ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν την πώληση 246 πυραύλων «για την υπεράσπιση της κυριαρχίας» του Κοσσυφοπεδίου
Ανανεώθηκε:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη την επικείμενη πώληση αντιαρματικών πυραύλων στο Κοσσυφοπέδιο για να υπερασπιστούν την «ακεραιότητα» του εδάφους στη Βαλκανική Χερσόνησο που η Σερβία εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει ένα τέταρτο του αιώνα μετά τον εγκληματικό πόλεμο, σημειώνει το AFP.
Η Ουάσιγκτον αποδέχθηκε το αίτημα της Πρίστινα να αγοράσει 246 πυραύλους Javelin, ένα όπλο που παρέχεται από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία για την καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Με υλικό που σχετίζεται με αυτούς τους πυραύλους, η αξία της πώλησης ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Αυτή η συμφωνία «θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες του Κοσσυφοπεδίου να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», πρόσθεσε η αμερικανική διπλωματία.
Επισήμως, το Κογκρέσο μπορεί ακόμα να μπλοκάρει την πώληση, αλλά είναι απίθανο να το κάνει.
Η ανακοίνωση αυτής της πώλησης έρχεται καθώς το Κοσσυφοπέδιο ανέστειλε πρόσφατα την υποχρέωση για τα αυτοκίνητα με σερβική κυκλοφορία που ταξιδεύουν στην επικράτειά του να κρύβουν τα σερβικά σύμβολα στις πινακίδες κυκλοφορίας τους, λίγο μετά από μια αμοιβαία απόφαση της Σερβίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ηγείται του διαλόγου μεταξύ των δύο πρώην εχθρών, χαιρέτισε «ένα θετικό βήμα».
Οι σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας εξελίσσονται από κρίση σε κρίση μετά τον πόλεμο μεταξύ των Σερβικών δυνάμεων και των Αλβανών αυτονομιστών ανταρτών, ο οποίος έληξε το 1999 με την επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά του Βελιγραδίου.
Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει σερβική μειονότητα 120.000 ατόμων σε συνολικό πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίων, κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, κάτι που το Βελιγράδι δεν αποδέχθηκε ποτέ.
Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω με την εγκατάσταση Αλβανών δημάρχων σε τέσσερις πόλεις του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με Σερβική πλειοψηφία τον Μάιο, μετά από μποϊκοτάζ των τοπικών εκλογών από το σερβικό εκλογικό σώμα.
Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου παραμένει εμμονικό για ορισμένους Σέρβους, οι οποίοι θεωρούν την περιοχή εθνική και θρησκευτική κοιτίδα τους.
Παρά την ιστορική υποστήριξή τους στην Πρίστινα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από αυτό που θεωρούν ως αδιαλλαξία του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι.