ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Το «βόρειο μέτωπο» και το ενδεχόμενο μαζικής σύρραξης - Ο κίνδυνος της Χεζμπολάχ

Μέση Ανατολή: Το «βόρειο μέτωπο» και το ενδεχόμενο μαζικής σύρραξης - Ο κίνδυνος της Χεζμπολάχ
Από την αρχή της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα πηγές από τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας διέρρεαν πως το μεγάλο μέτωπο είναι αυτό στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο. AP photo

Από την αρχή της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα πηγές από τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας διέρρεαν πως το μεγάλο μέτωπο είναι αυτό στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο.

Μπορεί το Ισραήλ να σφυροκοπά τη Γάζα και να έχει μέχρι σήμερα διαλύσει τα πάντα στο πέρασμά του μέχρι τα νότια της πόλης της Γάζας, αλλά το μέτωπο που πρέπει να ανησυχεί το Τελ Αβίβ βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα.

Το πρόσφατο χτύπημα με drone στην Βηρυτό, από το οποίο έχασε την ζωή του ο υπ’ αριθμόν δύο της Χαμάς, ήταν όπως φαίνεται μία κίνηση, της οποίας ο αντίκτυπος δεν φαίνεται να είχε υπολογιστεί σε απόλυτο βαθμό. Μπορεί η καταδίκη από την πλευρά της επίσημης Κυβέρνησης του Λιβάνου να ήρθε άμεσα, αλλά ήταν χλιαρή ενώ την ίδια στιγμή η Χεζμπολάχ ξεκαθάριζε πως αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει αναπάντητη.

Ο Λίβανος, ή καλύτερα αυτό που για το Ισραήλ εδώ και τρεις μήνες λογίζεται ως βόρειο μέτωπο φαίνεται πως κινητοποιείται δυναμικά και τα ενδεχόμενα να μην υπάρξει τελικά μαζική σύρραξη και στον βορρά του Ισραήλ μειώνονται.

Από την αρχή της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στην Λωρίδα στρατιωτικές, διπλωματικές αλλά και πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες δεν «μασούσαν» τα λόγια τους, λέγοντας πως ο κίνδυνος από την Χεζμπολάχ είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της Χαμάς στα Νότια. Από την πρώτη στιγμή μάλιστα οι δυνάμεις του Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της χώρας, από τη Χάιφα μέχρι και τα υψίπεδα του Γκολάν, είναι πολύ περισσότερες και κυρίως εμπειρότερες από αυτές που επιχειρούν εντός και πέριξ της Γάζας. Τα άρματα μάχης του Τελ Αβίβ στην ευρύτερη περιοχή στα σύνορα με τον Λίβανο είναι ίσως και διπλάσια σε απόλυτο αριθμό από αυτά που βρίσκονται στην Γάζα σήμερα, σύμφωνα με πηγή του CNN Greece.

Οι λόγοι είναι πολλοί και ξεκάθαροι. Η Χεζμπολάχ δεν είναι Χαμάς σε κανένα επίπεδο. Διαθέτει πολύ μεγαλύτερο και σύγχρονο οπλοστάσιο και πολύ εμπειρότερους μαχητές. Η περιοχή επίσης είναι βραχώδης με μεγάλο υψόμετρο και από μόνα τους τα μαχητικά και τα drones είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουν την διαφορά.

Τι θα συμβεί αν το μέτωπο στον Βορρά ανοίξει επίσημα

Εάν το μέτωπο στον Βορρά ανοίξει επίσημα τότε είναι βέβαιο πως θα μιλάμε για την χειρότερη δυνατή εξέλιξη από την έναρξη της κρίσης. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τις απώλειες που θα καταγράψει το Ισραήλ, αλλά στο με ποιον τρόπο θα κληθεί να αντιμετωπίσει την αντίπαλη πλευρά, που δεν είναι κλεισμένη και περιορισμένη από τείχος και έχει τη γνώση και τον τρόπο να χτυπήσει με τρόπο καίριο και κυρίως για μεγάλο διάστημα τα εδάφη πέρα από τα σύνορα.

Στον Λίβανο επίσης δεν είναι εύκολο για κανένα Πρωθυπουργό του Ισραήλ να ζητήσει, να σχεδιάσει και να διατάξει μία χερσαία επιχείρηση γιατί με τις παρούσες συνθήκες οι απώλειες θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που καταγράφονται εντός της Γάζας. Τα μαχητικά του Ισραήλ επίσης θα είναι πολύ δυσκολότερο να επιχειρήσουν, καθώς θα χτυπούν εδάφη επίσημα μίας άλλης χώρας, του Λιβάνου και με την κατάσταση που επικρατεί δεν θα είναι ακραίο να κηρύξει πόλεμο επίσημα η Βηρυτός…

Η κρισιμότητα των εξελίξεων είναι τέτοια που την τελευταία φορά που το Ισραήλ είχε τόσα και τέτοια μέτωπα ανοιχτά είναι στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο… στον γνωστό και ως πόλεμο των 6 ημερών το 1967. Εκεί το Ισραήλ κυριάρχησε αλλά το γεγονός και μόνο πως μία τέτοια συνθήκη σήμερα δεν αποκλείεται φέρνει και πάλι ζοφερές μνήμες στο προσκήνιο.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να κανείς να υπολογίσει και την δέσμευση των ΗΠΑ πως σε περίπτωση εμπλοκής της Χεζμπολάχ, δεν θα υπάρχει επιστροφή και για την ίδια και τα αμερικανικά μαχητικά θα προχωρήσουν σε πλήγματα εντός της λιβανέζικης μεθορίου.