ΚΟΣΜΟΣ

Με πυραύλους απαντά το Πακιστάν στις ιρανικές επιθέσεις - Επτά νεκροί

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα πως διεξήγαγε κατά τη διάρκεια της νύχτας «πλήγματα ακριβείας» εναντίον «κρησφύγετων τρομοκρατών» στο Ιράν, έπειτα από ιρανική επιδρομή στην πακιστανική επικράτεια, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο παιδιά.

Τουλάχιστον τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν στο ένα από τα πυραυλικά πλήγματα, μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων YJC επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της «Λέσχης νέων δημοσιογράφων», ο αξιωματούχος αυτός διευκρίνισε πως κανένα από τα θύματα δεν είχε ιρανική υπηκοότητα.

«Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν σε διάφορους τομείς γύρω από την κοινότητα Σαραβάν», διευκρίνισε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο πηγή του στην αυτοδιοίκηση της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι αντιμέτωπες με αυτονομιστική εξέγερση για δεκαετίες.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι έγιναν πλήγματα με «πυραύλους και drones», κάνοντας λόγο για «πολλούς» τραυματίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν επιβεβαίωσε πως ο στρατός της χώρας εξαπέλυσε «πλήγματα εναντίον κρησφύγετων τρομοκρατών» στο Ιράν, έπειτα από ιρανική επίθεση στην πακιστανική επικράτεια που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο παιδιά.

«Σκοτώθηκε», κατά το κείμενο, «ορισμένος» αριθμός «τρομοκρατών».

Στην ανακοίνωση της πακιστανικής διπλωματίας μολαταύτα αναφέρεται πως το Πακιστάν «σέβεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν», ενώ η Ισλαμική Δημοκρατία χαρακτηρίζεται «αδελφή χώρα».

Σε αντίδραση, το Ισλαμαμπάντ απέσυρε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη και αποφάσισε να εμποδίσει την επιστροφή του ιρανού πρεσβευτή, ο οποίος βρίσκεται στην πατρίδα του αυτό το διάστημα.

Σημειώνεται ότι το Ιράν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο Πακιστάν, προφανώς με στόχο μια σουνιτική μαχητική ομάδα. Το Ιράν υποπτεύεται εδώ και καιρό το Σουνιτικό Πακιστάν ότι φιλοξενεί αντάρτες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι επιδρομές είχαν στόχο την Τζάις αλ Αντλ, μια ομάδα που έχει αναλάβει την ευθύνη βομβιστικών επιθέσεων και απαγωγές Ιρανών συνοριοφυλάκων στο παρελθόν.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν επέμεινε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας είχαν στο στόχαστρο την «ιρανική τρομοκρατική οργάνωση» Τζάις αλ Αντλ, που κατά την Τεχεράνη έχει βάσεις στο Πακιστάν.

Η Τζάις αλ Αντλ («Στρατός της Δικαιοσύνης»), που ιδρύθηκε το 2012, έχει διαπράξει σειρά επιθέσεων στο ιρανικό έδαφος τα τελευταία χρόνια. Μια εξ αυτών στοίχισε τη ζωή σε 11 αστυνομικούς τον Δεκέμβριο.

Χθες ανακοίνωσε πως σκότωσε μέλος των Φρουρών της Επανάστασης στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης