριακής, που έφερε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο των Αμερικανών στρατιωτών.

Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχουν σταματήσει παρά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον των στρατιωτικών βάσεων των Χούθι στην Υεμένη.

Έτσι, ο Μπάιντεν βρίσκεται πλέον μπροστά στο ενδεχόμενο να καταλήξει να επιδεινώσει την κρίση, αντί να την επιβραδύνει.

Τα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει περιφερειακά

  • Η Χεζμπολάχ, μια φιλοϊρανική ομάδα με έδρα τον Λίβανο πραγματοποιεί περιορισμένες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Μόνο τη Δευτέρα (29/1), ανακοίνωσε ότι είχε εξαπολύσει 13 επιθέσεις σε στόχους στο βόρειο Ισραήλ. Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν από την πλευρά τους πως πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
  • Δύο μήνες επιθέσεων των Χούθι στα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα διέκοψαν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και αύξησαν το κόστος του εμπορίου, διακινδυνεύοντας μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο. Οι ΗΠΑ ηγούνται ενός συνασπισμού εθνών για την προστασία του εμπορίου.
  • Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη τον Ιανουάριο και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς η Ουάσιγκτον έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές επακόλουθες ενέργειες. Όπως όμως έχει παραδεχθεί ακόμη και ο Μπάιντεν η στρατηγική αυτή δεν έχει σταματήσει τις επιθέσεις των Χούθι μέχρι στιγμής.
  • Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίσης πλήγματα εναντίον στόχων που συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στη Συρία.
  • Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης πραγματοποιήσει επιθέσεις σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ.
  • Το Ισραήλ από την πλευρά του πραγματοποίησε επιδρομή με drone που οδήγησε στο θάνατο υψηλόβαθμου ηγέτη της Χαμάς στη Βηρυτό, πυροδοτώντας νέες εντάσεις στον Λίβανο.
  • Το Ιράν έχει κατηγορείται το Ισραήλ για την επίθεση που σκότωσε αρκετούς αξιωματικούς της Φρουράς της Επανάστασης στη Δαμασκό της Συρίας.

Η σπειροειδής αυτή στρατιωτική δραστηριότητα, όσο σοβαρή και αν είναι, εκτυλίσσεται ως ένα σύνολο ελεγχόμενων κλιμακώσεων που δεν έχει ακόμη εξελιχθεί σε καταστροφική ορμή.

Ανάμεσα στην αποτροπή ευρύτερης ανάφλεξης και επικίνδυνης κλιμάκωσης ο Μπάιντεν

Και ενώ η επίθεση που στοίχισε τη ζωή στους τρεις Αμερικανούς είναι τραγική για τις οικογένειές τους και το έθνος τους, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποια επίθεση μεγάλης κλίμακας στα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει την ένταση της σύγκρουσης σε πολλαπλά μέτωπα.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή είναι μια απίστευτα ασταθής περίοδος στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν τη Δευτέρα (29/1).

Με βάση τα παραπάνω, ο Αμερικανός πρόεδρος ακροβατεί ανάμεσα στην αποτροπή μιας ευρύτερης ανάφλεξης και την επικίνδυνη κλιμάκωση.

Υπ' αυτή την έννοια, καλείται να απαντήσει: Τα αντίποινα σε αυτούς που κόστισαν τη ζωή στους Αμερικανούς στρατιώτες θα θέσουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο; Ή απλώς το Ιράν θα τους αγνοήσει; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά πρέπει να λάβει υπόψιν και το τι θα ακολουθήσει μακροπρόθεσμα. Όχι μόνο πώς θα απαντήσει εκείνη τη στιγμή ο αντίπαλος, αλλά και σε βάθος χρόνου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο CNNi τη Δευτέρα (29/1) ότι τα αντίποινα από πλευράς ΗΠΑ, είναι πιθανό να είναι πιο επιθετικά από ό,τι προηγούμενα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Μπλίνκεν από την πλευρά του προειδοποίησε ότι η απάντηση των ΗΠΑ θα είναι «πολυεπίπεδη, θα έρθει σε στάδια και θα διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου».

Και ενώ η παρουσίαση ενός ευρύτερου πλαισίου για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, παρουσιαζόταν μέχρι τις προηγούμενες ώρες ως ακτίνα φωτός για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου που ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, δυναμιτίζει εκ νέου το σκηνικό.

Μια τέτοια κρίσιμη διπλωματική στιγμή, όμως, αυξάνει το διακύβευμα για τον Μπάιντεν να μην οξύνει την κατάσταση, τη στιγμή που ετοιμάζει τη δική του απάντηση.

Stephen Collinson, CNNi / Biden has to deal with a second war he didn’t want. His task is to contain it

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης