ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνητές πιστεύουν ότι εντόπισαν το αεροπλάνο της Αμέλια Έρχαρτ στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού

Ερευνητές πιστεύουν ότι εντόπισαν το αεροπλάνο της Αμέλια Έρχαρτ στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού
Η εικόνα από το σόναρ του υποβρυχίου Hugin, που σύμφωνα με την Deep Sea Vision δείχνει το αεροπλάνο της Αμέλια Έρχαρτ στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού Deep Sea Vision

Στις 2 Ιουλίου 1937, η Αμέλια Έρχαρτ έκανε την τελευταία της ραδιοφωνική κλήση στον αέρα στις 8.43 π.μ., περίπου μία ώρα αφότου ειδοποίησε το σκάφος Itasca της ακτοφυλακής ότι της τελείωναν τα καύσιμα και δεν μπορούσε να δει τον προορισμό της, το νησί Χάουλαντ στον Κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό.

«Είμαστε στη γραμμή 157 337», είπε από το πιλοτήριο του αεροσκάφους Lockheed 10-E Electra. «Θα επαναλάβουμε αυτό το μήνυμα. Θα το επαναλάβουμε σε 6210 χιλιοκύκλους. Περιμένετε».

Δεν επανέλαβε ποτέ το μήνυμα. Η μοίρα της Αμέλια Έρχαρτ είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Αμερικής. Η καταδικασμένη προσπάθειά της το 1937 να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα έκανε τον γύρο του κόσμου με αεροσκάφος προκάλεσε την πιο εκτεταμένη – και δαπανηρή – επιχείρηση διάσωσης στην ιστορία του αμερικανικού ναυτικού και της ακτοφυλακής.

Έκτοτε, αμέτρητοι ερευνητές, δημοσιογράφοι και ιστορικοί έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν τι πραγματικά συνέβη στην Έρχαρτ και στον πλοηγό Φρεντ Νούναν, ψηλά πάνω από τον Ειρηνικό την ημέρα της εξαφάνισής τους.

Η Αμέλια Έρχαρτ και ο Φρεντ Νούναν ενώ σχεδιάζουν το μοιραίο ταξίδι τους, το 1937AP Photo

Όπως αναφέρει ο Independent, η πρόοδος στην τεχνολογία σάρωσης σε βαθιά θάλασσα – και μια επένδυση ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων – μπορεί τελικά να δώσει κάποιες οριστικές απαντήσεις.

Ανακάλυψη σε βάθος 4.875 μέτρων

Η Deep Sea Vision, μια εταιρεία με έδρα το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, πιστεύει ότι μπορεί τελικά να έχει βρει το αεροπλάνο της Έρχαρτ, που βρίσκεται στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η εταιρεία άρχισε να σαρώνει τον πυθμένα του ωκεανού τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το πανίσχυρο σόναρ της, προσαρτημένο σε ένα υποβρύχιο αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων με την ονομασία Hugin, έψαξε στα σκοτεινά βάθη, σαρώνοντας συνολικά περίπου από 13.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής όπου πιστεύεται ότι συνετρίβη η Έρχαρτ.

Περίπου 4.875 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού, ανάμεσα στη λάσπη και τα θαλάσσια ιζήματα, το σόναρ του Hugin εντόπισε το σχήμα ενός αεροπλάνου.

«Θα δυσκολευτείτε να με πείσετε, πρώτον, ότι αυτό είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αεροσκάφος, και δεύτερον, ότι δεν είναι το αεροσκάφος της Αμέλια», δήλωσε ο ιδρυτής της Deep Sea Vision, Τόνι Ρομέο, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Today του NBC.

«Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές συντριβές αεροπλάνων στην περιοχή, και σίγουρα όχι αυτής της εποχής, και με αυτό το είδος σχεδιασμού, με την ουρά που βλέπετε καθαρά στην εικόνα», συμπλήρωσε ο Ρομέο, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που πούλησε τα ακίνητά του και διέθεσε 11 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της αποστολής για την ανεύρεση του χαμένου αεροπλάνου της Earhart. «Νιώθω σαν 10χρονο παιδί που πηγαίνει σε κυνήγι θησαυρού», δήλωσε στη Wall Street Journal.

https://www.instagram.com/p/C2m13toLVr3/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Δυστυχώς για την Deep Sea Vision, η εικόνα ήταν μία από τις πολλές χιλιάδες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των σαρώσεων και το εύρημα δεν ανακαλύφθηκε παρά μόνο τρεις μήνες μετά τη λήψη της. Μέχρι τότε, το πλήρωμα είχε απομακρυνθεί πολύ από το σημείο ανακάλυψης.

Με την εικόνα και τις συντεταγμένες στο χέρι, το επόμενο βήμα για τη διαλεύκανση του μυστηρίου θα απαιτήσει την εξέταση των φυσικών υπολειμμάτων. Ο Ρομέο δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταφέρει την ομάδα του ξανά στην περιοχή για να συλλέξει περισσότερες εικόνες.

«Το επόμενο βήμα είναι η επιβεβαίωση και υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθουμε. Αλλά φαίνεται ότι έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, άλλωστε κάθεται εκεί εδώ και 87 χρόνια», είπε.

Οι θεωρίες για τη μοίρα της Έκχαρτ

Η Αμέλια Έρχαρτ έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό πιλοτάροντας αεροπλάνο σε ηλικία 30 ετών το 1928, ενώ το 1934 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε σόλο πτήση στον Ειρηνικό, πετώντας από την Καλιφόρνια στα νησιά της Χαβάης. Ο στόχος της να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα έκανε τον γύρο του πλανήτη με αεροσκάφος έμεινε ανεκπλήρωτος. Μετά από μια άκαρπη δίμηνη έρευνα, η ίδια και ο Νούναν θεωρήθηκαν νεκροί.

Η Έρχαρτ στο πιλοτήριο του αεροπλάνου της το 1931AP Photo

Όλα αυτά τα χρόνια, ερευνητές προσπαθούν να βρουν τα λείψανά της. Το 2012, η Διεθνής Ομάδα για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών ανακάλυψε ότι η Έρχαρτ μπορεί να είχε στείλει πολλές κλήσεις κινδύνου μέσω ασυρμάτου μετά τη συντριβή της, οι οποίες αγνοήθηκαν. Πιστεύουν ότι συνετρίβη στο νησί Γκάρντνερ, περίπου 350 ναυτικά μίλια από το νησί Χάουλαντ και πέρασε μια εβδομάδα καλώντας σε βοήθεια πριν η παλίρροια παρασύρει το αεροπλάνο της στη θάλασσα.

Το 2018, ερευνητές χρησιμοποίησαν σύγχρονη ιατροδικαστική για να εξετάσουν ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν στο νησί Νικουμαρόρο το 1940 και που ήταν υποψήφια για τα λείψανα της Έρχαρτ. Διαπίστωσαν ότι είναι πιθανότατα δικά της, και διατύπωσαν τη θεωρία ότι η Έρχαρτ προσγείωσε το αεροπλάνο της στο Νικουμάρου και πέθανε ως ναυαγός στο νησί. Η ανακάλυψη της Deep Sea Vision, αν έχει βάση, έρχεται να ανατρέψει τα παραπάνω.