ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Πόσο πιθανή είναι μια γενίκευση του πολέμου – Καθηγητής του Πρίνστον εξηγεί

Νεοσύλλεκτοι των ανταρτών Χούθι μετά από εκπαίδευση στα περίχωρα της Σαναά στην Υεμένη, στις 22 Ιανουαρίου 2024 ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/YAHYA ARHAB

H ανησυχία για τις επιπτώσεις που προκαλεί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ο αποκλεισμός της Ερυθράς Θάλασσας εδώ και δύο μήνες απο τους αντάρτες Χούθι όλο και αυξάνεται. Οι φιλοϊρανοί αντάρτες φάινεται ότι δεν σταματούν τις επιθέσεις και την πειρατεία στα εμπορικά πλοία, παρά τους γύρους αντιποίνων από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές χώρες. 

Ο Αμερικανός καθηγητής ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωμεσογειακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ρίτσαρντ Φαλκ μίλησε στο CNN Greece για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά και για την τακτική που διατηρεί το Ιράν προς τη Δύση.

Όπως λέει ο Ρίτσαρντ Φαλκ, «η επέκταση του πολέμου θα είναι πολύ επικίνδυνη και θα αυξήσει την βία στην περιοχή με απρόβλεπτα αποτελέσματα».

Ο καθηγητής Ρ. Φαλκ εξηγεί ότι το Ιράν αισθάνεται ευάλωτο στο ενδεχόμενο της επέκτασης του πολέμου και προσπαθεί να ισορροπήσει τις διπλωματικές προσπάθειες των δυνάμεων της περιοχής που στέκονται στο πλευρό των Παλαιστινίων, χωρίς να έχει ουσιαστική εμπλοκή στις διαδικασίες, προκειμένου να μην βρούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ το πρόσχημα ότι "το Ιράν αν εμπλακεί θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά". Όπως λέει "μετά θα εμφανιστούν άλλα ζητήματα που ίσως σύρουν το Ιράν στην ζώνη των συγκρούσεων".

Ο ρόλος της Αιγύπτου

Σε ερώτηση μας για το αν η Αίγυπτος διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στη περιοχή για να μην επεκταθεί η κρίση αναφέρει ότι: "Δεν μπορώ να το πω αυτό με σιγουριά. Διότι η Αίγυπτος δεν νιώθει άτρωτη στο εσωτερικό της, αλλά και ούτε οικονομικά αρκετά ανώτερη απο τη Σαουδική Αραβία. Οπότε σίγουρα δεν θα ήθελε να επεκταθεί ο πόλεμος στη περιοχή και στο επίπεδο που δεν θα μπορούσε να τον αντέξει. Απο την άλλη πλευρά δεν είναι θετική στο να απορροφήσει το κύμα των Παλαιστινίων που εγκαταλείπουν τη Γάζα. Η Αίγυπτος δείχνει ότι σε κάποιο βαθμό συμφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ".

O καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Ρίτσαρντ Φαλκ μιλώντας στο CNN Greece.

Όλη η συνέντευξη του καθηγητή Ρίτσαρντ Φάλκ στο CNN Greece

-Ανησυχείτε για γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή;

«Ναι, είναι πραγματικά μία πολύ επικίνδυνη περίοδος κυρίως διότι το Ισραήλ είναι με τη πλάτη στον τοίχο ανάμεσα στα εξής: στο οτι δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο με αποφασιστικό τρόπο και δράση, αλλά ούτε μπορεί να αναγνωρίσει πολιτικά ότι τον έχασε. Οπότε η μόνη επιλογή που έχει είναι να επεκτείνει την σύγκρουση (στη Μέση Ανατολή) εμπλέκοντας το Ιράν και τις ΗΠΑ».

-Aν οι Χούθι συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ποιες θα είναι οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία;

«Θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στο εμπόριο, διότι εμποδίζουν τις διελεύσεις και "παγώνει" η αλυσίδα σε σημαντικό μέγεθος. Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα έχει και πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση. Είναι μια σοβαρή απειλή για την οικονομία και τους θαλάσσιους εμπορικούς διαδρόμους».

-Πως πιστεύετε ότι θα δράσει το Ιράν το επόμενο διάστημα, που έως τώρα έχει εμπλακεί στη κρίση μέσω της οργάνωσης Χεζμπολά και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης;

«Το Ιράν είναι εχθρικό απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της διείσδυσης των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και λόγω των σκληρών κυρώσεων που έχουν υποβάλει στο Ιράν δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην ιρανική οικονομία. Το Ιράν είναι εντελώς αντίθετο με την καταπίεση των Παλαιστινίων απο το Ισραήλ, συμπεριλαμβάνοντας τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, το Ιράν υποστηρίζει παραστρατιωτικές ομάδες, όπως η οργάνωση Χεζμπολά και οι αντάρτες Χούθι, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο στην παγκόσμια κοινότητα ότι "αν το Ιράν επιτεθεί, αυτό θα γίνει με τον πιο σκληρό τρόπο". Οπότε δίνουν την προειδοποίηση ότι η γενίκευση του πολέμου θα είναι πολύ επικίνδυνη και θα αυξήσει την βία στην περιοχή με απρόβλεπτα αποτελέσματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης