ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Μόσχα

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Μόσχα
AP Photo/Yuki Iwamura

Η Ρωσία ζήτησε την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους που μετέφερε αιχμάλωτους Ουκρανούς στρατιώτες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Έθνη ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ζήτησε η συνεδρίαση να διεξαχθεί στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου ήταν μια ουκρανική εγκληματική ενέργεια.

Η Μόσχα έκανε λόγο για βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια, κατηγορώντας το Κίεβο ότι κατέρριψε το ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος στο οποίο, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, επέβαιναν 65 Ουκρανοί στρατιώτες, αιχμάλωτοι πολέμου που θα ανταλλάσονταν κατόπιν σχετικής συμφωνίας με Ρώσους αιχμαλώτους.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, σκοτώθηκαν 74 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών ήταν τρεις Ρώσοι στρατιώτες. Τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν όλοι τους Ρώσοι.

Ουκρανία: Δεν έχοουμε αξιόπιστες πληροφορίες για τους επιβάτες του ρωσικού αεροσκάφους

Η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι δεν ζητήθηκε από το Κίεβο να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου γύρω από την περιοχή του Μπέλγκοροντ, στη νότια Ρωσία, όπως είχε γίνει σε προηγούμενες περιπτώσεις ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Μόσχα.

Σε ανάρτηση στο Telegram, η υπηρεσία GUR ανέφερε ότι η κατηγορία της Ρωσίας ότι το Κίεβο κατέρριψε το στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου μπορεί να είναι μια «σκόπιμη ενέργεια για να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και να αποδυναμωθεί η διεθνής στήριξη προς το κράτος μας». Πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες για το ποιοι επέβαιναν στο μεταγωγικό Il-76.

Στη δική της ανάρτηση στο Telegram η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών ανέφερε ότι πράγματι σχεδιαζόταν για σήμερα μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και το Κίεβο είχε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις αλλά δεν είχε ενημερωθεί από τη Μόσχα για τον αριθμό των αεροπλάνων που μετέφεραν τους αιχμαλώτους και για τη διαδρομή που θα ακολουθούσαν.

«Ταυτόχρονα, η ουκρανική πλευρά δεν ενημερώθηκε για την ανάγκη να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου στην περιοχή του Μπέλγκοροντ για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως έχει γίνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν» πρόσθεσε.