Μέση Ανατολή: Οι Χούθι ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα δεν «σβήνει»
Ο αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος των Χούθι που έπληξε το φορτηγό πλοίο «Gibraltar Eagle» ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης των ΗΠΑ το απόγευμα της Δευτέρας (15/1), ήταν η πρώτη φορά που οι Αντάρτες της Υεμένης έπληξαν επιτυχώς έναν αμερικανικό στόχο τους, αυξάνοντας τα διακυβεύματα στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή γενικότερα.
Στην ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα, το CNNi αναφέρει παράλληλα, πως οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι περαιτέρω εκτοξεύσεις των Χούθι θα λάβουν «άμεση απάντηση». Το «χτύπημα» των Χούθι ήρθε μάλιστα στον Κόλπο του Άντεν, λίγες μόλις ημέρες αφότου ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πραγματοποίησε πλήγματα εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν ανταρτικής ομάδας.
Όπως ήταν φυσικό, το νέο αυτό «χτύπημα» ανοίγει ένα νέο κύκλο επιθέσεων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τη UKMTO, το πλοίο που χτυπήθηκε στα 95 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Άντεν από πύραυλο στην αριστερή πλευρά του υπέστη ζημιές, ωστόσο δεν κινδύνεψε να βουλιάξει.
Το «Gibraltar Eagle, με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, ανήκει και λειτουργεί από την αμερικανική εταιρεία Eagle Bulk (και όχι βρετανικών συμφερόντων όπως αρχικά ανακοινώθηκε), ενώ δεν ανέφερε κανέναν τραυματισμό στο πλοίο, τόνισε η Αμερικανική Διοίκηση Μέσης Ανατολής. Εξάλλου, το πλοίο συνέχισε την πορεία του. Παράλληλα, η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Ambrey επιβεβαίωσε το περιστατικό, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με τον πόλεμο στη Γάζα.
Μάλιστα, οι δυνάμεις των ΗΠΑ έκαναν γνωστό πως νωρίτερα το μεσημέρι, εντόπισαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε προς τη Νότια Ερυθρά Θάλασσα. «Ο πύραυλος απέτυχε κατά την πτήση και προσέκρουσε στην ξηρά στην Υεμένη. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», σημείωνε η CENTCOM.
Ανάληψη ευθύνης από τους Χούθι
Οι Χούθι ανέλαβαν επισήμως την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικού φορτηγού πλοίου το απόγευμα της Δευτέρας. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία, ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah ότι διεξήχθη στρατιωτική επιχείρηση, με αρκετούς αντιπλοϊκούς πυραύλους, εναντίον αμερικανικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν», υπογραμμίζοντας ότι οι πύραυλοι πέτυχαν με ακρίβεια τον στόχο τους. Ο Γιαχία Σαρία αποκάλεσε εξάλλου «εχθρικούς στόχους» τα αμερικανικά και τα βρετανικά πλοία που πλέουν στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι οι κοινές αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι έχουν καταστρέψει περίπου το ένα τέταρτο του οπλοστασίου τους.
Ωστόσο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, δήλωσε στο Reuters ότι οι επιθέσεις σε ισραηλινά πλοία ή σε εκείνα που κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια θα συνεχιστούν, παρά τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Τι δείχνει το νέο λουτρό αίματος στο Ισραήλ
Οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής, είναι ραγδαίες, καθώς μετά και το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Ισραήλ, η κατάσταση φαίνεται να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παγκοσμίως. Ο συσχετισμός με το τελευταίο χτύπημα στη Γάζα και τις 100 ημέρες από την επίθεση των Παλαιστινίων, αλλά και η κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα με την εμπλοκή και της Ευρώπης, δείχνουν πως ο πόλεμος ξεφεύγει από τα όρια της ευρύτερης περιοχής.
Η νέα τρομοκρατική ενέργεια στο Ισραήλ κατέληξε σε ένα λουτρό αίματος, όπου μέχρι τώρα ο απολόγισμος ήταν μία νεκρή και 18 τραυματίες από το αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε πλήθος κοντά στο Τελ Αβίβ ενώ υπήρξε και επίθεση με μαχαίρι. Μάλιστα, πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο, καθώς τα περιστατικά ήταν τρία σε διαφορετικά σημεία στην περιοχή Ραανανά.
Το νοσοκομείο Μείρ ανέφερε ότι μια σοβαρά τραυματισμένη γυναίκα που μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο από την επίθεση υπέκυψε στα τραύματά της, ενώ η κατάσταση αρκετών από τους τραυματίες παραμένει κρίσιμη. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ένας άνδρας ηλικίας 34 ετών και ένας 16χρονος σε σοβαρή κατάσταση, αλλά και τέσσερα παιδιά και έφηβοι. Άλλα οκτώ άτομα έχουν τραυματιστεί χωρίς να κινδυνεύουν και άλλα τρία ελαφρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ύποπτος μαχαίρωσε έναν οδηγό πριν κλέψει το αυτοκίνητό του και το οδηγήσει πάνω σε τρία άτομα. Στη συνέχεια κόλλησε και εγκατέλειψε το αυτοκίνητο, οπότε έκλεψε ένα δεύτερο όχημα και συνέχισε, οδηγώντας στην οδό Αχούζα και εμβολίζοντας τουλάχιστον άλλη μια ομάδα ανθρώπων, αναφέρει το κανάλι. Ακόμη η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός ακόμη υπόπτου από την Χεβρώνα και συγγενής του δράστη.
Ώρα αποφάσεων για ευρωπαϊκή επιχείρηση
Ενδεικτικό της κλιμάκωσης του πολέμου είναι ότι η κατάσταση πλέον δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από τις δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, καθώς η Δύση εμπλέκεται όλο και περισσότερο, δημιουργώντας παγκόσμια ανησυχία.
Υπό την απειλή αυτή, αύριο Τρίτη (16/1) συνεδριάζει η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, όπου οι αντιπρόσωποι των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν για πρώτη φορά τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η συζήτηση θα γίνει στη βάση της πρότασης-σχεδίου που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΥΕΔ, στόχος είναι η ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα να είναι λειτουργική περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ των κρατών-μελών.
Το όλο εγχείρημα θα μπορούσε να είναι μια ad-hoc αποστολή για τη συνοδεία και την προστασία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν το στρατηγικό στενό του Bab el-Mandeb που χωρίζει την Αφρική από την Ασία και να προβλέπει τη συμμετοχή των χωρών που το επιθυμούν.
H αποστολή της ΕΕ, θα μπορεί να επιχειρεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τη διεθνή δύναμη «Prosperity Guardian» (Φύλακας Ευημερίας) υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, στην οποία δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν περίπου 20 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ελλάδα.
Υγιείς όλοι οι ναυτικοί του ελληνόκτητου τάνκερ
Η πιθανότητα εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πολεμικό σκηνικό της Μέσης Ανατολής, γίνεται ακόμη πιο ρεαλιστική, εάν συνυπολογιστεί πως ήδη οι Χούθι έχουν πλήξει αρκετούς ευρωπαϊκούς στόχους που δεν σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα. Ευτυχώς οι εξελίξεις είναι θετικές στην περίπτωση του ελληνόκτητου τάνκερ St. Nicolas, το οποίο έχει καταληφθεί από αντάρτες των Χούθι στο Ιράν.
Όπως επιβεβαίωσε τη Δευτέρα με νέα της ανακοίνωση η ασφαλιστική εταιρεία του δεξαμενόπλοιου, οι 19 ναυτικοί μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Οι επαφές για την επελευθέρωση του Έλληνα δόκιμου πλοιάρχου διεξάγονται πλέον σε κορυφαίο του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρέσβης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τεχεράνη, καταθέτοντας επίσημο αίτημα για την άμεση απελευθέρωσή του και είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
Το ST. NIKOLAS παραμένει στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν και οι δορυφορικές επικοινωνίες με το σκάφος εξακολουθούν να είναι απενεργοποιημένες. Όπως έχουν μεταδώσει ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το φορτίο του πλοίου κατασχέθηκε μετά από δικαστική εντολή από το ιρανικό πολεμικό ναυτικό