ΚΟΣΜΟΣ

Η κρίση στη Μέση Ανατολή απειλεί την παγκόσμια ισορροπία

Η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι απίθανο να αποκλιμακωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρουν στην πλειοψηφία τους δυτικοί αναλυτές και φαίνεται πως αυτό είναι αλήθεια. AP photo

Η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι απίθανο να αποκλιμακωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρουν στην πλειοψηφία τους δυτικοί αναλυτές και φαίνεται πως αυτό είναι αλήθεια.

Τα κομμάτια στο «μαύρο» παζλ του πολέμου και της έντασης στην ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής είναι αδύνατο να συγκολληθούν υπό τις σημερινές συνθήκες και αυτό μόνο μεγαλύτερη κρίση μπορεί να φέρει. Οι παύσεις των βομβαρδισμών εντός της Λωρίδας της Γάζας είναι 10 ημέρες από τις 100 που μαίνεται ο πόλεμος ενώ τα περιφερειακά μέτωπα που έχουν ανοίξει από την στιγμή που η Χαμάς εισέβαλλε στα εδάφη του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχουν ενισχυθεί αντί να «εξαφανιστούν».

Σήμερα οι εμπλεκόμενοι στη Μέση Ανατολή δεν είναι μόνο η Παλαιστινιακή και η Ιρσαηλινή πλευρά, όχι πως ποτέ σε οποιαδήποτε κρίση στο παρελθόν ήταν, αλλά η εμπλοκή των Χούθι της Υεμένης και η στόχευση στα εμπορικά – οικονομικά συμφέροντα της Δύσης έρχεται να βάλει φωτιά σε μία πυριτηδαποθήκη που κανένας μέχρι σήμερα δεν είχε τολμήσει. Οι Χούθι δεν είναι πλέον αγκάθι στα πλευρά μόνο της Σαουδικής Αραβίας αλλά της πιο ισχυρής οικονομίας του πλανήτη και αυτό δημιουργεί πολύ σοβαρά ζητήματα και μάλιστα εντός του Οβάλ γραφείου δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σημεία που τα εμπορικά πλοία δέχονται τα πυρά των σιιτών ανταρτών στον κόλπο του Άντεν.

Το μεγάλο πρόβλημα στην κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα το έχουν χωρίς αμφιβολία οι ΗΠΑ, ή για να είμαστε πιο ακριβείς ο αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Την ώρα που ο βασικός του στόχος είναι εντός προεκλογικής χρονιάς να καταφέρει να συσπειρώσει τον αμερικανικό λαό όσο περισσότερο γίνεται ο Τζο Μπάιντεν πρέπει από την αρχή να πείσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του πως είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια στις εμπορικές διελεύσεις στον κόλπο του Άντεν. Τα αμερικανικά μαχητικά είναι πολύ δύσκολο σήμερα να «τελειώσουν» το πρόβλημα στα νότια της Αραβικής χερσονήσου και τα κόστη για τα αμερικανικά προϊόντα και τα καύσιμα θα ανεβαίνουν διαρκώς σε μία περίοδο που ιδανικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιθυμούσε διακαώς να πέφτουν…

Η κρίση στη Μέση Ανατολή μοιάζει να είναι κομμένη και ραμμένη σήμερα στα μέτρα του οποιουδήποτε διεκδικεί την εκλογή στην κορυφαία πολιτική θέση των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζοντας «περπατώντας» το χρίσμα στην Αιόβα έχει στείλει το μήνυμα πως επί ημερών του οι πόλεμοι γίνονταν μόνο σε γραφεία και φαίνεται πως αυτό θα είναι το βασικό χαρτί του μέσα στους επόμενους μήνες ειδικά προς την εσωτερική βαριά βιομηχανία που δείχνει να ανησυχεί όλο και πιο έντονα για τις εξελίξεις…

Το Ισραήλ από την πλευρά του δεν δείχνει σήμερα καμία διάθεση να ασχοληθεί εκ του σύνεγγυς με τους Χούθι και τα αμερικανικά χτυπήματα και η αλήθεια είναι πως και για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να αφήσει χωρίς στήριξη τον μόνο Πρόεδρο των ΗΠΑ με τον οποίο οι σχέσεις του ήταν σε τόσο κακό επίπεδο. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ξεκάθαρο πως έχει «τελειώσει» στην δική του ατζέντα πολιτικά τον «Μπίμπι» και σήμερα μπορεί να συνδέεται η Υεμένη με την κρίση ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ αλλά επί της ουσίας το Τελ Αβίβ ουδόλως ασχολείται σήμερα με τις εξελίξεις στα νότια της Ερυθράς θάλασσας.

Από την άλλη η όλη κρίση φαίνεται πως δεν έχει φέρει ταραχή στο στρατόπεδο του Προέδρου των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν είναι άλλωστε με διαφορά σήμερα ο πιο βαθύς γνώστης της ιστορίας και των συσχετισμών στην περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα έδινε το ΟΚ για επέμβαση σε Τρίτη χώρα χωρίς πρώτα να έχει ένα απόλυτα καθαρό και κυρίως μετρημένο σχέδιο δράσης. Οι κίνδυνοι και οι πιέσεις δεν είναι άγνωστες λέξεις για τον Αμερικανό Πρόεδρο και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τόσο ο ίδιος όσο και ο στενός του κύκλος έχουν υπολογίσει κάθε παράγοντα και κάθε εξέλιξη. Αν για τον Μπάιντεν η σωστή στιγμή να κοπούν τα μεγάλα «πλοκάμια» της Τεχεράνης ήταν σήμερα είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα το σκεφτεί δεύτερη φορά ανεξάρτητα από το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει. Επικοινωνιακά δεν είναι η στιγμή όπως φαίνεται για τον ίδιο να «παίξει» το χαρτί του πολέμου με το Ιράν αλλά δεν θα διστάσει να το κάνει εάν κρίνει πως αυτό θα του δώσει πέρα από ακόμη μία θητεία στην Προεδρία και σημαντικό πλεονέκτημα εξόδου από την πολιτική «μετ’ επαίνων»…

Το μείγμα των γεγονότων είναι ξεκάθαρα ετερογενές και για αυτό άκρως επικίνδυνο. Η Μέση Ανατολή είναι με διαφορά ο πιο επικίνδυνος πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά χώρος στον πλανήτη διαχρονικά και σαφώς για αυτό υπάρχουν περισσότεροι του ενός λόγοι…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης