ΚΟΣΜΟΣ

Στ. Ζάιμπερτ: Αδιανόητο το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ

REUTERS/Thomas Peter

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο αυτή τη στιγμή το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με ανοιχτό αποτέλεσμα με την Τουρκία. Σε αυτές, όπως και με κάθε υποψήφια χώρα, διαδραματίζουν αποφασιστικό και κεντρικό ρόλο τα θέματα Κράτους Δικαίου. Αυτή τη στιγμή, υπό τις παρούσες συνθήκες η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε μια ενταξιακή διαδικασία ανοιχτού αποτελέσματος με την Τουρκία και θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα και το πώς θα τα αξιολογήσουμε από κοινού στην Ευρώπη».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η χρήση κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής στήριξης μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι ακόμα νωρίς προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και πώς ακριβώς διατίθενται υπό τις παρούσες συνθήκες οι αντίστοιχοι πόροι.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Τουρκία, «οι περισσότεροι πόροι έχουν διατεθεί στους τομείς Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου, Περιβάλλοντος, Κλίματος, Μεταφορών, Ενέργειας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

«Τώρα πρέπει –η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει τα χρήματα– να δούμε πολύ προσεκτικά πώς εξελίσσονται στην Τουρκία, υπό τις σημερινές συνθήκες και ιδιαίτερα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι προϋποθέσεις για τη χρήση αυτών των πόρων. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι πολύ νωρίς» και «θα πρέπει να δούμε προσεκτικά τι έγινε με τα προγράμματα για τα οποία διατέθηκαν πόροι – μπορούν αυτά τα προγράμματα να εξελιχθούν ή είναι περιορισμένα πλέον στις δυνατότητές τους;», επεσήμανε και κατέληξε ότι για αυτά τα θέματα, θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης