ΗΠΑ: Από βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι χτυπήθηκε το πλοίο Gibraltar Eagle ανοιχτά της Υεμένης
Αμερικανικών συμφερόντων και όχι βρετανικό ήταν το πλοίο που χτυπήθηκε στα ανοιχτά της Υεμένης το απόγευμα της Δευτέρας και ενώ το φορτηγό-πλοίο έπλεε με σημαία Νήσων Μάρσαλ στα 95 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Άντεν. Αρχικά, οι πληροφορίες έδιναν ως βρετανικό το πλοίο που επλήγη, όμως, λίγες ώρες αργότερα ήρθε επίσημη ενημέρωση από την Αμερικανική Διοίκηση Μέσης Ανατολής.
Όπως ήταν φυσικό, το νέο αυτό «χτύπημα» ανοίγει ένα νέο κύκλο επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη UKMTO, το πλοίο που χτυπήθηκε από πύραυλο στην αριστερή πλευρά του είναι φορτηγό αμερικανικών συμφερόντω, έχει υποστεί ζημιές, ωστόσο δεν φαίνεται να κινδυνεύει να βουλιάξει.
Η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Ambrey επιβεβαίωσε το περιστατικό, τονίζοντας ωστόσο ότι το αμερικανικών συμφερόντων, με σημαία των Νησιών Μάρσαλ πλοίο, δεν σχετίζεται με το Ισραήλ.
Η Αμερικανική Διοίκηση Μέσης Ανατολής επιβεβαίωσε ότι το φορτηγό πλοίο M/V Gibraltar Eagle επλήγη από βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούθι, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ. Τονίζεται, δε, πως δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του.
Γνωστοποιεί ακόμη πως νωρίτερα το μεσημέρι, οι δυνάμεις των ΗΠΑ εντόπισαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε προς τη Νότια Ερυθρά Θάλασσα. «Ο πύραυλος απέτυχε κατά την πτήση και προσέκρουσε στην ξηρά στην Υεμένη. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», σημειώνει η CENTCOM.
Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, αύξησαν τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον των πλοίων για τα οποία έχουν υποψίες ότι συνδέονται με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.
Σε απάντηση για την αύξηση των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή επιδρομές κατά των ανταρτών αυτών στην Υεμένη, οι οποίοι πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις παρά τα πλήγματα αυτά.
Μόλις χθες Αμερικανικόμαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε πύραυλο κρουζ κατά πλοίων επιφανείας που εκτοξεύθηκε από περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Ο πύραυλος είχε στόχο το USS Laboon - αντιτορπιλικό κλάσης Άρλι Μπερκ στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας. Η επίθεση, ήταν η πρώτη εναντίον αμερικανικού αντιτορπιλικού.
Οι Χούθι ως τώρα έβαζαν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που θεωρούσαν ότι «συνδέονται» με το Ισραήλ.
Οι Χούθι προχωρούν στις επιθέσεις αυτές σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ και η Χαμάς ενεπλάκησαν σε πόλεμο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.
Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν την Παρασκευή εγκαταστάσεις των Χούθι σε διάφορους τομείς της Υεμένης, εντείνοντας τους φόβους πως ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς θα εξαπλωθεί στην περιοχή.
Τα αιτήματα των Χούθι για το τέλος των επιθέσεων
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι της Υεμένης δήλωσε σήμερα ότι η θέση της οργάνωσης δεν έχει αλλάξει μετά τα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν.
«Οι επιθέσεις για να αποτραπούν τα ισραηλινά πλοία ή αυτά που κατευθύνονται προς λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ στο Reuters.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αιτήματα της οργάνωσης συνεχίζουν να είναι α)να δοθεί τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και β) να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και το νότιο τμήμα του θύλακα.
«Δεν θέλουμε κλιμάκωση στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα», δήλωσε ο Αμπντελσαλάμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία που στρατιωτικοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα με τα πολεμικά τους πλοία.
«Η ενημέρωσή μας… συνεχίζει να αποσαφηνίζει τη θέση μας και να επιβεβαιώνει ότι όλα τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα είναι ασφαλή, με την εξαίρεση των ισραηλινών πλοίων ή αυτών που κατευθύνονται στο Ισραήλ, και μόνο αυτών», δήλωσε.
Το Ισραήλ έχει πολλές φορές αρνηθεί ότι έχει σχέσεις με πλοία που δέχονται επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα και πολλές διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες έχουν σταματήσει τις μεταφορές ή έχουν επιλέξει μακρύτερες και πιο δαπανηρές θαλάσσιες διαδρομές.
«Η θέση μας προέρχεται από θρησκευτικές, ηθικές και ανθρωπιστικές αρχές… καθώς και ως απάντηση στις εκκλήσεις του λαού της Παλαιστίνης… για να στηρίξουμε τους καταπιεσμένους στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Αμπντελσαλάμ.
Απόφαση για ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά
Ενδεικτικό της κλιμάκωσης του πολέμου είναι ότι η κατάσταση πλέον δεν εμπλέκει μόνο δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, καθώς η Δύση εμπλέκεται όλο και περισσότερο, δημιουργώντας την παγκόσμιας ανησυχία. Υπό την απειλή αυτή, αύριο Τρίτη (16/1) συνεδριάζει η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, όπου οι αντιπρόσωποι των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν για πρώτη φορά τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η συζήτηση θα γίνει στη βάση της πρότασης-σχεδίου που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΥΕΔ, στόχος είναι η ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα να είναι λειτουργική περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ των κρατών-μελών. Το όλο εγχείρημα θα μπορούσε να είναι μια ad-hoc αποστολή για τη συνοδεία και την προστασία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν το στρατηγικό στενό του Bab el-Mandeb που χωρίζει την Αφρική από την Ασία και να προβλέπει τη συμμετοχή των χωρών που το επιθυμούν.
H αποστολή της ΕΕ, θα μπορεί να επιχειρεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τη διεθνή δύναμη «Prosperity Guardian» (Φύλακας Ευημερίας) υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, στην οποία δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν περίπου 20 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ελλάδα.