Η στρατηγική πίσω από τα αμερικανοβρετανικά χτυπήματα κατά των Χούθι - Τι ξέρουμε για τα πλήγματα
Ανανεώθηκε:
Συστήματα ραντάρ, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων και κόμβους διοίκησης και ελέγχου των Χούθι βρέθηκαν στο στόχαστρο των επιδρομών που πραγματοποίησαν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο την αποτροπή επιθέσεων σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Χούθι λένε ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι δεν κάμπτονται από τα αμερικανοβρετανικά χτυπήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε εξ αυτών και να τραυματιστούν άλλοι έξι. Ωστόσο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα πλήγματα έχουν βλάψει τη στρατιωτική ικανότητα τους
Ποιοι στόχοι χτυπήθηκαν;
Οι ΗΠΑ λένε ότι «πραγματοποίησαν χειρουργικά πλήγματα σε περισσότερους από 60 στόχους σε 16 θέσεις μαχητών των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν».
Επιθέσεις αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά -η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες- καθώς και στο λιμάνι της Χοντάιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Νταμάρ και στο βορειοδυτικό προπύργιο της ομάδας, τη Σάαντα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΥΠΕΘΑ), τα βρετανικά πλήγματα αφορούσαν το Μπάνι στα βορειοδυτικά - που σύμφωνα με τους Βρετανούς ήταν επιχειρησιακός χώρος για μη επανδρωμένα αεροσκάφη- και το αεροδρόμιο Αμπς, το οποίο σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών ήταν χώρος εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τουλάχιστον πέντε σημαντικοί στόχοι επλήγησαν στην Υεμένη, σύμφωνα με το δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι Al-Masirah των Χούτι.
Στο στόχαστρο βρέθηκε η αεροπορική βάση Αλ Νταιλάμι βόρεια της Σαναά, η οποία μοιράζεται μια δομή με το διεθνές αεροδρόμιο.
Το στρατόπεδο Καχλάν, μια στρατιωτική βάση ανατολικά της Σαναά, έγινε επίσης στόχος κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησης, με τη βοήθεια της Αυστραλίας.
Εκτός από αυτούς τους στόχους, το πρακτορείο ειδήσεων Saba, που διοικείται από το Χούθι, ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο διάφορα τμήματα της περιοχής Ζαμπίντ.
Ποια είναι η στρατηγική εδώ;
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει περαιτέρω στρατιωτική δράση, αν χρειαστεί. Ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν να δουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να γενικεύεται ειδικά από τη στιγμή που βιώνουν μια προεκλογική χρονιά.
Αυτό υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική δράση, αν χρειαστεί, θα είναι και πάλι περιορισμένη.
Οι αεροπορικές επιδρομές και οι πύραυλοι Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς είναι το λιγότερο επικίνδυνο και δαπανηρό για τον πρόεδρο Μπάιντεν σε μια χρονιά εκλογών. Πρόκεται για την ίδια τακτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ για να στοχεύσουν άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία τους τελευταίους μήνες.
Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για αποτρεπτικό παράγοντα, καθώς η απειλή δεν θα εξαληφθεί.
Τα πλήγματα ενδέχεται επίσης να έχουν υποβαθμίσει και καταστρέψει μέρος της ικανότητας των Χούθι να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος.
Αλλά οι Χούθι έχουν επιβιώσει από πολύ χειρότερα, όπως η επίθεση από τη Σαουδική Αραβία. Όταν οι Σαουδάραβες μπήκαν στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης το 2015, πίστευαν ότι θα τελείωνε σε λίγες εβδομάδες. Εννέα χρόνια μετά, προσπαθούν απεγνωσμένα να μείνουν έξω από μια σύγκρουση που αποτέλεσε ντροπή για το Ριάντ και καταστροφή για την Υεμένη, προσκολλημένοι σε μια εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο του 2022.
Ποια όπλα χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο;
Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης πυρός προήλθε από αμερικανικά αεροσκάφη. Οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα αεροπλανοφόρο στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και αεροπορικές βάσεις στην περιοχή.
Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έριξαν πυραύλους Tomahawk. Αν και δεν δόθηκαν ακριβή στοιχεία για το πόσοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για περισσότερους από 100.
Με τη σειρά του το Ηνωμένο Βασίλειο συνέδραμε στην επιχείρηση στέλνοντας τέσσερα RAF Typhoons από την Κύπρο που έφεραν κατευθυνόμενους πυραύλους Paveway IV. Το υπουρείο Άμυνας δεν έκανε γνωστό πόσους πύραυλους εκτόξευσε.
Αν και το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό έχει αναπτύξει δύο πολεμικά στην Ερυθρά Θάλασσα είναι βέβαιο ότι δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εκτόξευση πυραύλων.
Πώς αντιδρούν οι Χούθι;
Στην πρώτη αντίδραση από τους Χούτι ο ηγέτης της ομάδας Μοχάμεντ Αλ Μπουκχαίτι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «σύντομα θα συνειδητοποιήσουν» ότι η ενέργεια αυτή ήταν «η μεγαλύτερη ανοησία στην ιστορία τους».
«Η Αμερική και η Βρετανία έκαναν λάθος που ξεκίνησαν τον πόλεμο στην Υεμένη επειδή δεν επωφελήθηκαν από τις προηγούμενες εμπειρίες τους», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι «κάθε άτομο σε αυτόν τον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπο με δύο επιλογές - είτε να σταθεί στο πλευρό των θυμάτων της γενοκτονίας είτε να σταθεί στο πλευρό των δραστών της».
Ένας άλλος εκπρόσωπος είπε ότι Λονδίνο και Ουάσινγκτον κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα καμφθεί η υποστήριξη προς τους Παλαιστινίους.
Το Ιράν που στηρίζει τους Χούθι έχει καταδικάσει τα πλήγματα λέγοντας ότι αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, αλλά και των διεθνών νόμων.
Η θέση των Χούθι σχετικά με τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ότι εμποδίζουν τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ να διασχίσουν τη διαδρομή - λόγω των γεγονότων στη Λωρίδα της Γάζας.
Μάλιστα στο παρελθόν έχουν δηλώσει ότι κάθε πλοίο που προορίζεται για το Ισραήλ ή έχει διασυνδέσεις με το Ισραήλ αποτελεί «νόμιμο στόχο». Ωστόσο, πολλά εμπορικά πλοία που έχουν στοχοποιηθεί δεν φαίνεται να έχουν καμία τέτοια σύνδεση.
Πώς δικαιολογούν τα χτυπήματα ο Μπάιντεν και ο Σούνακ;
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα πλήγματα ήταν «άμεση απάντηση» στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Αυτές οι επιθέσεις έθεσαν σε κίνδυνο το προσωπικό των ΗΠΑ, τους πολιτικούς ναυτικούς και τους εταίρους μας, έθεσαν σε κίνδυνο το εμπόριο και απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», είπε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ πρόσθεσε ότι η δράση ήταν «αναγκαία και αναλογική» για την προστασία της παγκόσμιας ναυτιλίας.
«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Χούθις συνέχισαν να πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ άλλων εναντίον πολεμικών πλοίων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ μόλις αυτή την εβδομάδα», δήλωσε. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε.
Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίχθηκαν από έναν συνασπισμό της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Κορέας.
Σε ανακοίνωσή τους, οι σύμμαχοι ανέφεραν ότι τα πολυμερή πλήγματα πραγματοποιήθηκαν «σύμφωνα με το εγγενές δικαίωμα της ατομικής και συλλογικής αυτοάμυνας».
«Αυτά τα πλήγματα ακριβείας είχαν ως στόχο να διαταράξουν και να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες που χρησιμοποιούν οι Χούθι για να απειλήσουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις ζωές των διεθνών ναυτικών σε μία από τις πιο κρίσιμες θαλάσσιες οδούς του κόσμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.