Μπανγκλαντές: Αστεγοι 7.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια από πυρκαγιά που ξέσπασε σε καταυλισμό
Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό Ροχίνγκια στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 7/1, κατέστρεψε περίπου 800 αυτοσχέδια σπίτια και άφησε πίσω της χιλιάδες άστεγους, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι σχεδόν 7.000 άτομα έμειναν άστεγα εξαιτίας της πυρκαγιάς και περίπου 120 εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους κέντρα υγείας και εκπάισδευσης καθώς και τζαμιά, καταστράφηκαν.
Εκτός από καταλύμματα, πολλές άλλες δομές-όπως κέντρα εκπαίδευσης-καταστράφηκαν, δήλωσε ο Επίτροπος της κυβερνητικής υπηρεσίας Επαναπατρισμού και Μέριμνας Προσφύγων στο Κοξ Μπαζάρ, Μοχάμεντ Μιζανούρ Ραχμάν, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα.
«Εχουμε κάνει όλες τις κινήσεις... τους παρασχέθηκαν τρόφιμα και προσωρινά καταλύμματα», είπε ο Σαμσούντ Ντούζα.
Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εθελοντές Ροχίνγκια έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε στον Καταυλισμό Νούμερο 5 του Κοξ Μπαζάρ (συνοριακή περιοχή με την Μιανμάρ) έπειτα από τρεις ώρες.
Από τη Μιανμάρ
Ο λαός των Ροχίνγκια είναι ένας άπατρις λαός από την πολιτεία Ρακίν της Μιανμάρ. Η πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι, ενώ ένα μικρό ποσοστό είναι Ινδουιστές. Εχουν υποστεί συνεχείς στρατιωτικές διώξεις από το 1978 και ιδιαίτερα το 2017-2018, όταν ο μεγαλύτερος πληθυσμός Ροχίνγκια στην Μιανμάρ διώχθηκε από τη χώρα και κατέφυγε στο Μπανγκλαντές
Σχεδόν ένα εκατομμύριο μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας από την Μιανμάρ ζουν στριμωγμένα σε καταλύμματα κατασκευασμένα από καλάμια μπαμπού και πλαστικό στη συνοικία Κοξ Μπαζάρ, στο σύνορο με το Μπανγκλαντές, και τα περισσότερα από αυτά κατέφυγαν εκεί από έφυγαν το 2017 για να γλιτώσουν από την στρατιωτική επιχείρηση καταστολής.
Στους καταυλισμούς αυτούς με τις αυτοσχέδιες κατασκευές ξεσπούν συχνά πυρκαγιές. Μια μεγάλη φωτιά τον Μάρτιο του 2021 είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 πρόσφυγες και να καταστραφούν πάνω από 10.000 σπίτια.
Τον περασμένο χρόνο σχεδόν 12.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι μετά την καταστροφή από πυρκαγιά σχεδόν 2.800 καταφυγίων και πάνω από 90 δομών, ανάμεσά τους νοσοκομεία και κέντρα εκπαίδευσης. Η ερευνητική επιτροπή αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για «προσχεδιασμένη ενέργεια δολιοφθοράς».