Οι εκλογές στο Ιράν, τα σενάρια διαδοχής του Χαμενεΐ και οι εκτιμήσεις της CIA
Μπορεί ο πόλεμος ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ να μαίνεται παρά τις εξελίξεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, αλλά τον ερχόμενο Μάρτιο τα γεγονότα αναμένεται να «πυκνώσουν» καθώς στο Ιράν διεξάγονται κρίσιμες εκλογές.
Η 1η Μαρτίου μοιάζει να είναι μακριά, αλλά σε καμία περίπτωση τα γεγονότα δεν αντιμετωπίζονται με τρόπο ή χρόνο γραμμικό. Για την Μέση Ανατολή η συγκεκριμένη ημερομηνία μάλιστα μοιάζει να έχει μεγάλη σημασία καθώς επίκεινται σημαντικές αλλαγές στο Ιράν.
Για την 1η Μαρτίου συγκεκριμένα είναι προγραμματισμένες εκλογές τόσο για την ανάδειξη βουλευτών και Κυβέρνησης, όσο και για την ανάδειξη των μελών της πλέον κρίσιμης για το πολεμικό μέλλον στην περιοχή επιτροπής – αυτής των 88 ειδικών όπως ονομάζεται.
Τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας με οκταετή θητεία, είναι υπεύθυνα για ένα εξόχως σημαντικό έργο όταν μιλάμε για την θεοκρατική Τεχεράνη: αυτό της ανάδειξης νέου θρησκευτικού ηγέτη.
Ο Αγιατόλαχ Αλί Χαμενεΐ είναι στο 85ο έτος της ηλικίας τους και φαίνεται πως πυκνώνουν οι φωνές στο εσωτερικό που κάνουν λόγο για αλλαγή στην κρίσιμη συγκεκριμένη θέση. Η υγεία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια πως έχει ζητήματα και παρά την σιωπή από την πλευρά της Τεχεράνης για τα συγκεκριμένα ζητήματα, το Ιράν και ο «συμπαγής» πυρήνας των εθνικιστών φαίνεται να έχουν έτοιμο το σχέδιο διαδοχής.
Σε αυτό το σχέδιο μέχρι τώρα φαίνεται πως έχει ρίξει την προσοχή της και η Ουάσιγκτον, με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει τους τελευταίους μήνες η CIA να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικές για το μέλλον στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με πηγές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, σήμερα το πιο πιθανό σενάριο με βάση τα όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή και την σκληρή στάση που κρατά απέναντι σε Χαμάς – Χεζμπολάχ και Παλαιστίνιους το Ισραήλ, θέλει τη σύνθεση της νέας Βουλής αλλά και της ειδικής επιτροπής «σοφών» να είναι αποκλειστικά από σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές. Η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται μάλιστα να έχει ήδη την σφραγίδα – αποδοχή των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι είναι ξεκάθαρο πως σήμερα περισσότερο από ποτέ επιθυμούν ανοιχτά πόλεμο με το Ισραήλ και τους συμμάχους του.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει σίγουρα, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, να αντικατασταθεί ο Χαμενεΐ, ο οποίος στην Δύση μπορεί να μοιάζει ακραίος αλλά για τα δεδομένα του Ιράν συγκαταλέγεται με τους μετριοπαθείς και όσους σήμερα έχουν απομείνει να σκέφτονται, έστω και όχι «φωναχτά», πως μπορεί να υπάρξει και άλλου τύπου προσέγγιση στα ζητήματα στην περιοχή.
Οι εκλογές στο Ιράν απασχολούν πάντως όχι μόνο την Ουάσιγκτον και το Οβάλ γραφείο, αλλά και το Τελ Αβίβ με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου ίσως να επιζητά μία αλλαγή προς το χείριστο και το ακραίο εντός του σημαντικότερου αντιπάλου του στην περιοχή. Σε περίπτωση που οι εκλογές φέρουν την Τεχεράνη στην πιο ακραία ισλαμική της μορφή, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως όσα θα ακολουθήσουν θα είναι πρωτόγνωρα σίγουρα για την περίοδο αλλά και τον αιώνα μας…
Αναλυτές υπογραμμίζουν πάντως, πως οι αλλαγές εντός του συστήματος στο Ιράν και ειδικά η αλλαγή στον Ανώτατο Θρησκευτικό ηγέτη, δεν είναι μία απλή υπόθεση και πως ο Αγιατόλαχ Αλί Χαμενεΐ, ακόμη κι αν πιεστεί ασφυκτικά πολύ, δύσκολα θα παραδώσει την σημαντικότερη διοικητική θέση της χώρας σε νέα χέρια.