ΚΟΣΜΟΣ

DW: Τι προκαλεί το υπερβολικό κρύο στο ανθρώπινο σώμα

DW: Τι προκαλεί το υπερβολικό κρύο στο ανθρώπινο σώμα
UNSPLASH

Ενώπιον ενός μεγάλου κύματος κακοκαιρίας, που συνοδεύεται από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες βρίσκεται αρκετά μεγάλο μέρος του κόσμου, με εκείνους και εκείνες που... ξεσυνήθισαν το κρύο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το περασμένο έτος, να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην ψυχρή αυτή «εισβολή».

Τι προκαλεί, όμως, το υπερβολικό κρύο στο ανθρώπινο σώμα; Η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της απαντά στο ερώτημα αυτό.

Ειδικότερα, η θερμοκρασία που θεωρείται ιδανική για το ανθρώπινο σώμα είναι από 36,5 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Το σώμα, ωστόσο, μπορεί να προσαρμοστεί σε ακραίες θερμοκρασίες μέχρι έναν συγκεκριμένο βαθμό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, περισσότερα από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από υπερβολική ζέστη ή κρύο.

Στην περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει απότομα, ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό, προκειμένου το σώμα να ζεσταθεί, ενώ στη διαδικασία αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και η κυκλοφορία του αίματος.

Τα συμπτώματα της υποθερμίας

Σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η κυκλοφορία αρκετού αίματος και τελικά το σώμα μας να πονάει.

Τα μέρη του σώματος που έρχονται αντιμέτωπα με τη διαδικασία αυτή αρχικά είναι τα άκρα μας και συγκεκριμένα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, τη μύτη και τα αυτιά. Εάν η θερμοκρασία του σώματος συνεχίσει να πέφτει, σειρά έχουν τα ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος. Μάλιστα, λειτουργούν σε περιορισμένο βαθμό.

Μέχρι και δύο βαθμούς να πέσει η θερμοκρασία του σώματος αρκεί για να υποστούμε υποθερμία. Τότε, αρχίζουμε να τρέμουμε, καθώς οι μύες ενεργοποιούνται στην προσπάθεια να ζεσταθούμε.

Το τρέμουλα σταματά στους 32 βαθμούς Κελσίου, όταν το σώμα δεν έχει πλέον ενέργεια. Ο εγκέφαλος και οι νευρικές απολήξεις δεν μεταφέρουν μηνύματα και ακολουθεί ένα μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ο πόνος υποχωρεί, αλλά δεν μπορούμε πλέον να κινηθούμε, να μιλήσουμε και αισθανόμαστε αποπροσανατολισμένοι.

Εάν, δε, η θερμοκρασία του σώματος πέσει κάτω από τους 29,5 βαθμούς Κελσίου, ο εγκέφαλος σταματά να λειτουργεί. Η καρδιά μας λειτουργεί λιγότερο, το αίμα δεν μπορεί πλέον να κυλίσει γρήγορα στο σώμα.