Ιαπωνία: Τσουνάμι ύψους τριών μέτρων έφθασε σε πυρηνικό σταθμό μετά τον σεισμό της Πρωτοχρονιάς
Ανανεώθηκε:
Κύματα ύψους μέχρι τρία μέτρα έφθασαν σε πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας στη διάρκεια του τσουνάμι που ακολούθησε τον φονικό σεισμό της 1ης Ιανουαρίου.
Αυτό έκανε γνωστό την Τετάρτη (10/1) την εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία του σταθμού, η οποία υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές.
Ο σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών έπληξε τη χερσόνησο του Νότο στο κέντρο της χώρας και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με μια ακόμη προσωρινή καταμέτρηση των αρχών, και προκάλεσε ένα τσουνάμι με μεγάλα κύματα.
Η καταστροφή αυτή αναβίωσε στην Ιαπωνία τις οδυνηρές μνήμες του σεισμού του Μαρτίου 2011 και του τσουνάμι που έπληξε τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και την τήξη των πυρήνων τριών αντιδραστήρων του.
Κύματα ύψους μέχρι ένα μέτρο άρχισαν να φθάνουν στον πυρηνικό σταθμό Σίκα την 1η Ιανουαρίου περίπου 20 λεπτά μετά το σεισμό, σύμφωνα με την εταιρεία Hokuriku Electric Power. Στη συνέχεια ακολούθησαν μεγαλύτερα κύματα.
«Η ανάλυσή μας έδειξε πως κύματα ύψους μέχρι τρία μέτρα έφθασαν στο κάτω μέρος του σταθμού, ο οποίος βρίσκεται στην ακτή, αλλά σε ύψος 11 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτός ο πυρηνικός σταθμός, ο οποίος βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χερσονήσου του Νότο, προστατεύεται εξάλλου από φράγμα ύψους τεσσάρων μέτρων, το οποίο κατασκευάσθηκε μετά το δυστύχημα του 2011 στη Φουκουσίμα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα της Japan Times ότι ο σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά προκλήθηκε από την κίνηση ενεργών ρηγμάτων στη θάλασσα στα ανοικτά της χερσονήσου Νότο της νομαρχίας Ισικάουα, τα οποία ήταν αδρανή για 3.000 έως 4.000 χρόνια.
Επιστήμονες δήλωσαν σε συμπόσιο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Τοχόκου την Τρίτη (9/1) ότι η ολίσθηση μιας ζώνης ενεργών ρηγμάτων στη χερσόνησο Νότο και τη θάλασσα της Ιαπωνίας εξηγεί το μεγάλο τράνταγμα - το οποίο κατέγραψε 7 βαθμούς στην ιαπωνική κλίμακα σεισμικής έντασης, το μέγιστο επίπεδο - καθώς και το τσουνάμι που έπληξε τις ακτές αμέσως μετά.