ΚΟΣΜΟΣ

Ακραίος καύσωνας στην Αυστραλία -Μεγάλη ανησυχία για πρόκληση πυρκαγιών

Ακραίος καύσωνας στην Αυστραλία -Μεγάλη ανησυχία για πρόκληση πυρκαγιών
Έντονη είναι η ανησυχία ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν φωτιές (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) DFES via AP

Καμπανάκι κινδύνου για ακραίο κύμα καύσωνα εξέδωσαν οι Αρχές στη Δυτική Αυστραλία το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες να προκληθούν πυρκαγιές.  

Το Γραφείο Μετεωρολογίας εξέδωσε «προειδοποίηση για ακραίο κύμα καύσωνα» για τις απομακρυσμένες περιοχές Πιλμπάρα και Γκασκόιν της μεγαλύτερης πολιτείας της Αυστραλίας, λέγοντας πως η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τους 40 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στη μεταλλευτική πόλη Πιλμπάρα του Παραμπούρντου, περίπου 1.500 χλμ. βόρεια της πολιτειακής πρωτεύουσας Περθ, μέγιστη θερμοκρασία 47 βαθμών Κελσίου προβλέπεται για το Σάββατο (20/1), έξι βαθμούς και πλέον πάνω από τον μέσο όρο της ανώτατης θερμοκρασίας για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δεδομένα πρόβλεψης. Η θερμοκρασία είχε φθάσει τους 42,7 βαθμούς Κελσίου εκεί στις 05:00 ώρα Ελλάδας.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην Αυστραλία ήταν οι 50,7 βαθμοί Κελσίου που έδειξε το θερμόμετρο στο Αεροδρόμιο Όνσλοου της Πιλμπάρα στις 13 Ιανουαρίου 2022.

Η ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε μια περίοδο ήδη υψηλού κινδύνου εν μέσω του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο που συνδέεται συνήθως με ακραία γεγονότα όπως πυρκαγιές, κυκλώνες και ξηρασίες.

«Πολύ ζεστές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με νότιους ανέμους και έως ισχυρούς δυτικούς προς νοτιοδυτικούς θαλάσσιους ανέμους θα οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών το Σάββατο», ανέφερε το δελτίο πρόγνωσης καιρού στην ιστοσελίδα της μετεωρολογικής υπηρεσίας, αναφερόμενο σε ένα τμήμα της Πιλμπάρα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εκατοντάδες πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά κοντά στο Περθ εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών που οδήγησαν σε απομακρύνσεις κατοίκων.

Οι τελευταίες δύο περίοδοι πυρκαγιών στην Αυστραλία είναι σχετικά πιο ήπιες σε σύγκριση με τις πυρκαγιές του «Μαύρου Καλοκαιριού» του 2019-2020 που κατέστρεψαν μια περιοχή ίση με το μέγεθος της Τουρκίας, σκοτώνοντας 33 ανθρώπους, τρία δισεκατομμύρια ζώα και τρισεκατομμύρια ασπόνδυλα.