ΚΟΣΜΟΣ

Εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή δείχνει η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Χούθι και ΗΠΑ

Εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή δείχνει η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Χούθι και ΗΠΑ
Houthi Media Center via AP

Το κλίμα έντασης μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης ξέσπασε από την πρώην ημέρα που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ και ξεκίνησε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, πλέον, οι διεθνείς πολιτικοί αναλυτές κρούουν το «καμπανάκι του κινδύνου» για την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για μακπρόθεσμες επιττώσεις και συγκρούσεις ανάμεσα σε Δύση και Ιράν εν μέσω των αναταραχών που έχουν δημιουργηθεί με τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε για τον κίνδυνο ο πόλεμος στη Γάζα να εξαπλωθεί και αλλού στη Μέση Ανατολή. Αυτό έχει ήδη συμβεί», αναφέρει το BBC σε ανάλυση που δημοσιεύει για όσα συμβαίνουν στην Υεμένη.

Εκεί όπου οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται με τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές χώρες να αντιμετωπίζουν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι. Οι επιδρομές εναντίον τους αποτελούν απάντηση σε εβδομάδες μαχών στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η οργάνωση έχει επιχειρήσει να επιτεθεί ή να καταλάβει δεκάδες φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια με τελευταίο το ελληνικών συμφερόντων «St. Nicolas» που έχει καταληφθεί στον κόλπο του Ομάν, έχοντας χάσει κάθε επικοινωνία.

Την ίδια ώρα, το Politico επισημαίνει πως «...ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς κινδυνεύει να εξαπλωθεί, μετά την έκρηξη που σκότωσε έναν από τους διοικητές της Χεζμπολάχ με την ιρανική Χεζμπολάχ να υπόσχεται ταχεία απάντηση, με Ισραηλινούς πολίτες να απομακρύνονται από τα σπίτια τους».

Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν σε ένα ολοένα και πιο ασταθές περιβάλλον που ανησυχεί τις γειτονικές χώρες, δήλωσε ο Κρίστιαν Κοχ, διευθυντής στο Κέντρο Ερευνών του Κόλπου με έδρα τη Σαουδική Αραβία. Σημαντικό να αναφερθεί είναι και ότι η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω της Ερυθράς έχει ήδη μειωθεί κατά 20%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το γερμανικό ινστιτούτο IfW Kiel, το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 1,3% από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο. Ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα σημείωσε επίσης κατακόρυφη πτώση και σήμερα είναι σχεδόν 70% κάτω από το συνηθισμένο, ανέφερε το ινστιτούτο.

Μπάιντεν: «Νομίζω οι Χούθι είναι τρομοκράτες»

Εξάλλου, το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι πιστεύει πως οι Χούθι είναι μια «τρομοκρατική ομάδα», έναν χαρακτηρισμό που η κυβέρνησή του μέχρι τώρα δεν είχε αποδώσει. «Νομίζω όμως ότι είναι», είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε αν ήταν διατεθειμένος να αποκαλέσει τους Χούθι ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Όπως αναφέρει το CNNi, το 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν αντέστρεψε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να χαρακτηρίσει τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση». Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι επανεξετάζει τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατίας» για τους Χούθι. Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις.

Εκτόξευση αντιπλοϊκού πυραύλου από τους Χούθι

Στο μεταξύ, οι Χούθι εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό πύραυλο «σε απάντηση» για τα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εναντίον θέσεων της οργάνωσης των ανταρτών στην Υεμένη, δήλωσε σήμερα Αμερικανός στρατηγός.

«Ξέρουμε ότι εκτόξευσαν τουλάχιστον έναν πύραυλο ως απάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντάγκλας Σιμς του αμερικανικού γενικού επιτελείου, διευκρινίζοντας ότι ο πύραυλος δεν χτύπησε κανένα πλοίο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στόχευσαν 30 στρατιωτικές θέσεις των Χούθι, με περισσότερα από 150 πλήγματα συνολικά, διευκρίνισε ο στρατηγός Σιμς.

Λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η ένταση έχει αυξηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία από τον Νοέμβριο έχει γίνει πεδίο πολλών επιθέσεων κατά της εμπορικής ναυτιλίας από τους Υεμενίτες αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδα της Γάζας.

Ανώτερο όργανο των Χούθι είχε προειδοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι «όλα τα αμερικανικο-βρετανικά συμφέροντα (έχουν γίνει) θεμιτοί στόχοι» για τους αντάρτες μετά τα πλήγματα αυτά.

BBC: Ο πόλεμος στη Γάζα έχει ήδη εξαπλωθεί

Σε σχέση, πάντως, με τα χειρότερα σενάρια ενός περιφερειακού πολέμου, το BBC εκτιμά ότι οι συγκρούσεις είναι χαμηλότερου επιπέδου, ακόμα, και έτσι παραμένουν ελπίδες για περιορισμό της σύρραξης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το βρετανικό μέσο:

«Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των Χούθι στην Υεμένη δεν αφορούν μόνο, όπως έχουν αναφέρει υπουργοί στο Λονδίνο, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και του παγκόσμιου εμπορίου. Συνδέονται άμεσα με τα γεγονότα στη Γάζα και αντιπροσωπεύουν μια κλιμάκωση της κρίσης που συγκλονίζει την περιοχή.

Οι Χούθι υποσχέθηκαν αμέσως να απαντήσουν. Είναι επίσης απολύτως πιθανό οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία να εντείνουν τη δράση που αναλαμβάνουν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Αν η κατάσταση αποσταθεροποιηθεί περισσότερο, θα είναι δύσκολο να αποτραπεί πλήρης πόλεμος Ισραήλ - Χεζμπολάχ.

Εάν αυτό το πεδίο θερμανθεί περισσότερο και οι αμερικανικές δυνάμεις προβούν σε αντίποινα, θα είναι δυσκολότερη η προσπάθεια της αμερικανικής διπλωματίας να αποτρέψει τον πλήρους κλίμακας πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης πολιτοφυλακής και του πολιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οι Χούθι αποτελούν επίσης μέρος του δικτύου συμμάχων, του λεγόμενου άξονα αντίστασης, που έχει κατασκευάσει το Ιράν για να του παρέχει εμπρόσθια άμυνα έναντι των εχθρών του.

Λαμβάνουν όλο και πιο εξελιγμένα όπλα από το Ιράν, αλλά είναι καλύτερο να τους θεωρούμε συμμάχους παρά πληρεξούσιους της Τεχεράνης.

Το Ιράν έχει ενισχύσει τις δυνατότητές της δύναμης πυρός που έχουν στη διάθεσή τους οι Χούθι. Αυτό περιλαμβάνει πυραύλους κατά πλοίων, βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν εκτοξεύσει στο Ισραήλ, καθώς και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη - το ίδιο είδος που το Ιράν προμηθεύει στη Ρωσία για να χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας.

Η δύναμη των Χούθι, πάντως, δεν συγκρίνεται με τη ναυτική δυνατότητα των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασίλειου και άλλων μελών του συνασπισμού που έχουν συγκεντρώσει οι Αμερικανοί στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά η απειλή που αποτελούν οι Χούθι δεν αφορά τόσο τις υλικές ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν όσο τον κίνδυνο για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.