ΚΟΣΜΟΣ

Θέμα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θέτουν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες

REUTERS/ JONATHAN ERNST

Θέμα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θέτουν οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος αμυντικών θεμάτων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Γιούργκεν Χαρντ, «μακροπρόθεσμα θα ήταν απαράδεκτο να έχουμε έναν εταίρο στην αμυντική συμμαχία αξιών, το ΝΑΤΟ, μια χώρα η οποία να μην είναι δημοκρατικά συντεταγμένη».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, ο γερμανός πολιτικός διευκρίνισε, ακόμα, ότι «η πίστη στη συμμαχία και οι ικανότητες της Τουρκίας είναι αυτή τη στιγμή δεδομένες, αμφίβολη όμως είναι η πίστη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Σε πλήρη αντίθεση βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή για τις ενδεχόμενες συνέπειες της εξόδου της Τουρκίας από τη στρατιωτική συμμαχία.

«Παρά την δικαιολογημένη κριτική στον Ερντογάν πρέπει να προσέξουμε να μη χάσουμε την Τουρκία από εταίρο στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά o εκπρόσωπος εξωτερικών θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Nιλς Ανεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild. «Τυχόν έξοδος της Τουρκίας θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και για τη δική μας ασφάλεια», τόνισε.

Υψηλόβαθμοι πολιτικοί: Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη

Ολοένα και περισσότεροι υψηλόβαθμοι γερμανοί πολιτικοί εκφράζουν την άποψη ότι ο προσχεδιασμένος περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών που σχεδιάζει η Τουρκία, απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«H Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τα ευρωπαϊκά πρότυπα με τα οποία είναι ρητά δεσμευμένη ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Schwäbische Zeitung και προσέθεσε πως πρέπει να αναμένει κανείς ότι ο από μηνών παρατηρούμενος περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του τύπου και η άρση της ασυλίας των βουλευτών δικαιωμάτων, θα συνεχιστεί.

Κατά τον γερμανό χριστιανοδημοκράτη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι μαζικές συλλήψεις και οι απολύσεις «οι οποίες είναι ορατό ότι πρέπει να ήταν προετοιμασμένες από πολύ καιρό», όπως είπε.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο αντιπρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Γιοχάνες Ζινγκχάμερ σημείωσε ότι η λεγόμενη «προενταξιακή» βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία αποτελεί εμπαιγμό της Ευρώπης και ζήτησε το άμεσο πάγωμά της.

«Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η Τουρκία οδεύει προς ένα αυταρχικό καθεστώς και επομένως η βοήθεια είναι «αποδεδειγμένα εντελώς ατελέσφορη», δήλωσε ο Ζινγκχάμερ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Σε θέματα όπως η θρησκευτική ελευθερία, η ελευθερία του Τύπου και οι αρχές του κράτους δικαίου «γίνεται στην Τουρκία μετατόπιση τεκτονικών πλακών», τόνισε και επεσήμανε ότι απαιτείται η άμεση επανεξέταση της βοήθειας αυτής, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση μεταξύ άλλων θεμάτων τα οποία άπτονται «της δημοκρατίας, της κοινωνίας των πολιτών και του κράτους δικαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης