ΚΟΣΜΟΣ

Με το βλέμμα στο Ιράν τα πλήγματα στους Χούθι - Πώς επηρεάζει τον πόλεμο στη Γάζα

Ένα αεροσκάφος της RAF Typhoon επιστρέφει στη βάση της RAF στο Ακρωτήρι στην Κύπρο, αφού χτύπησε στόχους στην Υεμένη (Sgt Lee Goddard, UK Ministry of Defence via AP)

Την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, μετά τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, εξηγεί στο CNN Greece o  διεθνολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «Οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσπαθούν να βάλουν ένα μέτρο στην αντίδραση του Ιράν, η οποία γίνεται με όχι κάποιου είδους απευθείας εμπλοκή του Ιράν ή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο της Γάζας, κάτι το οποίο δεν επιθυμούν οι Ιρανοί, αλλά χρησιμοποιώντας τους Χούτι ως αντιπροσώπους σε αυτή την αντιπαράθεση και μάλιστα με πλήγματα τα οποία επηρεάζουν την παγκόσμια ναυτιλία και κατ’επέκταση την παγκόσμια οικονομία, με όλες αυτές τις αναπροσαρμογές που έχουν υποχρεωθεί να κάνουν οι εταιρείες του κλάδου προκειμένου να αποφύγουν να δεχτούν επίθεση από τους Χούτι. Άρα λοιπόν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί για να αναστείλουν τη δυναμική αυτή των Χούτι, να τους στείλουν ένα μήνυμα ότι οι ενέργειές τους έχουν συνέπειες και μάλιστα βαριές και για να στείλουν και ένα μήνυμα στο Ιράν ότι πρέπει να σταματήσει να κάνει ότι κάνει, επέλεξαν αυτή την οδό».

Οι πιθανές αντιδράσεις της Τεχεράνης

Ερωτηθείς για το ποια μπορεί να είναι η πιθανή αντίδραση του Ιράν, ο διεθνολόγος εκτιμά ότι «το Ιράν θα επιμείνει σε αυτή τη μέθοδο που έχει επιλέξει, αυτή που σας ανέφερα δηλαδή, μέσα από αντιπροσώπους να πλήττει τη Δύση και να εμφανίζει το Ισραήλ ως υπαίτιο για όσα συμβαίνουν» και κάνει τον παραλληλισμό με τη Ρωσία και τον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

«Δηλαδή, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της Ρωσίας με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία έλεγε ότι έχετε υψηλότερες τιμές ενέργειας γιατί εσείς οι ευρωπαίοι το επιλέξατε με τις κυρώσεις που μας επιβάλατε. Υπάρχει το ζήτημα με τα σιτηρά, γιατί υποστηρίζετε την Ουκρανία και εμείς είμαστε σε πόλεμο και παίρνουμε όλα μας τα μέτρα. Αλλά εσείς ευθύνεστε απέναντι στον τελικό καταναλωτή, δηλαδή θέλαν οι Ρώσοι να δείξουν ότι εκτεθειμένοι ήταν οι Δυτικοί, οι ευρωπαίοι για τις επιλογές που είχαν κάνει και όχι αυτοί που προξένησαν τον πόλεμο.

» Τώρα το Ιράν θέλει να δείξει νομίζω ότι οι τυχόν περιορισμοί που μπορεί να υπάρξουν σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία, αύξηση στις τιμές, είναι αποτέλεσμα της επιλογής του Ισραήλ να πλήξει τη Γάζα, να σκοτώνει κάθε μέρα αμάχους και όχι μόνο μαχητές της Χαμάς, που βέβαια η Χαμάς είναι πολύ σημαντική για τα δεδομένα του Ιράν γιατί παρότι σουνιτική, αποτελεί μια πληγή για το Ισραήλ. Αλλά αυτό που θέλει να δείξει το Ιράν ότι οι Ισραηλινοί και οι σύμμαχοί τους, οι Αμερικανοί εν προκειμένω, είναι αυτοί οι οποίοι έχουν προκαλέσει έναν ακόμα πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος αυτός έχει και συνέπειες. Μία εκ των οποίων είναι αυτό που συμβαίνει με την παγκόσμια ναυτιλία και την παγκόσμια οικονομία».

Δεν «βλέπει» ανάφλεξη της σύρραξης

Ο κ. Φίλης εκτιμά πως το Ιράν δεν θα «απαντήσει σε αυτά τα πλήγματα με εμπλοκή του στη Γάζα, υπό την έννοια του να κινηθεί στρατιωτικά σε βάρος του Ισραήλ και δεν νομίζω ότι και η Χεζμπολάχ πρόκειται να κάνει κάτι θεαματικό απέναντι στο Ισραήλ. Σποραδικά χτυπήματα γίνονται σε τακτική βάση, αλλά όχι κάτι το οποίο θα συνιστά ενεργό και συνεχή εμπλοκή του στον πόλεμο στη Γάζα».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης δεν «βλέπει» όπως λέει, ανάφλεξη υπό την έννοια της αντιπαράθεσης της πολεμικής ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ ή ακόμα και Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

«Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι και τα μηνύματα που έρχονται από τους υπόλοιπους παίκτες στην περιοχή, ας πούμε τη Σαουδική Αραβία, -και μάλιστα αυτό έγινε στις μέρες που είχαμε τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς-, είναι ότι εμείς υπό συγκεκριμένους όρους που είναι α, β,γ, όροι δηλαδή σε σχέση με τη Γάζα, σε σχέση με τους Παλαιστίνιους, το παλαιστινιακό κράτος και ούτω καθεξής, ότι η Σαουδική Αραβία θα συζητούσε το ενδεχόμενο να επανενεργοποιηθούν κάποια στιγμή, ξανά λέω υπό αυτούς τους όρους, οι συζητήσεις με το Ισραήλ για μία ομαλοποίηση της σχέσης, ενδεχομένως και αναγνώριση του Ισραήλ», τονίζει.

Οι εξελίξεις επηρεάζουν πολιτικά και στρατηγικά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Ερωτηθείς κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο διεθνολόγος σημειώνει πως «επιχειρησιακά δεν νομίζω ότι τον επηρεάζουν. Πολιτικά, στρατηγικά τον επηρεάζουν στο βαθμό που φαίνεται ότι ο πόλεμος αυτός έχει αρχίσει να επεκτείνεται και να δημιουργεί μια φοβία και μια ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, δηλαδή βάζει μια πίεση στο Ισραήλ ότι να, οι πράξεις σου στη Λωρίδα της Γάζας προκαλούν συνέπειες οι οποίες είναι ευρύτερες και πραγματικές. Αυτά που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα και όσο συνεχίζει αυτή την πολεμική, ότι προκαλεί προβλήματα όχι μόνο σε αυτό αλλά και στην παγκόσμια οικονομία και γενικότερα ότι μεγιστοποιείται ο κίνδυνος, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος να υπάρξει μία γενικότερη ανάφλεξη. Και ότι αυτός δεν οφείλεται σε αυτό που έκανε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, αλλά οφείλεται στην αντίδραση του Ισραήλ από εκεί και πέρα».

«Αυτό προσπαθούν να πουν οι Ιρανοί και οι σύμμαχοί τους με όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή εκτός Γάζας. Ότι ερχόμαστε πιο κοντά σε μια γενίκευση του πολέμου και οπωσδήποτε αυτό που έγινε από πλευράς Αμερικανών και Βρετανών, παρότι είναι επιλεκτικά, χειρουργικά χτυπήματα, δεν είναι δηλαδή μια πλήρους κλίμακας επίθεση στην Υεμένη, ότι αυτό επιβεβαιώνει όσους λένε ότι το Ισραήλ με τη στάση του προκαλεί κρίσεις», υπογραμμίζει.

«Θα συνεχιστούν τα χτυπήματα εκατέρωθεν»

Ερωτηθείς, τέλος, ποια είναι η εκτίμηση για το αν θα συνεχίσουν τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα, αλλά και αυτά των Χούτι της Υεμένης, ο διεθνολόγος απαντά ότι αυτά θα μπορούσαν να συνεχιστούν εκατέρωθεν.

«Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να συνεχιστούν σε περίπτωση που επιχειρησιακά δεν μπορέσουν να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο που συνιστά η Υεμένη ή δεν μπορέσει να τους κάμψουν το ηθικό. Αν δηλαδή συνεχίσουν οι Χούτι να το κάνουν αυτό, πιστεύω ότι ναι θα συνεχιστούν τα χτυπήματα τα οποία θα είναι χειρουργικού τύπου, δεν νομίζω ότι κανένας αυτή τη στιγμή έχει καμιά ιδιαίτερη διάθεση να μπει σε αντιπαράθεση πολεμική και να δούμε τους Αμερικανούς να μένουν για καιρό ή να πατούν μπότα στο έδαφος της Υεμένης.

» Ούτε οι Χούτι νομίζω να σταματήσουν, εκτός αν εξουδετερωθούν επιχειρησιακά, αλλά η επιχειρησιακή τους εξουδετέρωση δεν είναι κάτι εύκολο νομίζω. Είναι πιθανό εφόσον δεν μπορούν να προστατέψουν τα πλοία που διέρχονται από εκεί, αυτή η αναστάτωση να συνεχιστεί» καταλήγει ο κ. Φίλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης