ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, διαπραγματεύσεις για ανακωχή

Βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σφοδρές μάχες μαίνονταν σήμερα, Δευτέρα 29/1 στη Λωρίδα της Γάζας, με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς να ανακοινώνει ότι 26.422 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ η σύγκρουση επεκτάθηκε και άλλο.

Σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας στην Χαν Γιουνίς, στην πόλη της Γάζας και σε άλλους τομείς του παλαιστινιακού θύλακα. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 20 μέλη της οικογένειας Αλ Μουτούι που χτυπήθηκαν από αεροπορικό πλήγμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι στρατιώτες του, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης, «αντιμετώπισαν και σκότωσαν δεκάδες οπλισμένους τρομοκράτες σε μάχες στο κέντρο της Γάζας» όπου βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες όπλων.

Στην Χαν Γιουνίς, η οποία θεωρείται προπύργιο του ισλαμιστικού κινήματος, ο ισραηλινός στρατός έκανε επιδρομές κατά «στόχων τρομοκρατών και εντόπισε όπλα και στρατιωτικό υλικό μέσα σε κατοικία τρομοκρατών της Χαμάς».

Χθες μάχες διεξήχθησαν ιδίως γύρω από τα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ Άμαλ, τα οποία λειτουργούν πλέον μόνον εν μέρει και φιλοξενούν χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από τα πυρά.

Στη Ράφα 1,3 εκατομμύριο εκτοπισμένοι

Πάνω από 1,3 εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας που έχουν εκτοπιστεί από την σύγκρουση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν συγκεντρωθεί στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, απέναντι από τα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Παράλληλα στο Ισραήλ, διαδηλωτές απέκλεισαν χθες την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστικό υλικό στο μεθοριακό πέρασμα της Κερέμ Σαλόμ, κοντά στη Ράφα, αξιώνοντας να μην φτάσει η βοήθεια στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.

Επίσης αριθμός ακροδεξιών υπουργών και συμμάχων του Μπενιαμίν Νετανιάχου ένωσαν τη φωνή τουw με χιλιάδες Ισραηλινούς που διαδήλωσαν χθες το βράδυ στην Ιερουσαλήμ με αίτημα την επανακατασκευή εβραϊκών οικισμών στην Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ απέσυρε το 2005 τον στρατό του και τους εποίκους του από το έδαφος αυτό, το οποίο είχε καταλάβει το 1967.

Την ίδια ώρα σε ένα εκρηκτικό περιφερειακό πλαίσιο, τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιορδανίας κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ανακοίνωσε χθες η Ουάσινγκτον, αποδίδοντας την ευθύνη σε φιλοϊρανικές οργανώσεις. Η Τεχεράνη διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξή της στην επίθεση.

«Μην έχετε καμιά αμφιβολία: όλοι όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν, όποτε και όπως θέλουμε», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στο περιθώριο επίσκεψής του στη Νότια Καρολίνα.

Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε χθες στο Παρίσι με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογραμμίστηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «πάντα διαφορές» και ότι κι άλλες συνομιλίες αναμένονται τις προσεχείς ημέρες.

Πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε στο AFP ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν απέστειλε τον Μπερνς για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των τελευταίων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς δήλωσε σήμερα πως η απελευθέρωση των ομήρων θα απαιτούσε ένα εγγυημένο τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και την αποχώρηση όλων των δυνάμεων εισβολής, επαναλαμβάνοντας τη θέση της έπειτα από συνάντηση ανάμεσα στο Ισραήλ και διαπραγματευτές από το Κατάρ και την Αίγυπτο.

«Η επιτυχία της συνάντησης του Παρισιού εξαρτάται από τη συμφωνία της δύναμης κατοχής (του Ισραήλ) να σταματήσει τη γενική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στο Reuters ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς.

Δεν είναι προσώρας σαφές αν, εφόσον ο όρος αυτός εκπληρωθεί, η Χαμάς θα άφηνε ελεύθερους όλους ή μερικούς από τους 132 ομήρους οι οποίοι σύμφωνα με το Ισραήλ παραμένουν στη Γάζα. Η Χαμάς έχει πει προηγουμένως πως η απελευθέρωση όλων των ομήρων θα απαιτούσε την απελευθέρωση από το Ισραήλ όλων των χιλιάδων Παλαιστινίων που κρατούνται για λόγους ασφαλείας στις φυλακές του.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που πρόσκειται στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές και ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, είπε πως για να υπογράψει η Χαμάς μια συμφωνία ως συνέχεια της κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου, με την οποία απελευθερώθηκαν δεκάδες όμηροι, θέλει το Ισραήλ να συμφωνήσει να σταματήσει την επίθεση και να αποσυρθεί από τη Γάζα -αν και η εφαρμογή (της συμφωνίας) δεν θα ήταν απαραίτητα άμεση.

Η συμφωνία θα έπρεπε (σε αυτή την περίπτωση) να εγκριθεί από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αυτές οι χώρες έστειλαν ανώτατους εκπροσώπους για να συζητήσουν την κρίση των ομήρων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών χθες, Κυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης