ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Προετοιμάζονται για τα χειρότερα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου - Η λάβα «κατάπιε» σπίτια

Ισλανδία: Προετοιμάζονται για τα χειρότερα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου - Η λάβα «κατάπιε» σπίτια
Άρχισε να καταστρέφει σπίτια η λάβα στην Ισλανδία

Το άνοιγμα δύο ηφαιστειακών σχισμών συνεχίζει να γεμίζει με λάβα την πόλη Γκρίνταβικ στην Ισλανδία με σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες και τις αρχές να αναζητούν τρόπους ανάσχεσης του φαινομένου.

Ένα ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες εξερράγη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (14/1), γεμίζοντας με λάβα το γραφικό ψαροχώρι.

Η έκρηξη είναι η πέμπτη που σημειώθηκε στη νοτιοδυτική Ισλανδία τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά είναι «κάπως μεγαλύτερη» από τα προηγούμενα γεγονότα, σύμφωνα με γεωφυσικό.

Ο καθηγητής Μάγκνους Τούμι Γκούντμουντσον δήλωσε στο Sky News ότι οι πρώτες στη σειρά εκρήξεων ήταν «βρίσκονταν μακριά από δρόμους και υποδομές».

Ο καθηγητής αν και τόνισε ότι η χώρα έχει συνηθίσει να βλέπει ηφαιστειακή δραστηριότητα, πρόθεσε ότι άμυνες που κατασκευάστηκαν βιαστικά κοντά στο Γκρίνταβικ τον Δεκέμβριο δεν θα είναι «αρκετά μεγάλες» αν η έκρηξη συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι «μεγάλη».

Η έκρηξη αποδεικνύεται «το χειρότερο σενάριο» σημειώνουν οι Αρχές.

Τα αμυντικά έργα που κατασκευάστηκαν μετά από μια έκρηξη τον Δεκέμβριο περιόρισαν εν μέρει τη λάβα, αλλά κάποια από αυτά δεν ήταν τόσο ανθεκτικά.

Το ευχάριστο είναι ότι όλος ο πληθυσμός της πόλης έχει απομακρυνθεί και δεν κινδυνεύει.

Ο διευθυντής της πολιτικής άμυνας, Βιντίρ Ρείνισον δήλωσε ότι είχαν κατασκευαστεί φράγματα βόρεια του Γκρίνταβικ πριν από την πρώτη έκρηξη του Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ενώ το κύριο ρεύμα λάβας βγήκε έξω από τα φράγματα, η νέα ρωγμή μέσα σε αυτά ήταν το «χειρότερο σενάριο».

Μια επιλογή που εξετάζεται είναι η χρήση αντλιών για την ψύξη της λάβας με θαλασσινό νερό, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές στην πόλη.

Ο κύριος δρόμος προς την πόλη έχει αποκοπεί από τη ροή της λάβας.

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις προηγήθηκαν της έκρηξης του Δεκεμβρίου στο ηφαιστειακό σύστημα Σβαρτσένγκι. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, χτίστηκαν τείχη γύρω από το ηφαίστειο για να κατευθύνουν τα λιωμένα πετρώματα μακριά από το Γκρίνταβικ, όπου ζουν περίπου 4.000 άνθρωποι.

Ο ηφαιστειολόγος Ρόμπιν Αντριους δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη έκρηξη αποτελεί μια «εξαιρετικά επικίνδυνη και επιβλαβή κατάσταση» τώρα που η λάβα έχει φτάσει στην πόλη.

Μιλώντας στο BBC, επισήμανε ότι η εκροή λάβας από τις δύο τρέχουσες ρωγμές δεν δείχνει «κανένα σημάδι επιβράδυνσης».

Προειδοποίησε ότι τα επακόλουθα της έκρηξης θα μπορούσαν να αποδειχθούν «αρκετά προβληματικά» για άτομα με προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα, επειδή η ηφαιστειακή δραστηριότητα απελευθερώνει αέρια όπως το διοξείδιο του θείου, το οποίο είναι ερεθιστικό για το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό.

Πρόκειται για τη χειρότερη έκρηξη της Ισλανδίας εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Το 1973 το νησί Heimaey εκκενώθηκε μετά την έκρηξη λάβας στην άκρη του οικισμού.