ΚΟΣΜΟΣ

Κόλπος του Ομάν: Καμία επικοινωνία με το δεξαμενόπλοιο που έχει καταληφθεί - Επιβεβαιώνει η εταιρεία

Associated Press

Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν βρίσκεται από την Πέμπτη το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «St Nicolas», σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρίας Empire Navigation, που κατελήφθη από ομάδα πέντε ενόπλων στα ανοιχτά του Ομάν.

Τη θέση του πλοίου επιβεβαίωσε με νέο ενημερωτικό της σημείωμα το απόγευμα της Παρασκευής η διαχειρίστρια εταιρεία Empire Navigation, προσθέτοντας ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχει καταφέρει να έρθει σε άμεση επαφή με το πλήρωμα μετά την κατάληψη, καθώς το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών έχει απενεργοποιηθεί από τους απαγωγείς.

Προσθέτει ότι από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το συμβάν ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς αρχές καθώς και οι συγγενείς των μελών του πληρώματος.

Αγωνία για τον 20χρονο Ελληνα δόκιμο

Εν τω μεταξύ, η αγωνία είναι μεγάλη για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο πλοίαρχο που βρίσκεται ανάμεσα στο πλήρωμα, του οποίου η μητέρα εξέφρασε την ανησυχία της μιλώντας στην ΕΡΤ: «Είμαι σε συνεχή ενημέρωση από την διαχειρίστρια εταιρία και τους εκπροσώπους της, τους οποίους εμπιστεύομαι απόλυτα και τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για αυτό που κάνουν για το παιδί μου. Επίσης είμαι σε επικοινωνία με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη κ. Κυριάκο Γαβριήλ καθώς και με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Στυλιανίδη όπου με διαβεβαιώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις οδεύουν σε καλό δρόμο».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ναυτιλίας καταβάλλει προσπάθειες να επικοινωνήσει με το πλήρωμα του τάνκερ. Σημειώνεται ότι το ελληνόκτητο τάνκερ επιβαίνουν 20 άτομα πλήρωμα (19 υπήκοοι Φιλιππίνων και ο Ελληνας δόκιμος). Tο δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα (Τουρκίας), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Λευκός Οίκος: Απελευθερώστε το πλοίο άμεσα

Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ απαίτησαν από το Ιράν την άμεση απελευθέρωση του πλοίου ελληνικών συμφερόντων που μετέφερε πετρέλαιο ανοικτά των ακτών του Ομάν, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, καταδίκασε ως «πρωτοφανή», την κατάσχεση του από τους Ιρανούς του πετρελαιοφόρου ελληνικής ιδιοκτησίας, υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, St. Nikolas και, ενώ έπλεε νόμιμα σε ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.

Συγκεκριμένα, ο Κίρμπι ανέφερε: «Καταδικάζουμε την κατάληψη εκ μέρους του Ιράν του πλοίου Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι υπό σημαία και ελληνική ιδιοκτησία πετρελαιοφόρο των Νήσων Μάρσαλ, ενώ διέπλευε νόμιμα σε ύδατα στον Κόλπο του Ομάν. Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του. Αυτή η παράνομη κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου είναι απλώς η πιο πρόσφατη συμπεριφορά του Ιράν –ή που επέτρεψε το Ιράν– με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου.

Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι ενέργειες απλώς θα προσθέσουν αβεβαιότητα για την εμπορική ναυτιλία και για τις περιφερειακές και παγκόσμιες οικονομίες. Προκλητικές ενέργειες όπως αυτή που προέρχονται από το Ιράν αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία και πρέπει να σταματήσουν. Εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των ανησυχητικών και αποσταθεροποιητικών συμπεριφορών του Ιράν».

Σημειώνεται ότι οι Χούθι απειλούν παράλληλα και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν αμερικανικές βάσεις και βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Γνωρίζοντας ότι σε αυτές τις χώρες υπάρχουν πετρελαϊκές πηγές, οι συνέπειες θα ήταν ευρύτατες.

Σε κάθε περίπτωση, αντίκτυπος στην οικονομία μετά τις επιθέσεις είναι ήδη ορατός. Από την συγκεκριμένη περιοχή περνούν πάρα πολλά πλοία τα οποία μεταφέρουν κοντέινερ. Οι τελευτές εξελίξεις έχουν εκτοξεύσει την τιμή τους κατά 173% και πλέον για να μεταφερθεί ένα κοντέινερ από την Ασία στην Ευρώπη το κόστος είναι πάνω από 4.000 δολάρια.

Η επιβεβαίωση του Ιράν για την κατάληψη

To Ναυτικό του Ιράν κατέλαβε το ελληνικών συμφερόντων πλοίο στον Κόλπο του Ομάν έκανε γνωστό το επίσημο πρακτορείο IRNA. Η Irna ανέφερε ότι το σκάφος «κλάπηκε από τις ΗΠΑ και άλλαξε το όνομά του». Οι Ιρανοί δεν κατονόμασαν το πλοίο, αλλά η εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey το αναγνώρισε ως το υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ St Nikolas, το οποίο προηγουμένως ονομαζόταν Suez Rajan και βρισκόταν στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ πέρυσι.

Νωρίτερα, η υπηρεσία Marine Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι «μη εξουσιοδοτημένα άτομα» με στρατιωτική στολή επιβιβάστηκαν σε πλοίο στα ανοικτά των ακτών του Ομάν.

Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου 90 χιλιόμετρα ανατολικά του Σοχάρ, ανέφερε η υπηρεσία στο X, πρώην Twitter. Η εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών δήλωσε ότι οι άνδρες κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάστηκαν στο σκάφος στα ύδατα μεταξύ Ιράν και Ομάν.

Η «απάντηση» των ανταρτών στην Ερυθρά

Η κατάληψη έρχεται επίσης μετά από εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. H εξέλιξη αυτή έχει αυξήσει το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή και τον κίνδυνο πιθανών αντιποίνων από τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περιπολούν τώρα στη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό.

Τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη είχαν «θετικά αποτελέσματα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ, σημειώνοντας πως οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση για τυχόν αντίποινα.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, δήλωσε ο Ράιντερ σε συνέντευξή του στο CNN.

«Η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι είχαμε καλά αποτελέσματα», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και, όπως έχουν πει ο πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας Όστιν, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα», συμπλήρωσε.

Πληροφορίες για επεισόδιο στις ακτές της Υεμένης

Πάντως, το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε την Πρασκευή πληροφορίες για ένα συμβάν που σημειώθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στις ακτές της Υεμένης. Σύμφωνα με την αναφορά που έλαβε η UKMTO, ένα συμβάν συνέβη περίπου 90 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν της Υεμένης, προσθέτοντας ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα.

Η αναφορά έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης σε αυτή την ζωτικής σημασίας θαλάσσια περιοχή για το εμπόριο μετά τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα που έγιναν χθες βράδυ ως απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Χούθι: Στόχοι μας αμερικανικά και βρετανικά πλοία

Την ίδια ώρα, ως «θεμιτούς στόχους» χαρακτηρίζουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης όλα τα αμερικανικά και τα βρετανικά συμφέροντα (σ.σ. πλοία) για τους μαχητές τους μετά τα μαζικά πλήγματα εναντίον τους που εξαπέλυσαν ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοι τους.

«Όλα τα αμερικανικά και τα βρετανικά συμφέροντα έχουν γίνει θεμιτοί στόχοι για τις Υεμενικές Ένοπλες Δυνάμεις σε απάντηση για την (...) επίθεσή τους στη δημοκρατία της Υεμένης», ανακοινώθηκε από το κυβερνών Ανώτερο Πολιτικό Συμβούλιο των ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA που ελέγχεται από τους Χούθι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης