ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά στη Χάγη η ακρόαση κατά του Ισραήλ για τη Γάζα - Για γενοκτονία μιλά η προσφυγή

Από τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo/Ohad Zwigenberg

Ξεκινά σήμερα (11/1) στη Χάγη η ακρόαση για τον πόλεμο στη Γάζα, με το Διεθνές Δικαστήριο να ακούει τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στην περιοχή.

Η Νότια Αφρική, η οποία έχει ασκήσει την προσφυγή, ζητά από το δικαστήριο του ΟΗΕ να ενεργήσει επειγόντως «για να προστατεύσει από περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού βάσει της σύμβασης για τη γενοκτονία, τα οποία συνεχίζουν να παραβιάζονται ατιμώρητα».

Έρχεται καθώς οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα -που εξαπολύθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες οι μαχητές σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και πήραν 240 άτομα ως ομήρους- συνεχίζει προκαλεί θύματα και να σβήνει από το χάρτη ολόκληρες περιοχές.

Στην 84σέλιδη γραπτή αίτησή της προς το Διεθνές Δικαστήριο για την έναρξη της διαδικασίας, η Νότια Αφρική δήλωσε: «Οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ για τις οποίες παραπονείται η Νότια Αφρική έχουν χαρακτήρα γενοκτονίας, διότι αποσκοπούν στην καταστροφή σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας».

Οι υποθέσεις γενοκτονίας, οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να αποδειχθούν, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να επιλυθούν, αλλά η Νότια Αφρική ζητά από το δικαστήριο να εφαρμόσει γρήγορα «προσωρινά μέτρα» και «να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει να σκοτώνει και να προκαλεί σοβαρές ψυχικές και σωματικές βλάβες στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα».

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ισραήλ που κάνει λόγο για αβάσιμο το αίτημα. Ακόμη υποστηρίζει ότι ενεργεί σε αυτοάμυνα, για να προστατεύσει τους Ισραηλινούς καταστρέφοντας τη Χαμάς. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση των ΗΠΑ.

Εν όψει της έναρξης της διαδικασίας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε ένα βίντεο κλιπ λέγοντας ότι το Ισραήλ πολεμά τη Χαμάς και όχι τον παλαιστινιακό πληθυσμό και ότι ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. «Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει μόνιμα τη Γάζα ή να εκτοπίσει τον άμαχο πληθυσμό της», είπε.

Που στηρίχθηκε η προσφυγή της Νοτίου Αφρικής

Η Νότια Αφρική άσκησε την προσφυγή βάσει της Σύμβασης κατά της Γενοκτονίας του 1948.

Η σύμβαση για τη Γενοκτονία θεσπίστηκε στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια του οποίου έξι εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν από τους Ναζί. Τόσο η Νότια Αφρική όσο και το Ισραήλ την έχουν υπογράψει, γεγονός που επιτρέπει στη Νότια Αφρική να ασκήσει την προσφυγή της.

Η σύμβαση έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν μόνο σε υποθέσεις που αφορούσαν τη Βοσνία και τη Σερβία, τη Γκάμπια και τη Μιανμάρ και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η τελική απόφαση επί της υπόθεσης θα πάρει χρόνια και οι ακροάσεις αυτής της εβδομάδας αφορούν μόνο το αίτημα της Νότιας Αφρικής για έκτακτα μέτρα.

Αν και το δικαστήριο είναι πιθανό να αποφασίσει σχετικά με αυτά εντός εβδομάδων, δεν έχει κανένα μέσο για την επιβολή τους. Τον Μάρτιο του 2022, το δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να αναστείλει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία κάτι που φυσικά δεν έγινε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης