Συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς για ιατροφαρμακευτική βοήθεια στη Γάζα
Ανανεώθηκε:
Συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς με τη μεσολάβηση και πάλι του Κατάρ προκειμένου να μεταφερθεί ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους ομήρους εντός της Γάζας. Η Παλαιστινιακή πλευρά θα λάβει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με πληροφορίες.
Το Ισραήλ και η Χαμάς, που είναι σε πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, κατέληξαν σε συμφωνία σήμερα για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό του πολιορκούμενου παλαιστινιακού θύλακα και φάρμακα για τους Ισραηλινούς ομήρους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Ντόχα ανακοίνωσε την «επιτυχία της διαμεσολάβησης» που πραγματοποιήθηκε από κοινού από το Κατάρ και τη Γαλλία στην «επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που προβλέπει ότι φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται να παρασχεθούν στους αμάχους στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την παράδοση των φαρμάκων που χρειάζονται οι Ισραηλινοί όμηροι».
Τα φάρμακα και ένα φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια θα αναχωρήσουν από την Ντόχα αύριο, Τετάρτη, για την αιγυπτιακή πόλη Αρίς ώστε να δρομολογηθεί η αποστολή τους στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ αλ Ανσάρι.
Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, η «εντατική φάση» του πολέμου φθάνει στο τέλος
Παράλληλα, τερματισμό της «εντατικής» φάσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ανήγγειλε το Ισραήλ διά στόματος του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, την ώρα που δυνάμεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους και στον βορρά, εντοπίζοντας, όπως αναφέρουν εκτοξευτήρες ρουκετών και σκοτώνοντας στελέχη της Χαμάς.
«Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αυτή η φάση έφθασε στο τέλος της. Στο νότιο, θα φθάσουμε εκεί και θα τερματιστεί σύντομα», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στο επίκεντρο των εχθροπραξιών τις τελευταίες εβδομάδες, όπου —κατ’ αυτόν— βρίσκεται «το κεφάλι του φιδιού», όπως χαρακτήρισε την ηγεσία του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
«Οι εχθροί μας όπως και οι φίλοι μας παρακολουθούν τον πόλεμο στη Γάζα, μας παρατηρούν. Το μέλλον του κράτους του Ισραήλ (...) εξαρτάται από την έκβαση αυτού του πολέμου», επέμεινε ο υπουργός. Η κυβέρνηση πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε νωρίτερα συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2024, προσθέτοντας δαπάνες σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί το κόστος της σύρραξης.
Για «κίνδυνο λιμού» προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Την ίδια στιγμή, «καμπανάκι» κινδύνου κρούει για μία ακόμη φορά ο ΟΗΕ λέγοντας ότι η πείνα έχει φτάσει στη Γάζα και ότι η πλειοψηφία των 400.000 πολιτών της Γάζας πεινούν και δεν κινδυνεύουν από πείνα.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η UNICEF, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησαν και για «θανατηφόρες ασθένειες και επιδημίες», εν μέσω χειμερινού ψύχους.
«Τα παιδιά είναι συνέχεια άρρωστα. Δεν σταματούν να βήχουν και να είναι συναχωμένα, τα ρούχα τους δεν είναι αρκετά χοντρά για να τα κρατούν ζεστά», εξηγούσε χθες η Ραΐντα Αουάντ, ο σύζυγος της οποίας, ο Νάμπιλ, άναψε φωτιά με ξύλα και πλαστικά μπροστά στο πρόχειρο κατάλυμά τους στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, από την πλευρά του απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», απαραίτητη όπως το βλέπει να για διασφαλιστεί η διανομή βοήθειας και να «διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων».
«Συνεχίζουμε να ζητάμε ταχεία, ασφαλή, ανεμπόδιστη, ευρεία και συνεχή πρόσβαση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Τύπο, υπογραμμίζοντας πως «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».
Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 24.100 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 60.000 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007.
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού του μικρού θυλάκου με περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους, που ζουν πλέον στερούμενοι τα πάντα, με τη μεγάλη πλειονότητά τους να έχει εκτοπιστεί εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών και των μαχών.